Uzmanı açıkladı: Saçlarda görülen kırılma ve saç derisi kaşıntısının nedeni o vitaminmiş!
Beden ve ruh sağlığının korunması için vitaminlerin doğru şekilde ve uygun dozlarda alınması önem taşıyor. Vücuttaki tüm organ ve sistemleri etkileyen vitaminlerin yetersiz alımı farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor. Genellikle doğal yollarla alınabilen vitaminlerin takviyesi için ise mutlaka konu ile ilgili bir uzman doktora başvurulması gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever ve Uzman Diyetisyen Beyza Ersan vücutta görülen vitamin eksikliklerinin işaretlerine dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri açıkladı.
Serpil Dokurel- Posta.com.tr | Vücudun birçok fonksiyonun işlevinde sorunlar ortaya çıktığında, bunun en belirgin nedenlerinden biri vitamin eksikliğidir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, vitamin eksikliklerinde sıklıkla duyduğumuz saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi durumların hangi vitaminlere bağlı geliştiğini, hangi vitamin eksikliğinin hangi belirtilerle ortaya çıkabileceğini tüm ayrıntılarıyla cevapladı. Vitamin eksikliğini yaşamamak için dengeli beslenmeli ve sağlıklı gıda alımı çok önemlidir diyen Diyetisyen Beyza Ersan, vitamin eksikliğine karşı hangi gıdalar tüketilmelidir sorusuna önemli açıklamalarda bulundu.
TIRNAKTA GÖRÜLEN BEYAZ LEKELERE DİKKAT!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, tırnaklardaki beyaz lekelerin ve kırıkların en yaygın nedeninin çinko eksikliği olduğunu ve çinkonun, tırnak sağlığı için önemli bir mineral olduğunu vurguluyor. Çinko eksikliği, tırnaklarda beyaz lekelerin oluşmasına ve kırılganlığa yol açabiliyor. Bununla birlikte, beyaz lekelerin tek nedeni çinko eksikliği olmayabiliyor, bu nedenle kesin bir teşhis için doktorunuza başvurmanız önem taşıyor.
SAÇLARDA GÖRÜLEN KIRIKLAR VE KAŞINTININ NEDENİ BİRDEN FAZLA VİTAMİN EKSİKLİĞİNE İŞARET EDİYOR!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, saçlardaki kırıkların, saç diplerindeki kaşıntı ve egzama gibi sorunların genellikle tek bir vitamin eksikliğine değil, bir dizi faktöre bağlı olabildiğini belirtiyor. Bununla birlikte, bazı vitaminler ve mineraller sağlıklı saçlar için önem taşıyor. Örneğin:
Biotin (B7 vitamini): Biotin saç sağlığı için önemli bir vitamin ve biotin eksikliği saç kırıklarına ve zayıflamasına yol açabiliyor.
Demir: Demir eksikliği saç dökülmesine neden olabiliyor.
Çinko: Çinko, saç büyümesi ve sağlığı için önemli taşıyor. Çinko eksikliği saç kırıklarına ve saç derisinde problemlere yol açabiliyor.
E vitamini: E vitamini, saç derisi sağlığı için önem taşıyor. E vitamini eksikliği saç derisinde kuruluğa ve kaşıntıya neden olabiliyor.
Bu vitaminlerin eksikliği, saç sorunlarının olası nedenleri arasında yer alıyor, ancak tam teşhis için bir doktora başvurmak gerekiyor. Saç ve saç derisi problemleri genellikle birden fazla faktörün birleşimiyle ilişkili olarak görülüyor.
VÜCUTTA MEYDANA GELEN KAŞINTININ BİRÇOK FARKLI NEDENİ OLABİLİR
Vücuttaki kaşıntının genellikle tek bir vitamin eksikliğine bağlı olmadığını ve kaşıntının birçok farklı nedeni olabileceğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, bu nedenler arasında cilt kuruluğu, alerjik reaksiyonlar, dermatit, egzama veya cilt enfeksiyonlarının bulunabileceğini söylüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever, vitamin eksikliklerinin genellikle kaşıntıya yol açmadığını ancak bazı vitaminlerin sağlıklı cilt için önemli olduğunu unutmamamızın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, A vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlar cilt sağlığı için önem taşıyor.
VİTAMİN EKSİKLİKLERİ TAKVİYESİ İÇİN MUTLAKA UZMAN GÖRÜŞÜ ALINMALI
Dermatoloji Uzmanı Dr. Sever’e göre, vücuttaki vitamin eksikliklerinin çeşitli belirtileri olabiliyor ve her bir vitamin eksikliği farklı belirtilerle ilişkilendirilebiliyor. Bununla birlikte, saç ve tırnaklardaki belirtiler bazı vitamin eksikliklerine işaret edebiliyor.
Dr. Sever, hangi vitamin eksikliğinde hangi belirtiler yaşanılabileceğini şöyle açıkladı:
Biotin (B7 vitamini) eksikliği: Saç dökülmesi, saç kırıkları, saç incelmesi, kırılgan tırnaklar.
Demir eksikliği: Saç dökülmesi, soluk cilt, kırılgan tırnaklar.
Çinko eksikliği: Saç dökülmesi, saç kırıkları, tırnak kırılmaları, yavaş tırnak büyümesi.
E vitamini eksikliği: Kuru saçlar, kuru ve pullu saç derisi, kırılgan tırnaklar.
Eksik vitaminlerin takviye edilmesi için doktorunuza danışmanız önem taşıyor. Sağlıklı bir beslenme düzeni ve takviyeler, eksikliklerin giderilmesine yardımcı olabiliyor. Ancak, vitamin takviyeleri almadan önce doktorunuza danışmanız oldukça önemli, çünkü her durumda bireysel ihtiyaçlar farklılık gösterebiliyor.
Vitamin eksikliklerine takviye almadan önce beslenme düzeninde mutlaka değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Uzman Diyetisyen Ersan “Sağlıklı olmak ve hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için doğru bir beslenme modeli şarttır. Yaşanılan bazı problemlerin altında yatan neden besin eksiklikleri olabilir. Örneğin vitamin eksiklikleri saç, tırnak, cilt problemleri, kemik ve eklem sorunları, enfeksiyona yatkınlık, yorgunluk, uyku bozuklukları, zihinsel karışıklık, kas spazmları gibi sorunlara yol açabilir “diyerek vitamin eksikliklerine bağlı gelişen beslenme düzeninin nasıl oluşturulması gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi.
Vitaminlerin hangi kaynaklardan tüketildiği kadar nasıl tüketildiği de önemlidir diyen Diyetisyen Beyza Ersan, doğru şekilde tüketilen vitaminlerden maksimum verim alınabileceğini belirtiyor.
Ersan, vitaminlerin yağda ve suda çözülen vitaminler olarak iki gruba ayrıldığını belirtiyor.
Yağda çözünen: A, D, E, K vitaminleri
Suda çözünenler: B ve C vitaminleri
A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YORGUNLUK VE HALSİZLİK YAPIYOR!
“A vitamini, büyüme ve gelişmede, bağışıklık sisteminde, kırmızı kan hücreleri oluşumunda, göz sağlığında etkili bir vitamindir” diyen Dyt. Beyza Ersan, eksikliğinde cilt döküntüleri, yorgunluk, halsizlik, baş ve kemik ağrıları görülebileceğini açıkladı.
Diyetisyen Ersan, A vitamini eksikliğine karşı tüketilmesi gereken besinleri sıraladı:
A vitamininden zengin bir beslenme modelinde mutlaka, havuç, yumurta, süt ve süt ürünleri ile yeşillikler bulunmalıdır. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir dolayısıyla bir yağ kaynağı ile beraber tüketmek daha yüksek verimde kullanılmasını sağlar. Örneğin bol yeşillikli ve havuçlu bir salataya ilave ettiğiniz 1 tatlı kaşığı zeytinyağı salatadan daha yüksek düzeyde A vitamini almanızı sağlar.
Ersan,”D vitamini, kemik sağlığının korunması, kan ve kemikteki kalsiyum dengesi, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde görev alan bir vitamindir. Eksikliğinde depresyon, kemik ve eklem sağlığında bozulma, mide bulantıları yaşanabilir” dedi
D vitaminin en çok balıkta bulunduğunu belirten diyetisyen Beyza Ersan, ne kadar beslenmeye dikkat edilirse edilsin tam anlamıyla D vitamini eksikliğinin karşılanamayacağını söyledi. Ersan, D vitamini eksikliğine karşı yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- En iyi kaynağı güneş veya hekim-diyetisyen iş birliğinde önerilen takviyelerdir.
- Özellikle günde 15 dk dahi güneşte olmanız D vitamini sentezi açısından çok kıymetlidir.
- Kıyafetlerin üzerinden ya da pencerenin arkasından vücudunuza temas eden güneş D vitamini sentezinde etkili değildir.
- Vücudunuzun direkt güneşe temas etmesi gerekir.
- Ancak yüksek düzey güneş maruziyeti de birçok sağlık problemine yol açabilir. Bu nedenle güneşe bilinçsizce değil, kontrollü çıkılmalıdır.
Uzman Diyetisyen Beyza Ersan, E vitamininin hücre sağlığına önemli katkısı olduğunu vurguluyor ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynadığını belirtiyor. Ersan, E vitamini eksikliğinde sindirim problemleri, kaslarda yorgunluk hissi gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini açıkladı.
E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE KARŞI TÜKETİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Diyetisyen Beyza Ersan, E vitamini eksikliğine karşı tüketilmesi gereken besinleri açıkladı:
E vitamininden zengin bir beslenme modelinde,
- Bitkisel yağlar,
- Kabuklu yemişler,
- Tohumlar,
- Yeşil yapraklı sebzeler bulunmalıdır.
Ersan “B grubu vitaminleri B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7 (biyotin), B9 (folik asit, folat), B12 (kobalamin) vitaminlerinden oluşur. Genel olarak B grubu vitaminleri protein ve yağ sentezinde, alyuvar sentezinde, sinir sisteminde, hücresel sentezde, enerji metabolizmasında, cilt ve saç sağlığında rol alır. Eksiliğinde yorgunluk, cilt ve saç problemleri, uyku bozuklukları, depresyon, zihinsel karmaşa gibi problemler görülebilir” dedi.
Diyetisyen Beyza Ersan B vitaminleri grubunun en çok olduğu besinleri sıraladı:
B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 vitaminleri en çok ekmek, makarna, bulgur gibi tahıl grubunda, kurubaklagillerde, hayvansal gıdalarda ve bazı meyve sebzelerde bulunmaktadır.
Ersan, “Özellikle haşlanan suyun dökülmesi ciddi B vitamini kayıplarına yol açabilir. Makarna, buğday, kuru baklagil haşlıyorsanız haşlama suyunu dökmeyin. Birçok vitamin haşlama sırasında suya geçecektir. O suyu çorbalarınızın kıvamını ayarlarken kullanabilirsiniz. Ancak vitamini verimli kullanmak adına çorbalara eklerken suyu yeniden bir ısıl işleme maruz bırakılmaması gerekir” açıklamasını yaptı.
Özellikle zihinsel performans ve hafıza konusunda önemli bir vitamin olan B12 vitamininden ayrıca bahsetmenin önemli olduğunu belirten Ersan, “B12 eksikliğinde zihinsel karmaşa ve hafıza problemleri, deri ve dilde anormallikler, anemi meydana gelebilir. B12 en çok hayvansal gıdalarda bulunur. Et, süt, yumurta, peynir B12 vitamininden zengindir. Hassas bir vitamin olduğu için ısıda bir miktar kayıplar görülebilir” diye konuştu.
- Demet Sağıroğlu, Kanal D’nin yeni dizisi Annem Ankara’yı merakla bekliyor
- Mehmet Ali Erbil'in oğlu büyüdü! Boyu babasını geçti
- Üvey Baba'nın Halil'i yıllar sonra ortaya çıktı! İşte son hali
- Restoranındaki salata fiyatı dikkat çekti! 'Şef biraz dobradır'
- İdo Tatlıses ve Yasemin Şefkatli’nin ikizleri Emir ve Ayel ile eğlenceli paylaşımı sosyal medyada beğeni yağmuruna tutuldu!