Pratik Bilgiler 73/a trafik kazası nedir? 73/a cezası ne kadar, kaç TL?

73/a trafik kazası nedir? 73/a cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
73/a trafik kazası nedir? 73/a cezası ne kadar, kaç TL?

Trafikte her sürücünün uyması gereken bazı kurallar olduğu bilinir. Bu kurallar insanların mal ve canlarını korumaya yönelik olmaktadır. Tabi kurallara uyulmadığı takdirde bunun cezai işlem gerektireceği bilinir. 73/a Trafik Kazası Nedir? 73/a Cezası Ne Kadar, Kaç TL? İşte, merak edilen tüm ayrıntılar.

Trafik kurallarına uymayan sürücüler için gerekli olan cezalar gayet açıktır. Bunun için farklı maddelerden oluşan unsurlar bulunur. Her maddenin içeriği ve ceza tutarı net olarak belirlidir. Doğal olarak trafiğe çıkan her sürücünün sorumlulukları vardır diyebiliriz. 73/a olarak bilinen maddede sürücülerin sıkça karşılaşmış oldukları cezalardan birisidir.

Haberin Devamı

73/a TRAFİK KAZASI NEDİR?

73/a trafik cezasının kapsamı biraz geniştir. Çünkü trafikte sürücülerin yapmış oldukları birçok tehlikeli davranış bu madde kapsamında değerlendirilmektedir.

Buna göre 73/a maddesi şunları içerir;

  • Diğer sürücüleri veya yayaları korkutmak.
  • Karayollarında kamunun rahat ve huzurunu bozacak davranışlar sergilemek.
  • Yayalara veya araçlara bilinçli olarak çamur, su veya benzerlerini sıçratmak.
  •  Trafikte tedbirsiz ve saygısız davranışlar sergilemek.
  •  Yaya veya sürücüleri keyfi yere şaşırtmak.

73/a cezasının içeriğine baktığımızda genel olarak sürücünün keyfi ve gereksiz davranışlar sergilemesi ön plana çıkar. Zaten trafiğe çıkan birisinin yayalara ve araçlara karşı duyarlı olması gerekmektedir. Hiç kimse diğer sürücülere veya yayalara saygısızca davranamaz. Bu gibi durumlarda kişinin 73/a maddesi kapsamında ceza alması gerekir.

Trafikte yapılan her sorumsuz davranışın cezası olduğu unutulmamalıdır. 73/a maddesine baktığımız zaman sürücülerin trafikte daha dikkatli ilerlemeleri için gerekli olduğunu görebiliriz. Ancak 73/a maddesi içerisinde yer alan unsurlara dikkat edilmezse eğer güncel ceza tutarını ödemek gerekir.

Haberin Devamı

73/a CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

73/a maddesinden ceza yememek için sürücülerin trafik içerisinde dikkatli ve saygılı davranıştır sergilemeleri gerekir.

Bilinçsizde davranmak veya isteyerek trafikte yer alan kişileri rahatsız etmek kanunen suçtur. Bu suçun karşılığı 73/a maddesine göre ceza ödemeyi gerektirir. Ceza yiyen sürücüye bilgilendirme yapılır ve gerekli durumlarda sürücüsünün itiraz etme hakkı bulunur.

73/a maddesinin ceza tutarı 690 TL şeklinde karşımıza çıkar. Bu tutarın ceza yazılan kişi tarafından 30 gün içerisinde ödenmesi lazımdır.

Aksi durumda sürücünün yediği cezaya faiz uygulanır. Bunun yanında cezanın yazılmasına müteakip 15 gün içerisinde ödeme yapıldığında ise indirim alınır. Uygulanacak olan indirim ise %25 şeklindedir. Ceza tutarı erken ödemede daha düşük olur. Buna göre sürücülerin cezayı ödemek için dikkatli olmalarında fayda vardır.

Trafikte uygulanan her cezanın bir amacı olduğu bilinir. Özellikle trafiğin daha sağlıklı olarak ilerlemesi bu sayede mümkündür. Ayrıca sürücülerin ve yayaların canları bu cezalar ile korunmaya çalışılır. Çünkü ceza yemekten çekinen sürücüler daha dikkatli olarak hareket etmeye çalışırlar. 73/a maddesi de bu kapsamda önem arz eden ceza türlerinden birisidir.

Haberin Devamı