Spor Liglerin başlayacağı tarih belli oldu

Liglerin başlayacağı tarih belli oldu

Paylaş
Liglerin başlayacağı tarih belli oldu

Ankaragücü - Rizespor maçının ardından sahaya giren Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler'e yumruklu saldırıda bulunmuştu. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, süresiz ertelenen liglerin yeniden başlayacağı tarihi canlı yayında açıkladı.

Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında oynanan Ankaragücü - Rizespor maçının ardından sahaya giren Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler'e yumruklu saldırıda bulunmuştu. Tecrübeli hakem, sarı - lacivertlilerin eski başkanının çirkin saldırısından sonra hastaneye kaldırılmıştı. TFF, yaşanan skandal olayın akabinde tüm ligleri süresiz olarak ertelemişti. 

Haberin Devamı

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TFF Yönetim Kurulu basın toplantısı düzenledi. 

İşte TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıklamaları:

"YAŞANANLAR ASLA KABUL EDİLEMEZ"

"Halil Umut Meler bizim için sadece bir hakem değil uluslararası arenalarda kendisiyle iftihar ettiğimiz gurur duyduğumuz bir hakemimiz. İyi bir aile babası ve iyi bir insan. Bugün konuşacağımız hiçbir şey hakemimiz zalimce tekmelenirken, iki eliyle siper alıp yerde sürüklendiği fotoğraftan başka bir şey söyleyemez. Bu güzel oyunun içinde asla ve asla şiddete yer yoktur. 11 Aralık Pazartesi akşamı oynanan MKE Ankaragücü-Rizespor maçında yaşananlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Saha içerisinde ve saha dışında benzer olaylara sıfır tolerans göstereceğimizi, hakemlik müessesine yapılacak saldırı veya orantısız baskıya hiçbir şekilde izin vermeyeceğimiz hatırlatır bugünkü yönetim kurulu toplantısında aldığımız kararları kamuoyuna sunmak istiyoruz."

Haberin Devamı

"PFDK KARARLARINI AÇIKLAYACAK"

"Dün yönetim kurulumuzla birlikte hastaneye gittik. Çok şükür iyileşiyor kendisi de iyi görünüyor. Bugün taburcu oldu. 12 günlük bebeği Ege ile ailesine kavuşuyor. Allah böyle bir acıyı Halil Umut Meler'e diğer hakemlerimize ve futbolun tüm paydaşlarına yaşatmasın. İlk andan itibaren olayla ilgili talimatlarını veren sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanımız, Aile Bakanımız ve Adalet Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bu süreçte reform yaparak tüm konulara müdahil olmaya başladık. O gün nasıl futbol ailesiyle tek vücut olduysak bugün de kısır tartışmaları bir kenara bırakıp tek vücut olmak zorundayız. Olayım sorumluluları ile ilgili yüce Türk adaleti gereğini yapmıştır ve yapmaya devam edecektir. Hukuk müşavirliği sevkleri dün yapmıştır. PFDK, yarın gereğini yaparak Perşembe günü kararını açıklayacaktır."

 

 

"19 ARALIK TARİHİNDE LİGLER YENİDEN BAŞLIYOR"

"Disiplin talimatlarımızda devre arasında bazı değişiklikler yapma kararı aldık. Hak mahrumiyet ve para cezasına ek olarak ilave yaptırımlar getirmeyi planlıyoruz. 6222 sayılı kanunda ilgili değişikliklerin yapılması hususunda TFF de yerini alacak. Medyada futbol atmosferine zarar veren yayınlar ile ilgili RTÜK ile yaptığımız anlaşma artarak devam edecektir. Tüm liglerdeki maçların süresiz ertelendiğini açıklamıştık. Bugün aldığımız kararla 19 Aralık günü tüm ligler yeniden başlayacaktır. Birbrimizi şikayet etmek yerine bir olarak, birlik olarak, sağduyu ile birlik-beraberlik içinde hep birlikte başarılı olacağımıza inanıyoruz. Birlikte başaracağız demiştik. Türk futbolunun geleceği için atılması gereken adımları atmaya, çözülmesi gereken sorunları çözmeye camiamızla yapmaya devam edeceğiz. Futbolun tüm paydaşlarıyla yapacağız. Olayın olduğu saatten itibaren bu süreçte bize destek veren FIFA Başkanı Infantino, UEFA Başkanı Ceferin ve UEFA Hakem Komitesi Başkanı Collina'ya teşekkürlerimi iletmek istiyorum."

Haberin Devamı

"TFF'NİN HUKUKİ KONULARDA KARAR ALMA YETKİSİ YOK"

"Hukuk kurulu müşavirliği maçların ardından Salı günleri sevkleri yapıyor. TFF yönetiminin karar alma yetkisi yok. Yetki, bağımsız olan PFDK'da... Bütün sevkler oraya yapılıyor. Yarın toplanacaklar. İlgili maddelerden sevkler yapıldı. Gerek izinsiz sahaya girme gerekse de hakeme şiddet gibi... Ankaragücü Başkanı Faruk Koca ile ilgili sevkler yapıldı. Diğer kişiler de sevk edildi. Takım olarak Ankaragücü sevk edildi. Perşembe günü PFDK trafından açıklanacak."

Haberin Devamı

 

"HALİL UMUT MELER'İN HAKEMLİĞİ BIRAKMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Hakemler dün bir resmi açıklama yaptı. Hepimiz insanız. İnsan psikolojisi o günkü ruh halleri çok kötüydü. Biz de bu kararı alırken gerek kamuoyunu gerekse de hakemlerimizin tutumlarıyla ilgili bir görüşme yaptık. Hafta sonu burada bir kamp yapılacak. Psikolojilerinin eski hale getirilmesi için büyük bir çalışma olacak. Hepsi empati yapıyor. Özellikle Türk futbol dünyasının paydaşları var. Futbol kulüplerimiz, hakemlerimiz, futbolcularımız, yöneticilerimiz ve TFF ayrılma bir bütün. Bunlar olmadan bu saydıklarım tek başına bir görev yapamıyor. Biz gerekenleri anlattık ve hakemler de mütabık kaldı. Halil Umut Meler, UEFA ve FIFA'nın saygın hakemlerinden biri. EURO 2024'te görev almasını bekliyoruz. Hamburg'ta Rossetti ile bir görüşme yaptık. Halil Umut Meler'in hakemliği bırakması gibi bir durum söz konusu değil. Destek olmamız lazım. Bu konuda gerekli çalışmaları hep birlikte yapacağız."

Haberin Devamı

"KARARLARDA DÜZENLEME YAPILACAKSA TAHKİM'E GİDİLİR"

"Biz Faruk başkanı yıllardır tanıyoruz. Böyle biri değildi. Bir sağlık durumu oldu. Ne olduğunu bilmiyoruz ama bizim konumuz bu değil. Konu adalete gitmiştir ve gereken yapılmıştır. Biz gereken sevkleri hem Faruk bey hem Ankaragücü ile ilgili yaptık. Disiplin Kurulumuz geçtiğimiz dönemlerde ne karar verildi. Onlar karar verecek. Bizim onlara bir şey deme yetkimiz yok. Nasıl mahkemelere bir bakan veya cumhurbaşkanı müdahale edemiyorsa biz de hukuk kurulumuza müdahale edemiyoruz. Bizim üst kurulumuz Tahkim. Tahkim'e gidilir eğer PFDK kararlarıyla ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyorsa Tahkim yapar. Benim bir şey söylemem bir yönlendirme olur. Bu yüzden bir şey söylemek istemiyorum."

 

"GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILACAK"

"Güvenlik ile ilgili mutlaka yeni bir gelişme olacak. Tüm paydaşlar dedim açıklamamda. Güvenlik ile ilgili her türlü kararın alınması konusunda bir talebimiz var. Adalet bakanımızla yaptığımız görüşmede dün itibariyle gerekli çalışmalar başladı. Kulüplerimizle de görüşüp onların görüşünü alacağız. Sadece hakemlerimiz değil bazen futbolcularımız veya yöneticilerimze saldırılar olabiliyor. Biz bu hafta oynanması gereken maçları 10 Ocak'ta oynatacağız. 10 Ocak'ta 1. Lig, 2. Lig ve diğer liglerde de maçlar ertelendi. Onların tarihlerini de yayınlayacağız. Salı ve Perşem günü oynanacak maçlar normal fikstürdeki maçlar. Bu hafta oynanacak maçları 10 Ocak tarihine erteledik."

"YABANCI OYUNCU SAYISIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ KARARLARIMIZ VAR"

"Bizim şu anda bu konunun dışında çok acil gündem maddelerimiz var. Özellikle kulüplerimiz ekonomileriyle ilgili büyük sıkıntılarımız var. Play-off gibi önemli gündem maddelerimiz var. Yabancı oyuncu sayısıyla ilgili önemli kararlarımız var. Önümüzdeki günlerde açıklayacağız."

"BİZ BİLEREK HATA YAPMAYIZ"

"Biz göreve başlayalı 1.5 yıl oldu. Göreve geldiğimizde o günkü yönetimle bugünkü yönetim arasında 4 arkadaşımız değişti ama ana kadro aynı. Tek kanatlı bir kuş uçamaz. Çift kanat var. Bu çift kanadın birisi federasyon ise diğeri futbolun paydaşlarıdır. Bir makinenin dişlisi gibi düşünün. Dişlinin birisi kırılırsa bu çark doğru dönmez. Bizim sorunumuzu iyi tespit etmek lazım. Bir hata varsa hepimizin hatası olabilir. Biz yönetim olarak birçok yeniliğe imza atmak için uğraşıyoruz. 2008 yılından beri Türkiye'nin uluslararası arenada bir başarısı yok. Başta milli takımlar ve kulüplerimiz olmak üzere... Biz sadece milli takımdan değil kulüplerimizden de sorumluyuz. Milli takımda bir başarımız var. Türkiye ilk kez bir turnuvaya lider olarak gitme başarısı gösterdi. Almanya'yı 72 yıl sonra sahasında yendik. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı İtalya ile birlikte yapma hakkı kazandık. Hakemlerle ve diğer konularla ilgili attığımız adımlar var. Hiçbir şey yapmazsınız size hiçbir eleştiri olmaz. Bir şeyler yaparsanız bir eleştiri hakkı doğuyor. Biz bilerek hata yapmayız. Bilmeyerek bir yanlış yapmış olabilir. 8 doğru yapıp 2 yanlış yaptıysak bunu kamuoyunun takdir etmesi lazım. Bugün akademi konusunu gündeme getirdik. Kanunla ilgili sayın cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın desteğiyle güzel bir şey yaptık. Belki bunların meyvesin Türk futbolu ilerde elde edecek. Belki biz görmeyeceğiz 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası 9 yıl sonra... Bugün 8-9 yaşındaki çocuklar o gün milli takımda oynayacak. Futbolumuzun daha iyi olabilmesi için el ele vermemiz lazım. Biz ülke futbolunun iyileşmesi için, ekonomisinin düzelmesi için uğraşıyor. Niye UEFA Kulüpler Sıralamasında 9'uncuyuz? Şu an 3 takımımızın aldığı para 30-40 milyon euro. Niye bunu 100 milyon euroya çıkarmayalım? Önümüzdeki günlerde planlarımızı açıklayacağız. Eğer bunları yaparsak ülkemiz kazanacak. Bizim şahsi bir çıkarımız yok. İki tane büyük başarıyı hem 2032'yi hem 2024'ü aynı hafta kazandık ama tüm ülkenin sevinci 2 gün sürdü. Niye? Gündem bir anda değişti. Buna müsaade etmememiz lazım. Pozitif olmamız lazım. Devamlı karamsarlığı pmnpalayıp kötü şeyleri gündeme getirmeyelim."

"YAYIN GELİRLERİ 500 MİLYON DOLARDAN BURALARA GELDİ"

"Güzellikleri öne çıkaralım. Anadolu maçlarında 3-5 bin seyirci var. Yayın gelirleri 500 milyon dolardan buralara geldi. Seyircileri stada davet edelim. Birlikte başaracaksak birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım. Milli maçlardan sonra 'En büyük Türkiye' diyorum. Bunu şirinlik için değil inandığım için söylüyorum. İşimizi severek yapmamız lazım. Kulüplerimiz için de aynı şeyler geçerli. Burada geçe geç saatlere kadar canla başla çalışan yönetimimiz var. Ben hepsine sizin huzurunuzda teşekkür ediyorum. Güzel bir profesyonel kadro kuruyoruz."

"HAKEMLER HATA YAPABİLİR! YETERKİ İYİ NİYETLİ OLSUNLAR"

"Bizim görev ve sorumluluklarımız var. Bu sorumluluklarımızın için de hakemler de var. Birçok basın toplantısında bir taraftan hakemlerimizi takdir ederken tenkit de ettim. Mutlaka hatalar var. Bunu gözardı etmemiz kesinlikle mümkün değil. Hakemlerimizin insan olduğunu düşünmemiz lazım. İnsanlar hata yapabilir. Yete rki iyi niyetli olsun. Hakemlerin hiçbirini biz yönetim olarak getirmedik. Hepsi vardı zaten. Aralık sonunda klasman yapacağız. Hakemlerimizin performansları düşük olanlar elit kategori ve bölgeseler liglerde değerlendirmesi yapılacaktır. Her şey normal olağan akışında devam edecek. Hakemler ve diğer konular için de geçerli..."

"YABANCI HAKEM GÜNDEMİMİZDE YOK"

"Kulüp başkanları ile bir araya geleceğiz. Kulüpler bizim paydaşlarımız. Yabancı konusunda şu anda Trendyol Süper Lig için gündemimizde yok."

"KUPA MAÇLARI İLERİ BİR TARİHE ERTELENECEK"

"Ziraat Türkiye Kupası 5. Tur maçlarını başka bir tarihe erteleyeceğiz. 3 Ocak uygun görünüyordu. Bu tarihte futbolcularımızın dinlenmesi zor olabilir. 29 Aralık'ta Süper Kupa maçımız var. Bunu gözeterek Ziraat Türkiye Kupası 5. Tur maçlarıyla ilgili yeni düzenlemeleri resmi siteden açıklayacağız."

"FARI-PLAY ÖDÜLÜNÜ KİŞİ ÇOK İYİ DİYE VERMİYORUZ"

"Fair-play ödülü yaklaşık 1 yıl önce verildi. Biz fair-play ödülünü herhangi bir kişiye çok iyi diye vermiyoruz. O günkü yönetimsel durumuna göre bakıyoruz. Bunu biz vermiyoruz bağımsız bir denetlemeden geçerek veriliyor. Fair-play kurumu da bizim yönetimimizde kuruldu. Kendi aralarında konuşup alınan kararları gözden geçirecekler. Ne gerekiyorsa onu yapacaklar. Geçmişte verdiğiniz bir ödül sonrasında farklı olabilir."

İSTİFA SORUSUNA YANIT

"Burada varsayımlar üzerine iş yapmıyoruz. Biraz önce konuşmama pozitif gündem diyerek başladım. Bu tarz dedikodularla uğraşmayın. Biz görevimizin başındayız. İstifa etmem için bir sebep de yok. Ben her şeyi şeffaf olarak sizlerle paylaşıyorum. Tek bir amacımız var Türk futbolunu daha iyi bir yere getirebilmek. Bu tarz iddiaları gündeme getirmek doğru değil. Biz tüm kararlılığımızla buraya iş yapmaya geldik. Güzel şeyler oluyor lütfen destekleyin."

"HAKEMLERİN ÖZGÜVENİNİ ARTIRMAMIZ LAZIM"

"Bu olayın bir milat olması lazım. Böyle yaparak bir yere gidemiyoruz ve bir şey de değişmiyor. Hakemlerimiz de bu işin bir parçası. Hakemler bana tersini söylüyor. Hakemler diyor ki "Siz bize destek vermiyorsunuz"... Kulüpler de 'Siz hakemleri destekliyorsunuz' diyor. Her maçtan sonra bir suçlu ararsak bir yere gidemeyiz. Futbol; barış, dostluk ve kardeşliktir. Bugün her maçımızda küfür var. Her maçta 10-15 tane yabancı madde sahaya atılıyor. Bizim ne kulüplerimizle ne hakemlerimizle taraf olmamız mümkün değil. Hakemler ceza alırsa aldığı puana göre 1 maç 2 maç 3 veya 4 maç gibi cezalar alıyorlar. Bizim onların özgüvenini kaybettirmememiz lazım. Eşleriyle birlikte Riva'da misafir edeceğiz. Motive olup özgüvenlerini yerine getirmemiz lazım. Yönetim kurulumuz her türlü desteği yapma kararı aldı. Bunu da uygulamaya geçireceğiz."

"EURO 2024 VE DÜNYA KUPASI'NDA GÖREV ALACAK"

"Dün biz hastaneye bütün yönetim kurulumuzla birlikte gittik. Böyle bir ortamda 'Halil hoca hakemliği bırakacak mısın?' diye sormak insani değil. Kendisine destek verdik ve kendisi sevdiğimizi ifade ettik. Real Madrid maçını yönetti çok da iyi yönetmiştir. Kendisini tebrik etmiştik. Hastane ortamında bunu sormak hoş olmazdı. Gelebilirse bu hafta sonu kendisini de buraya davet etmek istiyoruz. Onu kollamamız lazım. Hakem olması şart değil. Aynı şey kulüp başkanlarımız ve futbolun tüm paydaşları için geçerli. Birlikte başaracağız. Bugünkü veya dünkü konumuz bu değildi. EURO 2024'te görev almasını ümit ettiğimiz bir hakemimiz. Sonrasında Dünya Kupası'nda görev almasını bekliyoruz. Hakemlerimiz daha iyi maç yönetirler ve özgüvenleri yerine gelir. Umarım kulüplerimizle birlikte birbirimize saygı ve sevgi gösteririz."

"TAKIMLAR ŞU ANKİ KADROLARIYLA OYNAYACAK"

"TFF 1. Lig maçları maçlar normal tarihlerinde oynanacak. Takımlar şu andaki kadrolarıyla 10 Ocak'ta sahaya çıkacaklar."

TFF Başkanı Büyükekşi: 19 Aralık Salı günü tüm ligler başlayacak