Pratik Bilgiler A1 A2 motor ehliyeti yaş sınırı kaçtır? Motor ehliyeti kaç yaşında alınıyor?

A1 A2 motor ehliyeti yaş sınırı kaçtır? Motor ehliyeti kaç yaşında alınıyor?

Paylaş
A1 A2 motor ehliyeti yaş sınırı kaçtır? Motor ehliyeti kaç yaşında alınıyor?

Ehliyet alabilmek için araçlar ya da motosiklet farklı yaş kriterlerine göre öne çıkar. Bu kapsamda motosiklet için 16 ile 18 yaş sınırları sınıfına bağlı olarak değişkenlik gösterir. A1 A2 Motor ehliyeti yaş sınırı kaçtır? Motor ehliyeti kaç yaşında alınıyor? A1 ve A2 motor ehliyeti hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Motor gücü ile beraber özelliklerine bağlı olarak motosiklet kapsamında farklı yaş kriterlerine göre ehliyet alınabilir. Bu doğrultuda A1 ehliyeti için 16 yaş sınırı bulunmaktadır. Aynı şekilde A2 ehliyeti söz konusu olduğunda ise 18 yaş sınırının bulunduğunu ifade etmek gerekir. Bunlar motor gücü üzerinden farklı koşullar doğrultusunda öne çıkar.

Haberin Devamı

A1 A2 Motor Ehliyeti Yaş Sınırı Kaçtır?

A ve B ile beraber C ve D gibi devam etmek suretiyle farklı araçlar üzerinden ehliyet alınır. Bu kapsamda söz konusu motosikletler olduğu zaman ise A1 ve A2 olarak farklı biçimlerde öne çıkar. Bu durum motosikletin kullanım alanı ve motor gücü ile beraber pek çok özelliğine bağlı olarak farklılık gösterir.

Ancak söz konusu yaş sınırı olduğu zaman ise A1 motor ehliyeti için en az 16 yaşında olmak yeterlidir. Bu durum A2 ehliyeti olduğu zaman ise en az 18 yaşında olmak gerekir. Bu durum motor gücü ile birlikte motosikletin ne kadar hız yaptığına bağlı şekilde kanun kapsamında ele alınır.

Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınıyor?

Motosiklet türleri ehliyet bakımından iki farklı sınıf eşliğinde ele alınır. Bunlardan biri A1 sınıf ehliyeti ve diğeri A2 sınıf ehliyeti şeklinde öne çıkar. Bu durum motosikletinin sınıfı ve motor gücü ile beraber kanun kapsamındaki farklı özellikleri doğrultusunda öne çıkar. Bunlar içerisinde aynı zamanda motosikletin yapmış olduğu hız yer almaktadır.

Haberin Devamı

Şu an için ise A1 sınıfı olarak belirlenmiş ehliyet için motosiklet konusunda en az 16 yaşında olunması gerekir. A2 sınıf ehliyeti üzerinden motosiklet için ise 18 yaşında olmak yeterlidir. Bu yaş kriterlerinde gün alan herkes yasal doğrultuda başvuru yapabilir ve gerekli şartlar eşliğinde ehliyet için sınava girebilir.

A1 ve A2 Motor Ehliyeti Nedir?

Motosiklet sahibi olan herkes yasal kanun kapsamında trafiğe çıkabilmek için ehliyet almalıdır. Bu bağlamda özellikle A1 ve A2 için yaş sınırı ile farklı özellikler doğrultusunda bu durum öne çıkar. Motor silindir hacmi maksimum 125 cc olan araçlar A1 ehliyeti sınıfı içerisine girer. Bu durumda en az 16 yaşında olan herkes başvuru yaparak A1 ehliyeti kapsamındaki motosikleti alabilir.

Motor silindir hacmi maksimum 600 cc olan motorlar için ise A2 ehliyeti öne çıkar. Ehliyet bakımından ise A2 ehliyetine sahip olmak isteyen kişilerin en az 18 yaşına girmiş olması gerekmektedir. Yani 16 ile 18 yaşını tamamlamış olan kişiler A1 ve A2 ehliyeti almak için başvuru sağlayabilir.