Pratik Bilgiler 47/1-A trafik kazası nedir? 47/1-A cezası ne kadar, kaç TL?

47/1-A trafik kazası nedir? 47/1-A cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
47/1-A trafik kazası nedir? 47/1-A cezası ne kadar, kaç TL?

47/1-A trafik kazası polisin dur ihtarına uyulmaması durumunda meydana gelen trafik kazalarında kullanılmakta olan kusur oranı olarak bilinmektedir. Polisin dur ihtarına uymaması halinde trafik kazalarında 47/1-A kusur oranı söz konusu olmaktadır. Trafiğin akıcı bir şekilde ilerlemesi için sürücülere ve yayaların uyması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. İşte, 47/1-A trafik kazası hakkında merak edilen tüm detaylar.

Hayati tehlikelerin önüne geçilmesi ve trafiğin akıcı bir şekilde ilerlemesi için hem sürücüler hem de yayalar tarafından uyulması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. 47/1-A numaralı ceza kodunun aynı zamanda sürücü belgelerine ceza puanı olarak işlendiğini söylemekte mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

 

 

47/1-A TRAFİK KAZASI NEDİR?

Emniyet genel müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan trafik cezası rehberine göre de 47/1-A koduyla sürücü belgelerine 20 ceza puanı da yazılmaktadır. Bu puanlar sürücü belgelerinden silinmediği için oldukça büyük bir öneme sahiptir. 47/1-A trafik cezası trafiğin akışını denetlemeyle görevle olan zabıtaların ve diğer yetkililerin uyarı işaretlerine uymaması halinde verilen bir ceza olarak bilinmektedir.

47/1-A trafik cezası, Karayolları Trafik Kanunu'nun 2918 sayılı maddesinde yer almaktadır. Belirlenen trafik kuralına uyulmaması halinde ise hem para cezası hem de sürücü belgesinden puan düşme cezası bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır.

 

 

47/1-A CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Haberin Devamı

47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 1.506 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.

Trafik kazasında polisin dur ihtarına uymamak olarak bilinen 47/1-A cezasının 47/1-A kusur oranına sahip olduğu da söylenebilir. Bu ihlalin yapılması durumunda trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu hükmünce sürücü trafik kazalarında kusurlu sayılmaktadır.

47/1-A trafik kurallarında asli kusur maddesi olarak bilinmektedir. Kazanın meydana gelmesinde asıl etken olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Cezaların yüzde oranının belirlenmesi sırasında asli mi yoksa tali mi olması oldukça önemli bir etken olmaktadır.

47/1-A kusur oranının yüzde hesaplaması yapılırken ise araçların veya karşı aracın bir ihlale sahip olup olmadığına bakılmaktadır. Sürücülerin birbirine karşı ihlal yapması sonucunda trafik kazası meydana geldiyse eğer genel olarak kusur oranının hesaplama değeri %75 olarak kabul edilmektedir.

Normal şartlarda ihlal durumunun olmaması durumunda ise 47/1-A trafik cezasının 1.506 TL olarak hesaplandığını söylemek mümkün olmaktadır. Araç sahibinin erken ödeme yapması durumunda ise uygulanacak olan %25 oranında indirim ile 1.129,50 TL ödeme yapılacağını söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

47/1-A KUSUR ORANI İTİRAZI NASIL YAPILIR?

 

Kusur maddesinin hatalı olarak değerlendirilmesi durumunda kaza tespit tutanağında hatanın tespit edilerek itiraz sürecinin yönetilmesi gerekmektedir. Kusur oranına göre sürücülerin ödeyecekleri ceza miktarının da farklılık gösterebileceğinin bilinmesi gerekmektedir. Kusur oranıyla ilgili bir yanlışlık yapıldığını düşünüyorsanız eğer kaza tespit tutanağına eklemeniz gerekmektedir.