Egzersiz - Diyet Bayram ve bayram sonrası formda kalmak için yapılması gerekenler

Bayram ve bayram sonrası formda kalmak için yapılması gerekenler

Paylaş
Bayram ve bayram sonrası formda kalmak için yapılması gerekenler

Kurban Bayramı sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, geniş sofralarda buluştuğumuz özel günlerdendir. Peki bu geniş sofralarda diyet süreci nasıl olmalıdır, nasıl daha sağlıklı beslenilebilir ve kilo almadan bu süreç geçirilebilir? Bayram sonrası fit kalabilmek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sağlıklı beslenmek ve formda kalmak için Kurban Bayram’ı boyunca nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Gülçin Işık, bayramda kilo kontrolünü sağlayabilmeniz için önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Bayramlar ailelerin bir araya gelindiği, mükellef sofraların kurulduğu, ikramların bol bol olması sebebiyle bizler için önemli hale geliyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi daha çok artıyor. Bu durumda da kısa sürede yüksek kilolar alınabiliyor. Kurban Bayramı’nı kilo almadan atlatabilmek için birkaç ipucu verelim ki bu dönemi kilo almadan ve sağlıkla atlatabilelim.

Porsiyonlara mutlaka dikkat etmeliyiz!

Öncelikle sabah kahvaltısında bile kavurma ile başladığımızı düşünürsek, etin porsiyonuna dikkat etmeliyiz. Bir de asıl et tüketiminin yanında kontrolü kaybettiğimiz ekmek tüketimini göz ardı etmemeliyiz. Tabii ki et yemeliyiz, ancak yanına ekmeği aşırıya kaçırmayalım.

Kurban etini hemen tüketmek yerine mutlaka 1-2 gün dinlendirdikten sonra tüketmeye çalışın. İlk günde tüketilen etler sizi rahatsız edebilir. Mide şikayeti sebebiyle hastaneye gitmek zorunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sebze tüketimi ihmal edilmemeli

Mutlaka yanına sebze (yeşillik/salata vb. olabilir) ekleyelim ki kabızlık sorunu ile karşılaşmayalım.

Kabızlık demişken, et tüketimi ve tatlı tüketimi yoğun olduğunda özellikle en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi mide bağırsak rahatsızlıkları. Bunun için lifli besinler tüketmeyi ihmal etmeyin. Mutlaka sebze ya da bağırsak dostu meyveleri tüketmeye çalışın.

Bu dönemde beslenme daha ağır olacağından sebzeleri kızartma yapmaktan kaçının, onun yerine zeytinyağlı, sote şeklinde hatta yoğurt ile beraber tüketmeye özen gösterin.

Etli yemeklerin yanına pilav, makarna gibi basit karbonhidratlar yerine bulgur, kepekli ekmek tercih edebilirsiniz.

Gün içerisinde mutlaka suyunuza özen göstermelisiniz. Günlük 2-3 litre su içebilirsiniz.

Kurban Bayramı’nda kilo almamak için başka nelere dikkat etmeliyiz?

Bayramlarda 2 ana öğün yapıp, aralarda tatlı ya da ikramlıklar yiyeceksek bunları ara öğün gibi tercih edebilirsiniz.

Yemeklerinizi çok geç saatlere bırakmayın. Sindirimi uzun sürek et yemekleri geç saatte ve sık tüketimde sizi rahatsız edebilir.

Bu dönemde alkolden uzak durmaya çalışın. Mümkünse tüketmeyin.

Haberin Devamı

Tatlılarda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Hatta havaların ısınmasıyla dondurmalar iyi bir tercih

Bu gibi püf noktalara dikkat ederseniz bayramda daha kontrollü olarak, kilo almadan atlatabilirsiniz.