Yaşam Mendil kapmaca nasıl oynanır? Mendil kapmaca oyun kuralları nelerdir?

Mendil kapmaca nasıl oynanır? Mendil kapmaca oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Mendil kapmaca nasıl oynanır? Mendil kapmaca oyun kuralları nelerdir?

Çocukken severek oynanan birçok klasik oyun vardır. Bu oyunlar hem çocukların eğlenceli vakit geçirmesini sağlarken hem de birbirleriyle sağlıklı iletişim kurabilmelerini ve sosyalleşmeyi öğretir. Bu açıdan birçok popüler sokak oyunu vardır. Bu oyunlardan biri de mendil kapmaca oyunudur. Birçoğumuzun anne ve babalarının döneminde de oynana bu oyun oldukça eğlenceli ve neşelidir. Mendil kapmaca oyunu hakkında merak edilen tüm detaylar.

Mendil kapmaca oyunu, adı üzerinde bir mendille oynanan oyundur. Kişi sınırı olmaksızın en az üç kişi olmak şartıyla oynanabilir. Hem eğlenceli hem de adrenal sahibi olan bu oyunu oynayan çocuklar da oldukça fazla severler. En sevilen sokak oyunlarından biri olan mendil kapmaca okullarda, sokaklarda ve spor salonlarında aktivite olarak sık sık tercih edilen oyunlardan biridir.

Haberin Devamı

Mendil Kapmaca Nasıl Oynanır?

Mendil kapmaca oyununda genelde dikdörtgen bir alanda oynanır. Mendil kapmaca bir yarışma olduğu için genelde iki grup seçilerek oynanır. Bir ebe bir de hakem seçilerek oyuna başlanır. Burada yarışmacılar ortada duran ebeden mendili alarak diğer rakipleri tarafından ebelenmeden kendi grubuna getirmektir.

Ebenin belirlendiği çember içerisinde elini sarkıtarak mendili tutması istenir. Diğer yarışmacılar da birbirlerine rakip bir halde mendili kapmaya çalışır. Eğer iki grubun yarışmacısı da aynı anda geldiyse birbirlerinin dikkatlerini dağıtmaya çalışarak ebeden mendili alıp hızlıca koşmaya başlar.

Mendil kapmaca oyununda ne kadar çok oyuncu olursa oyun da o kadar zevkli hale gelir. Her takımda kazanan yarışması yeniden oynamaya hak kazanırken, elenen yarışmacı da oyun dışı kalır. Bu durumda son kalan kişi ve takımı galip gelmiş olur.

Haberin Devamı

Genelde dikdörtgen bir alanda takımlar çapraz olarak yerleşir. Bu durumda da ortada ebe çember içerisinde bulunur. Ebenin elinde duran mendili almak için o çemberi aşmak da ayrıca yasaktır. Her oyunda olduğu gibi mendil kapmaca oyununda da uyulması gereken bazı kurallar vardır.

Mendil Kapmaca Oyun Kuralları Nelerdir?

Mendil kapmaca oynarken mutlaka ebe çemberin içerisinde olmalı ve diğer yarışmacılar da bu çemberi geçmemelidir. Şiddet içeren hareketler de oyun dışı kalınmasına sebep olur. Oyun temelde koşma ve dikkat odaklı bir oyundur. Oyun içerisinde yer alan bölgelere geçiş ve gidiş için çeşitli saniye kuralları vardır. Bu kurallara uyulmaması halinde sayı rakip takıma geçer.

Oyun esnasında saat, küpü gibi takı ve aksesuarların kullanılmaması gerekir. Koşmanın ve rekabetin yoğun olduğu bir oyun olmasından dolayı spor kıyafetler ve spor ayakkabı olması şarttır. Aynı zamanda takımlardaki kişi sayılarının ve kız - erkek oranlarının da uygun olması gerekir.