Futbol Yusuf Demir yeri oyuncu statüsünde oynayabilecek! TFF'den kural değişikliği
Paylaş
Yusuf Demir yeri oyuncu statüsünde oynayabilecek! TFF'den kural değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, 2023/2024 sezonunda uygulanacak olan yabancı oyuncu kuralıyla ilgili detayları resmen açıkladı.

 

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu 2023/2024 sezonunda uygulanacak olan hususları açıkladı.

Haberin Devamı

Buna göre, takımlar 14 yabancı oyuncu transfer edebilecek 14 futbolcuya ilaveten; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek A Takım Listesine yazabilecek.

Örneğin Galatasaray'da forma giyen Yusuf Demir, artık yabancı kontenjanından sayılmayacak. Genç oyuncu sahada da 8 yabancıya dahil olmayacak ve yerli oyuncu olarak forma giyecek.

Gazeteci Emrah Kayalıoğlu, konuya dair kafa karışıklıkları sonrası açıklama yaparak, "Yusuf Demir ve benzeri durumdakiler "Süper Lig futbolcu uygunluğu" başlığının 2. maddesiyle 14 yabancıdan biri sayılmadan A takım listesine yazılabilecek. "müsabaka isim listesi" maddesinin b fıkrasıyla da sahada 8 yabancıdan biri sayılmadan oynayabilecek" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

"Yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

1) Kulüpler A Takım Listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan en fazla 14 futbolcu bulundurmak kaydıyla, yabancı uyruklu futbolcularla sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirebilirler.

Kulüplerin A Takım Listesine Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 yabancı uyruklu futbolcu yazması halinde bu futbolculardan en az 1’inin 01.01.1999 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş olması zorunludur.

14’ten fazla sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşmesi bulunan Süper Lig Kulüpleri, A Takım Listesine yazılmamış yabancı uyruklu futbolcuları A Takım müsabakalarında oynatamazlar.

2) Kulüpler birinci fıkrada öngörülen A Takım Listesine yazılan Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 futbolcuya ilaveten; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek A Takım Listesine yazabilirler.
3) Kulüpler, 01.01.2003 ve daha sonra doğmuş Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan tescilli profesyonel futbolcularını A Takım Listesine yazma zorunluluğu olmaksızın müsabakalarda oynatabilirler. Bu futbolcuların son 6 ay süreyle kulübüne tescilli olması ve 15 yaşını tamamlamış olmaları kaydı ile profesyonel futbolcu olmaları koşulu aranmaz.

Haberin Devamı

Transfer ve tescil döneminin bitiminde 14’ten fazla sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşmesi bulunan Süper Lig Kulüplerinin, bu futbolcuların her biri için ilave 600.000-TL alt yapı fon bedelini, transfer ve tescil döneminin bitimini müteakip Federasyon’a ödemeleri zorunludur."