Egzersiz - Diyet "Hepimiz kilo vermek istiyoruz ama hiçbir şey yapmıyoruz"

"Hepimiz kilo vermek istiyoruz ama hiçbir şey yapmıyoruz"

Paylaş
"Hepimiz kilo vermek istiyoruz ama hiçbir şey yapmıyoruz"

Fazla kilolar birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Obezite cerrahisine harcanan paralar gün geçtikçe artıyor. Hastalıklardan korunmak için sağlıklı bir yaşam ve doğru beslenme oldukça önemli. Kilo sorununun çözümü için iki temel prensibe dikkat edilmesi gerekiyor. İşte ayrıntılar..

"Hepimiz kilo vermek İstiyoruz ama hiçbir şey yapmıyoruz" diyen Uzman Diyetisyen ve Psikolog Zinnur Elliki Küçükköseleci "Birçok insan daha iyi yaşam, daha sağlıklı yaşam, daha güzel bir beden istiyor. Bunu gerçekten isteyip bunun için birçok harcama yapıyor. Kilo problemine sahip olan insanlar bu kilolardan kurtulmak için zayıflama ürünlerine, diyet içeceklere, zayıflama çaylarına, spor merkezlerine para harcıyor." şeklinde konuştu. Uzman Diyetisyen ve Psikolog Küçükköseleci şunları söyledi;

Haberin Devamı

"2017 yılında dünya obezite ekonomisinin 2 trilyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise 2016 yılında obezite cerrahisi için 400 milyon harcama yapıldığı belirtiliyor"

FAZLA KİLOLAR BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR

Hepimiz kilo vermeyi, sağlıklı bir bedene kavuşmayı bu kadar çok istiyoruz. Bunun için para harcıyoruz. Obezitenin sağlık problemlerine neden olduğunu hatta diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser, solunum yolları hastalıkları gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığını biliyoruz. Özellikle covid-19 pandemisinden de morbid obez hastaların daha fazla etkilendiklerini hatta ülkemizde de bu hastalara aşı önceliğinin verildiğini biliyoruz.

KİLO SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN İKİ TEMEL PRENSİP VAR

Haberin Devamı

Tüm bu olumsuz bilgi birikimine rağmen, obeziteyi çözmek, bir adım atmak isterken aslında daha geriye gidiyoruz. Obezitenin çözümü için temelde iki prensip var. Birincisi daha fazla enerji harcamak yani daha fazla hareket etmek. İkincisi ise daha az enerji almak, yani enerji yoğunluğu yüksek soslu, yağlı, kızartma, fastfood paketli gıdalar yerine enerji yoğunluğu düşük sebze, meyve, kurubaklagil ağırlıklı beslenmek. Temelde yalnızca bu iki kurala riayet ederek bu problemden kurtulmak varken hala neden başarılı olamıyoruz? Diyet yiyecek ve içeceklere, zayıflama kremlerine neden bu kadar yatırım yapıyoruz? Bunca çabaya rağmen 2016 yılında Türkiye Avrupa’da obezite oranında ilk sıraya yerleşti. Bu konuyla ilgili farkındalığımız var. Obez ve fazla kilolu insanlara sorduğumuz zaman onlar da aslında obezitenin sağlık problemlerine neden olduğunu biliyorlar. Hatta bunun üstesinden gelebilmek için çaba da gösteriyorlar. Ama bu çabaların hiçbiri işe yaramıyor! Bu insanlar çözümü çok basit gibi gözüken ama içerisine girdiğimizde aslında hiç kolay olmayan bu problemle baş edemiyor.

Burada kesin bir kalıcı bir yöntem bulamazsak fazla kilolu ve obez insanların sayısı git gide artacak. Bu insanlar obezitenin neden olduğu hastalıklara yakalanacak ve ölüm oranları da artacak. Şu anda bile güçlükle mücadele etmeye çalıştığımız bu durum içinden çıkamadığımız bir hal alacak.

Haberin Devamı