Egzersiz - Diyet Karbonhidrat içeren besinler nelerdir? En çok karbonhidrat hangi gıdalarda var?

Karbonhidrat içeren besinler nelerdir? En çok karbonhidrat hangi gıdalarda var?

Paylaş
Karbonhidrat içeren besinler nelerdir? En çok karbonhidrat hangi gıdalarda var?

Karbonhidratlar hem canlıların yapısına katılan hem de enerji sağlayan organik bileşenlerdir. Doğada moleküller halinde vücutta bulundukları gibi, vücudun ana enerji kaynağı olarak da bilinir. Karbonhidrat içeren besinler hakkında merak edilen tüm detaylar.

Yapısında hidrojen, oksijen ve karbon elementleri de yer alır. DNA, ATP, RNA, hücre zarı ve bitkilerdeki hücre çeperinin yapısına da katılırlar. İnsan vücudu için hayati bir öneme sahip olan karbonhidrat, çok önemli bir besin kaynağıdır.

Haberin Devamı

KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Doğada bulunan her besinin besin değeri aynı değildir. İşlenmiş olan besinlerin, lif içeriği yetersiz, besin değeri düşük ve kalorisi yüksekken; işlenmemiş olanlar ise; lif, mineral ve vitamin bakımından da çok zengindir.

Tam karbonhidratlara baklagiller, tam tahıllar, sebzeler, arpa, kinoa ve pirinç de örnek gösterilebilir. İşlenmiş olan besinlere ise, beyaz ve esmer şeker, beyaz unla yapılan hamur işleri, meyve suları, beyaz ekmek, tatlılar, çikolatalar ve beyaz un da örnek verilebilir.

 EN ÇOK KARBONHİDRAT HANGİ GIDALARDA VAR?

  İçinde bol miktarda karbonhidrat barındıran pek çok gıda vardır. Bunlardan bazıları ise şunlardır;

 Karpuz, ananas, muz, kayısı, incir, armut, portakal ve üzüm gibi meyveler,

Haberin Devamı

 Arpa, kepek, buğday ve pirinç gibi tahıllar,

 Ekmek çeşitleri,

 Tahıl, ve mısır gevreği,

 Kuru üzüm,

 Hurma,

 Bezelye, kuru fasulye, börülce ve nohut gibi baklagiller,

 Mısır şurubu, makarna, müsli ve toz şeker gibi gıdalar,

 Havuç, mısır ve patates gibi kök sebzeler.

 

 KARBONHİDRAT NE İŞE YARAR?

 Karbonhidratlar, sindirim sisteminin sistematik ve düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Karbonhidratların en temel amacı ise, insan vücudu için gerekli enerjiyi sağlamaktır. Yapısı gereğince çok iyi bir lif kaynağı olarak bilindiklerinden kanın pıhtılaşmasında çok önemli bir rol oynarlar.

 Üreme ve bağışıklık sistemine de destek olan yağ, organik moleküller ve protein ile birlikte vücudun bütün ihtiyaç duyduğu üç makro besin sınıfında yer alır. Lif bakımından çok zengin olan sakaritler, kan hastalıkları ve kanser gibi önemli rahatsızlıkların da önüne geçer.

 Aynı zamanla unutkanlık gibi çeşitli hastalıkların da ilerlemesine engel olmaya yardımcı olan besin grubu, özellikle de beyinin kullandığı da tek enerji kaynağıdır. Diyabet ve sindirim sorunu gibi çeşitli hastalıkların meydana gelmemesi için koruyucu görevinde üstlenen karbonhidratlar, yararlı bakterilerin oluşumuna da katkı sağlar. Özellikleri ise şunlardır:

Canlılar için en temel besin maddesi olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

Yağları kolaylıkla metabolize ederler.

1 gramının içinde ise, yaklaşık olarak 4 kilo kalorilik enerji yer alır.

Oksijen, karbon ve hidrojen atomlarından meydana gelirler.

Bitkilerde nişasta, hayvanlarda da glikojen olarak depolanırlar.

Beynin ilk ve tek enerji kaynağı olarak bilinir.

Bitkilerde fotosentez sonucunda kloroplastlarda açığa çıkarlar.

Nükleik asitlerin yani kısaca (DNA ve RNA) yapısında yer alırlar.

Yapı taşları ise, glikozdur. Tüm bu özellikleri sayesinde vücut için çok önemli bir yere sahiptir.