Pratik Bilgiler 32/1 Trafik kazası nedir? 32/1 cezası ne kadar, kaç TL?

32/1 Trafik kazası nedir? 32/1 cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
32/1 Trafik kazası nedir? 32/1 cezası ne kadar, kaç TL?

32/1 trafik kazası neyi ifade eder, ne demektir? Pek çok kişinin merak konusu olmaktadır. Bu nedenle ilk önce 32/1 karayolları trafik yasasında ne anlama geliyor bilmek gerekmektedir. Kullanıcılar zaman zaman araçlarında değişiklik yapabilmektedir. Yapılan değişiklik kara yolları 2918 sayılı trafik kanunu 32/1 maddesi uyarınca bildirilmesi gerekmektedir. 32/1 trafik kazası nedir? 32/1 cezası ne kadar, kaç TL? İşte, tüm detaylar.

32/1 trafik kazası, araçta yapılmış bulunan değişiklikleri Araçlar üzerinde yapılan değişiklik bildirme belgesi olarak ilgili birime teslim edilmesi gerekmektedir. Değişiklik yasal olarak tescillenmediği durumda trafik kazası meydana geldiği zaman 32/1 madde gereği trafik cezası yazılmaktadır. Yapılan araç değişikliği ruhsata kayıt edildiği halde trafik cezası yazılı ise gerekli belgelerle birlikte itiraz edilebilmektedir.

Haberin Devamı

 

32/1 TRAFİK KAZASI NEDİR?

Karayolları trafik kanununda araçların maruz kaldığı cezalar bulunmaktadır. Her yıl güncellenerek uygulanan trafik cezaları arasında 32/1 cezası da bulunmaktadır. 32/1 aracında değişiklik yaptığı halde bildirmeyenlere uygulanmaktadır. Bu nedenle araç sahiplerinin mutlaka araç üzerinde yaptığı farklılığı 30 gün içinde bildirmesi gerekmektedir.

Bildiri sonucu incelenerek araç ruhsatına işlenmektedir. 32/1 trafik cezası değişiklik yapıldığı halde bildirim yapılarak ruhsata işletilmeyen araçlara yazılmaktadır. Her yıl Karayolları Trafik Kanunu gereğince güncellenerek uygulanmaktadır.

 

32/1 CEZASI NE KADAR?

Araç sahibi 32/1 cezası almamak için gerekli süre içinde bildirimde bulunarak ruhsatına işletmesi gerekmektedir. Aksi halde değişiklik yapılan araca ceza yazılmaktadır. 32/1 trafik cezası 690 TL olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Araç değişikliği cezasını 15 gün içinde ödeyenlere %25 oranında indirim uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

32/1 trafik cezası yazılanlar bildirim sürecinde itiraz başvurusu yapılabilmektedir. Bunu yapabilmek için araç ruhsatına işletilmiş olmalıdır, itiraz dilekçesi, Sulh Ceza Hakimliğine açılabilmektedir. İtiraz dilekçesinde istenenler;

Ehliyet ve ruhsat fotokopisi,

32/1 Trafik ceza belgesi fotokopisi,

Kimlik fotokopisi,

Ayrıca itiraz nedeni olabilecek belge fotokopisidir.

 32/1 kanun maddesi cezası almamak için sürücüler gerekli bildirimi yaparak ruhsata işletmelidir. Aksi halde trafikte plakaya yazılabileceği gibi sürücü durdurularak da yazılabilmektedir.

KAÇ TL?

32/1 trafik cezası alan sürücüye ceza araç plakasına yazılmışsa tebligat gönderilerek bildirim yapılmaktadır. Eğer trafikte sürücü durdurularak 32/1 cezası yazılmış ise tebligat gönderilmemektedir. Araç sahibi kimlik fotokopisi ile itiraz edebilmektedir. Sadece ceza yazılan tutanağın ibrazı yeterli olmaktadır.

Cezayı yazan trafik zabıtası olup cezayı ehliyete yazmışsa ehliyet fotokopisi gerekmektedir. 32/1 Trafik cezası itirazı Sulh Ceza Hakimliğine yapılmaktadır. Karayolları KTK(Kara Yolları Trafik Kanunu) gereğince trafik cezaları yazılmaktadır. Her cezanın ödeme tutarı yasada belirtilmiş bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Değişiklik yapılan araç için trafik cezası 32/1. maddesine göre yazılmaktadır. 32/1 trafik cezası 690 TL olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Trafik cezaları 30 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Bu süre iş günü olarak değil, otuz gün olarak sayılmaktadır. Sürücülerin cezaya çarptırılmamak için dikkat etmesi gerekmektedir.