Pratik Bilgiler Hususi pasaport nedir, ne işe yarar? Hususi pasaport kimlere verilir?

Hususi pasaport nedir, ne işe yarar? Hususi pasaport kimlere verilir?

Paylaş
Hususi pasaport nedir, ne işe yarar? Hususi pasaport kimlere verilir?

Hususi pasaport devlet çalışanlarına ve memurlara verilen pasaport türüdür. Dış rengi yeşil olduğundan diğer adı yeşil pasaport olarak bilinir. Hususi pasaport ile vizeye gerek olmadan farklı ülkelere giriş yapabilirsiniz. Hususi pasaport ne işe yarar ve kimlere verilir sizler için derledik.

Hususi pasaport sporculara, il ve ilçe başkanlarına, emekli belediye başkanlarına ve memurlara verilir. Ziraat, Halk ve Emlak bankası çalışanlarına da hususi pasaport verilmektedir. 

Haberin Devamı

Hususi Pasaport Nedir?

Hususi pasaport, diğer ismi ile yeşil pasaport olan bir pasaport türüdür. Devlet için çalışan memurlara, şartlara uymaları halinde bu memurların eşlerine ve çocuklarına 5 yıl süreliğine verilen pasaport türü hususi pasaporttur. Hususi pasaportun rengi yeşil olduğundan yeşil pasaport olarak da bilinen bir pasaporttur. Hususi pasaportun diğer pasaportlara göre birçok avantajı ve ayrıcalığı vardır.

Hususi pasaportu olan kişiler belirli gün sayısıyla sınırlı olmak üzere vizesiz bir şekilde diğer ülkelere giriş sağlayabilirler. Hususi pasaport başvurusunda bulunacak olan kişilerin gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamaları ve gerekli ödemeyi de yaparak il nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekir. Hususi pasaport randevusunu online bir şekilde internet üzerinden almak da mümkündür.

Haberin Devamı

Ne İşe Yarar?

Yurtdışına çıkmak isteyen kişilerin pasaporta sahip olması gerekmektedir. Yeni pasaport başvurusu yapacak olan kişiler ise hangi pasaport türüne başvuru yapacaklarını bilemeyebilirler. Herkese özel olarak hazırlanan pasaport türleri vardır ve buna göre başvuruda bulmak gerekir. Hususi pasaport da pasaport türlerinden biridir ve bu pasaporta başvurmak için bazı şartları sağlamak gerekmektedir.

Devlet adına çalışmayan kimsenin hususi pasaport alması mümkün değildir. Devlet adına çalışan memurlar, eski bakanlar, TBMM çalışanları, devlet sporcuları ya da il ve ilçe başkanları hususi pasaport çıkarabilirler. Hususi pasaportun rengi yeşil olduğu için bu pasaport yeşil pasaport olarak da bilinir. Hususi pasaport ile diğer ülkelere vizesiz bir şekilde giriş yapmak mümkündür. 

Hususi Pasaport Kimlere Verilir?

Hususi pasaport yalnızca emekli sandığına kayıtlı olan kişilere ve devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip olan kimselere verilmektedir. Hususi pasaportun verildiği kişileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Türkiye büyük millet meclisi eski üyelerine ve eski bakanlara,

Birinci dereceden emekli olmuş eski belediye başkanlarına, 

Birinci, iki ve üçüncü dereceden kadrolarda olan ya da emekli olmuş memur veya diğer kamu görevlilerine,

Haberin Devamı

Devlet sporcularına,

Büyükşehir il, ilçe başkanlarına (görevleri süresince),

Belirlenmiş olan ihracat oranını geçmiş olan iş insanlarına,

Emlak bankası, Halk bankası, Türk Telekom ve Ziraat bankası çalışanlarına,

Hususi pasaport hakkı olan ve bu kişilerin eşleri ile 25 yaşını aşmamış çocuklarına hususi pasaport yani yeşil pasaport verilir.