Egzersiz - Diyet Yeni yıl akşamı çileye dönüşmesin! Bu yiyeceklerden uzak durun

Yeni yıl akşamı çileye dönüşmesin! Bu yiyeceklerden uzak durun

Paylaş
Yeni yıl akşamı çileye dönüşmesin! Bu yiyeceklerden uzak durun

Heyecanla beklenen 2023 yılına sadece sayısı günler kaldı. Yeni yıl akşamını sevdikleri ile bir arada geçirmeyi düşünen herkes birbirinden lezzetli yemeklerin tadını çıkarmanın da hayâlini kuruyor. Ancak yeni yıl akşamında da beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Özenle hazırlandığınız yeni yıl akşamının çileye dönüşmemesi için yiyecek ve içecek tüketiminde aşırıya kaçmamanız öneriliyor. Yeni yıl gecesi için beslenme önerilerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yeni yıl akşamında çoğunlukla en lezzetli yemeği yapabilmek istersiniz. Bu lezzetli yemekler karşısında diyetinize devam etmek ve iştahınızı baskılamak neredeyse imkansızdır. Ancak yeni yıl akşamında midenizi rahatsız hissetmemek için tükettiğiniz yiyecek ve içeceklere dikkat etmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Bu özel gecenin bir kabusa dönüşmesini istemiyorsanız yılbaşı günü az az, sık sık her zamanki gibi bir öğün planlaması yapılması yapmanız gerekir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Ustaoğlu, mide rahatsızlıkları ve ani kan şekeri yüksekliğini önlemek için yılbaşı gecesi dikkat etmeniz gerekenleri anlattı.

Yılbaşı günü genellikle herkes çok fazla yiyecek tüketmek istemez. Uzun süre aç kalarak kendilerini akşam ki lezzetli yemeklere saklarlar. Ancak yılbaşı günü gün içerisinde aç kalmak yapılan en büyük yanlışlardan biri.

"Hepimiz yılbaşında sevdiklerimizle bir araya gelmek için özenle hazırlanırız. Bu keyifli gecenin tadını çıkarmak için gün içerisinde çok az besin tüketmeye çalışır, kendimizi geceye saklarız. Uzun süreli açlık üzerine aşırı bir besin tüketimi yapılan en büyük yanlışlardan biridir”

Haberin Devamı

Yemek seçimi yaparken farklı besin gruplarının yer aldığı bir tabağın tercih edilmesini öneren Tuba Ustaoğlu, yılbaşında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Öncelikle et, tavuk ya da balık içeren yemeklerin yağ miktarına ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Bunun yanında zeytinyağlı sebze yemekleri yer alabilir. Ayrıca soframızda mevsim sebzeleri ile yapılmış salataları yağ içeriği fazla olan mayonezli salatalar yerine tüketilebilir. Kızartma yöntemi ile hazırlanan mezeler yerine yoğurt, peynir, nohut eklenmiş salata ve mezeler tercih edilmeli. Kan şekeri dengesi için pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı tercih edilmeli. Yemeklerin çeşit sayısı çok olsa bile bu yemeklerin yağ ve tuz içeriğine ve yenilen miktara dikkat edilerek tüketilmesi daha doğru olacaktır.”

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Yeni yıl akşamında tükettiğiniz yiyecekler kadar içtiğiniz içeceklerde büyük önem taşıyor. Uzman isim yemek sırasında ya da sonrasında mutlaka ayran veya ev yapımı az şekerli meyve sularını tüketmenizi öneriyor. Ustaoğlu, “Tercihe göre ve miktara dikkat ederek gazsız içecekler ya da tatlandırıcı içecekler de tüketilebilir” diyor.

"Alkol tüketecek olanların ılımlı miktarda alkolü, besinlerle tüketmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca mide doygunluğunu sağlamak amacıyla gece boyunca su tüketimine dikkat edilmeli. Atıştırmalık olarak tüketilen cips gibi ürünler yüksek yağ içerdiğinden, yerine tuzsuz kuruyemişler, kuru meyveler, kestane gibi besinler; tatlı tüketiminde ise sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli.”

Haberin Devamı

SADE BİR KAHVALTI İLE YENİ YILIN İLK GÜNÜNE BAŞLAYIN

Yeni yıl akşamı uzun saatler süren bol çeşitli yemeklerden sonra ertesi gün kendinizi şişkin ve yorgun hissedebilirsiniz. Bu sebeple yeni yılın ilk gününde sade bir kahvaltı ile güne başlamanız öneriliyor.

“Güne su içerek ve besin değeri yüksek bir kahvaltı ile başlanabilir. Bir saat sonrasında bir gün önce alınmış fazla kalorileri dengelemek için fiziksel aktiviteyi artırmak da yeni yılda güzel bir başlangıç olacaktır. Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum”