Pratik Bilgiler 36/3A trafik kazası nedir? 36/3A cezası ne kadar, kaç TL?

36/3A trafik kazası nedir? 36/3A cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
36/3A trafik kazası nedir? 36/3A cezası ne kadar, kaç TL?

Bir sürücü olarak trafiğe çıkabilmek belirli kuralları beraberinde getirmektedir. Bu kurallar trafik akışının düzeninin sağlanması ve eğer bir aksilik varsa düzeltilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Böylelikle toplumun canı, refahı ve malının güvende olmasını sağlamış olur. 36/3A trafik kazası nedir, 36/3A cezası ne kadar ve kaç TL sizler için derledik.

Trafik seyri içerisinde ister araçları kullanan sürücüler olsun ister yaya halinde trafik içerisindeki bireyler olsun herkesin üzerine düşen sorumluluklar bulunmaktadır. Bireyler bu sorumlulukları yerine getirmezlerse eğer karşılaşacakları bir takım kural ihlali gereği cezalar bulunmaktadır. Her cezanın sebep olduğu bir kural ihlali ve bu dikkatsizlikten kaynaklı oluşabilecek trafik kazalarına sebebiyet veren durumlar söz konusudur.

Haberin Devamı

Trafik kanunları bu tehlikeleri önceden öngörerek belirli kurallar oluşturmuşlardır. Her trafik kazasına neden olabilecek durumun bir cezası bulunmakta ve bu cezalar kodlar şeklinde sınıflandırarak kategorize edilmiştir. Kodların içerdiği bilgiler trafik kazalarına neden olabilecek tüm bilgileri içermektedir.

36/3A TRAFİK KAZASI NEDİR?

 Kodlarla birbirinden ayrılmış olan trafik cezalarına sebep olan kaza türlerinden birisi de 36/3A kodlu trafik kazasıdır. Bu kaza nedenlerinden biri sayılabilecek türe göre kişilerin bir aracı kullanabilme yeterliliğine sahip olduklarını gösteren sürücü belgelerinin olmaması durumunda ortaya çıkmaktadır.

Eğer bir kişinin sürücü belgesi yoksa trafiğe çıkabilecek bir yeterliliğinin olmadığı anlamına gelmekte bir başka deyişle araç kullanmayı bilmiyor olarak kabul edilmektedir. Araç kullanmayı bilmeyen birisi trafik kurallarını da bilmiyor demektir ve bu çok tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Haberin Devamı

Sürücü niteliklerini sağlamayan birisinin aktif bir biçimde aracıyla trafikte bulunması kaza olma potansiyelini arttıran bir durumdur. Hem kendisi hem de diğer sürücüleri ve yaya halinde bulunan bireylerin yaşamını tehlikeye atan bu duruma göre araç kullanan herkesin bir sürücü belgesi bulunması gerekmektedir.

 36/3A CEZASI NE KADAR?

Trafik cezaları oluşturabilecekleri tehlikeli durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Her trafik cezası türü aynı oranda ceza almamaktadır. 36/3A kodlu ceza türü de diğer trafik cezalarından ayrılmaktadır. Bu koddaki ceza türüne para cezaları verilmektedir.

Her yıl ceza oranlarında bir farklılaşma olmakla birlikte 2024 yılında da bir değişiklik olmuş ve ceza türlerine verilen miktar oranlarına zam gelmiştir. Fakat erken ödeme dönmelerinde ödenen cezalarda indirim oranı uygulanmaktadır.

36/3A CEZASI KAÇ TL?

2024 yılı itibariyle 36/3A kodlu cezaya ödenecek miktar 12.977 TL olarak belirlenmiştir. Fakat sadece sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkmış kişi bu cezayı ödemeyecektir. Eğer bu kişinin kullandığı araç kendisine ait değilse aracın sahibi olan kişi de bu kural ihlalinden sorumludur ve ceza bedelini ödeyecektir.

Haberin Devamı

İndirimli ödeme dönemi ise borcun kesildikten sonraki ilk 15 günü yani iki haftalık süreci kapsamaktadır. Bu indirim oranı ise %25 olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde cezasını ödeyecek olan kişiler 9.732,75 TL tutarında ödeme yapacakladır.