Bakım Hassas cilt tipi ile başa çıkma yolları

Hassas cilt tipi ile başa çıkma yolları

Paylaş
Hassas cilt tipi ile başa çıkma yolları

Hassas cilt tipi, çabuk kızaran, kolayca alerjik tepkiler verebilen oldukça zor bir yapıya sahiptir. Çeşitli cilt sorunlarına yatkın olan hassas cilt tipine sahip kişilerin cilt bakımına çok daha büyük özen göstermesi gerekebilir. Hassas cilt tipiyle başa çıkma yollarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Posta.com.tr | Hassas ciltler genellikle cilt tipi olarak nitelendirilse de aslında yağlı hassas cilde, kuru hassas cilde veya normal hassas cilde sahip olmak mümkündür. Cildinizin yağ oranı ne olursa olsun hassas bir cilde sahip olabilirsiniz. En temel düzeyde, hassas cilt, hava koşullarından veya cilt bakım ürünlerinden kolayca kızarıklığa dönüşen veya lekeli, kaşıntılı veya batma reaksiyonları yaşayan cilt için genel, tıbbi olmayan bir terimdir.

Haberin Devamı

Hassas ve hassaslaşabilen ciltler, hem genetik faktörler nedeniyle doğuştan, hem de dış etkenlere bağlı olarak tetiklenerek sonradan ortaya çıkabilir. Hassas cilt, cilt bariyerindeki nem ve sebum dengesi sorunlarından kaynaklanır. Cilt sıklıkla kırmızı görünür

Hassas bir cildiniz varsa,

  • Cildiniz kolayca kızarır,
  • Sık sık alerjik tepkiler verir,
  • Hava değişimleri cildinizi çok hızlı etkiler,
  • Cildinizde aniden küçük kızarık şişlikler oluşabilir,
  • Cildinizde sık sık kaşıntı olabilir,
  • Kılcal damar sorunları daha fazla görülür,

Tüm bunlarla birlikte, Dermatologların hassas cildi tanımlamak için kullandıkları kesin bir kontrol listesi yoktur. Hassas ciltler birçok farklı şeye tepki verebilir. 

Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.

Hassas cilt tipine sahip kişilerin cilt bariyerleri daha zayıf ve hassastır. Bu nedenle hassas cilde sahip kişiler için bakım çok daha önemli hale gelir. Özellikle, bariyer güçlendirici cilt bakımlarıyla hassas cilt probleminin azalması sağlanmalıdır.

Haberin Devamı

Hassas cilt sorunu, azaltılabilir ya da tamamen geçirilebilir! Peki, neler yapabilirsiniz? İşte hassas cilt tipi bakımına dair bilmeniz gerekenler...

BUNLARA DİKKAT!

Kalitesiz ve standart dışı temizlik ürünleri, sıvı sabunlar, ucuz ıslak mendiller, deterjanlar gibi zararlı olabilecek ürünler ile cildinizin temas etmesinden kaçının. Cildinizdeki alerjik reaksiyonlardan, kızarıklıklardan kurtulmak için hassas ve yoğun bir bakıma geçmelisiniz.

Her şeyi yüzünüze sürmeyin: Cildinize iyi gelecek ürünler seçmek cildiniz için öncelikli olmalı. Hipoalerjenik ürünler, hassas ciltler için üretilen ürünler sizin için daha iyidir ancak onlara da tamamen güvenmeyin çünkü hassas cilt yapısı kişiye özeldir ve hassas ciltler için üretilmiş formüller bile bazen sizin için uygun olmayabilir.

Bu nedenle yama testi çok önemlidir.

Cildinize bir ürünü sürmeden önce, kulak arkası gibi görünmeyen hassas bir bölgede deneme yapabilirsiniz. Birkaç saat durumu izleyin. Sonrasın da cildinizi yaklaşık 20 gün boyunca takip ederek kullandığınız ürünlere vereceği reaksiyonları kontrol edin.

HASSAS CİLDİN EN BÜYÜK DÜŞMANI!

Hassas cilt için en büyük düşman güneştir. Güneş tüm ciltler için kötüdür ancak hassas ciltler için tam bir felakettir. Hassas cilt bariyeri foto-yaşlanmadan çok daha hızlı etkilenir ve daha hızlı kırışır. Güneş ışınları, kaz ayakları, mimik izleri ve pürüzlerin derinleşmesine neden olur.

Haberin Devamı

Mineral içerikli bol çinkolu yüz için özel formüle edilmiş güneş kremleri cildinize iyi gelebilir.

Güneşten korunmanın en etkili yöntemlerinden biri, her daim güneş koruyucu kullanmaktır. Yüzünüze özel en az 30 SPF koruma faktörlü bir güneş kremi edinerek, yaz-kış her daim sürmeyi alışkanlık haline getirin. Güneş ışınları, 4 mevsim zararlı ışınlar yaymaya devam ediyor.

Hassas ciltte, reaksiyona neden olma olasılığı daha düşük olan çinko oksit ve titanyum dioksit gibi fiziksel aktif bileşenlere sahip güneş koruyucuları arayın.

Mineral bazlı güneş koruyucuları oldukça etkilidir ancak akşamları cildinizden doğru şekilde arındırmanız gerekir. Bunun için çift aşamalı temizlik deneyebilirsiniz.

  • Sabah akşam en az 1 dakika boyunca cildinizi nazikçe yıkayın.
  • Pütürcüklü temizleyiciler kullanmayın.
  • Sülfat içeren temizleyiciler köpürür ve hassas cildiniz için pek iyi değildir. Daha doğal içeriklere yönelmelisiniz.

Havlular, genellikle yüzünüz için çok serttir ve banyonun nemli ortamında hızla bakteri üretir. Kendinize özel bir yüz havlusu edinin, sık sık değiştirin. Yüzünüzü kurularken sürtme yerine tampon hareketlerle nemi alın. Yüzü kağıt havlu ile silmeyi tercih edebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Su, kururken cildinizden nem çeker bu nedenle yüzünüzü yıkadıktan sonra her daim nemlendirmelisiniz.

CİLT BARİYERİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN YÜKSEK NEM

Hassas ciltler için nemlendirme ekstra önemlidir. Nem seviyesi yüksek cilt bariyeri daha güçlüdür. Bu nedenle bol su tüketimi ve iyi nemlendirme cildinize iyi gelir. Kızarıklanmayı ve tahrişi azaltır.

Nemlendirici seçimi için cildiniz ihtiyaçlarını takip etmelisiniz. Yağlı ve hassas bir cildiniz varsa su bazlı nemlendiriciler sizin için harika olacaktır. Kuru ve hassas ciltler çok daha yoğun neme ihtiyaç duyar.

  • Günde 2 defa sabah ve akşam nemlendirici kullanın.
  • Haftada 2-3 defa nemlendirici maske ile cildinizin nem tutma kapasitesini artırın. Bunun için doğal bileşenler tercih ediyorsanız, cildi rahatlatan, bal, zeytinyağı, aloe vera, avokado, muz, tatlı badem yağı gibi malzemelerle yapılan maskeleri deneyebilirsiniz. 

HASSAS CİLTLER İÇİN İDEAL BİLEŞENLER

Hassas cilde sahip olan kişiler her asidi kullanmamalıdır. Düşük miktarlarda kullanmak, ürün sayısını cildinizdeki etkilerden emin oldukça arttırmak en ideali olacak. Böyle hangi bileşiğin sizin için en iyisi olduğunu anlayabilirsiniz. Etkileri anlamak için yeteri kadar kulllandığınızdan emin olun. 

Haberin Devamı

Örneğin, Sivilce sorunu yaşıyorsanız ve bir asit kullanmak istiyorsanız, glikolik asit yerine laktik aist tercih etmelisiniz.  Laktik asit, glikolik aside göre daha nazik ve hassas sonuçlar yaratır. Bu nedenle laktik asidi en çok hassas ve kuru cilt tipleri için önerilir. 

İşte hassas cilt tipleri için en güvenilir bileşenler ise şöyledir;  

  • Hyalüronik asit: Hyalüronik asit en güçlü nemlendiriclerden biridir, cilde nem çeker. Topikal olarak uygulandığında cildin suyu tutmasına ve daha dolgun bir görünüm oluşturmasına yardımcı olabilir.
  • Dimetikon: Bazı kozmetik ürünlerde bulunan bu bileşen güçlü nem tutuculardan biridir. Nem kaybına karşı fiziksel bir bariyer oluşturur. Uzmanlar doğal kaynaklı, büyük boyutlu bir silikon molekülü olan dimetikonun avantajının ciltle temas ettiğinde buharlaşmaması olduğunu belirtiyor
  • Seramidler , cildin doğal bariyerinde bulunan ve cildin nemi muhafaza etmesine ve onu çevresel saldırganlardan korumasına yardımcı olan bir yağ türüdür. Yetersiz seramid depoları, bariyerin tehlikeye girdiğini gösterir.
  • C vitamini serumları: Cildi bariyerini güçlendirmek için gerekli bir antioksidandır, yani cildi çevresel serbest radikallerden korur. Ayrıca ince çizgileri azaltmak ve cildin sağlıklı görünmesini sağlamak için kolajen üretimini artırır.
  • Gliserin: Gliserin, cildi uzun süre nemli tutar ve her an yumuşacık olmasını sağlar. İlk kullanımda az miktarda tercih edin ve cildinizdeki reaksiyonu takip edin. Cilde nem terapisi uygulayan gliserin havadan cildinize nem çeken uzun süreli bir nemlendirme yaratır.

CİLT HASSASİYETİ NASIL GEÇER?

Cildiniz ne kadar hassas olursa olsun, iyi bir tedavi ile bu hassasiyeti uzun vadeli olarak azaltabilmeyi sağlayabilirsiniz. Bununla mücadele ediyorsanız, öncelikle mutlaka bir dermatologa danışarak cildiniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olun.

Cildiniz hassas ise, sürekli farklı farklı ürünler kullanmak yerine bir dönem bunun için zaman ayırarak cildinize iyi gelen ürünleri ve markaları belirleyin. 

Yukarıda bahsettiğimiz detaylara dikkat ederek "sizin cildinize özel" bir bakım oluşturun.

Cilt bakım rutininizi atlamamaya özen gösterin. Çok ürün kullanımından, cilt bakım rutininizi sık sık değiştirmekten kaçının.