Pratik Bilgiler 61/1-N trafik kazası nedir? 61/1-N cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-N trafik kazası nedir? 61/1-N cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
61/1-N trafik kazası nedir? 61/1-N cezası ne kadar, kaç TL?

Trafik kurallarına uymayarak hem hayati risk yaratan hem de trafiğin akışını engelleyen sürücülere kanunen bazı idari cezalar verilir. Bu cezaların maddi yaptırımı ise yapılan hataya göre değişkenlik gösterir. Peki, 61/1-n trafik ceza kodu nedir ve bu ceza 2024 yılında ne kadar olmuştur? 61/1-N trafik cezasına ait tüm merak edilenleri derledik.

61/1-n kodu, yönetmelikte belirtilen haller haricinde yaya yollarında park etmenin yasak olduğu durumlara hitap eder. Trafik kanunu gereğince bu kurala uymayan sürücülere 61/1-n trafik cezası işlenmektedir.

Haberin Devamı

61/1-N TRAFİK KAZASI NEDİR?

2918 sayılı karayolları trafik kanunu dahilinde olan “Park etmenin yasak olduğu haller ve yerler" başlıklı 61. Maddesine dayalı 61-1-n maddesinde cezai işlem yapılır. Yani park etmenin yasak olduğu alanlar ile ilgili karayolları trafik kanununda geçen trafik suçu olarak tanımlanabilir.

61/1-N CEZASI NE KADAR?

Yönetmelikte belirtilen durumlar dışında yaya yollarında park etmenin cezası, 61/1-n trafik cezası ile 690 TL olarak belirlenmiştir.

2024 61/1-N KAÇ TL?

1 Ocak 2023 tarihi ve sonrasında KTK 61/1n maddesine zam yapılarak 436 TL olmuştur.

ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ VAR MI?

Kanunlara göre 61/1-n trafik cezasının, tebliğ tarihinden en sonraki 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %25 indirim ile 517,50 TL ödenmektedir.

Haberin Devamı

“Para Cezalarının Ödeme Süresi” Karayolları trafik yönetmeliği, 165. Maddesine göre erken ödeme ile dörtte bir oranında indirim yapılır. 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda erken ödeme indiriminden faydalanmak mümkündür.

CEZA PUANI VAR MI?

 Trafik cezası rehberine göre 61/1-n trafik cezası ceza puanının sürücüye yazılması durumunda 10 ceza puanı kişinin sürücü belgesine işlenir. İşlenen bu ceza puanı sürücü belgesinden silinmez.

Bununla birlikte kişinin trafik suçunun işlediği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde farklı cezalardan dolayı toplam 100 ceza puanı dolduran kişilerin 2 ay süre ile sürücü belgeleri geri alınır ve yeniden eğitime tabi tutulurlar.

Fakat bir yıl içerisinde 100 ceza puanını aşmayan sürücüler için hiç bir problem olmayacaktır. Doğal olarak ceza puanı silinmez fakat bir yıl sonrasında da artık hesaplamaya dahil değildir.

SÜRÜCÜNÜN EHLİYET CEZA PUANI NASIL SORGULANIYOR?

Bazı durumlarda yönetmelikte belirtilen alanlar dışında yaya yollarına park ederek 61/1-n trafik cezası ya da daha farklı bir trafik kural ihlali nedeniyle cezai işleme tabi olmuş sürücüler olabilir. Bu durumda kişiler sürücü belgesine bir yıl içerisinde işlenen trafik cezalarından dolayı ehliyet ceza puanını merak edebilmektedir.

Bunu öğrenmek için en yakın;

  •  Trafik Denetleme Büro Amirliklerine
  •  Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine
  •  Jandarma Trafik Tim Komutanlığına müracaat ile bilgi alınabilmektedir.

Gelişen teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde hiç bir yere gitmeden sürücü belgesi ceza puanını öğrenilmesi de mümkün olmaktadır. Bunun için E-devlet sisteminden Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulaması yapılarak öğrenilebilir

Haberin Devamı