Pratik Bilgiler Hinterland nedir? Limanlar için hinterland neden önemlidir?

Hinterland nedir? Limanlar için hinterland neden önemlidir?

Paylaş
Hinterland nedir? Limanlar için hinterland neden önemlidir?

Hinterland limanlar için büyük bir öneme sahiptir. Ticari açıdan da önemli olduğunu söylesek pek de yanlış İfade kullanmayız. Hinterland nedir? Limanlar açısından Hinterland'ın önemi nedir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Hinterland alanları Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde bulunur. Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında yer alan yapılardır. Ticari açıdan ve limanların beslenmesi için önemli bir potansiyele sahiptir. Öğrencilerin de coğrafi açıdan bilmesi gereken konular arasındadır. Coğrafya ders kitaplarında hinterlandı terimi mutlaka yer alır.

Haberin Devamı

Hinterland Nedir?

Hinterland basitçe iç sahil olarak ifade edilir. Deniz veya okyanus ile beraber açılan nehir kanallarının arka kısmı olarak tanımlanır. Mesela ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında dar hinterland yapıları yer alır. Ticari açıdan ve kullanımı noktasında oldukça önemli yerlerdir. Bu yapılar daha çok Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında bulunur.

Bu durumun nedeni Akdeniz ve Karadeniz’de dağların kıyıya paralel uzanmasıdır. Coğrafi açıdan kıyı kesimlerinde oluşmuş Hinterland limanların etkin bir biçimde kullanılmasına imkan verir. Hinterlandı geniş olan şehirler ticari alanda daha da gelişmiştir.

Limanlar İçin Hinterland Neden Önemlidir?

Hinterland limonlar için çok farklı avantajlar sağlar. Bu avantajların başında ekonomik unsurlar yer alır. Limanların düzenli ve 24 saat beslendiği yerler olarak ifade etmemiz mümkündür. Böylelikle yapılacak olan İthalat ve İhracat hızlı, güvenilir ve etkin bir biçimde yapılabiliyor. Ekonomik açıdan limanların beslendiği alan olduğunu dile getirmek gerekir. 

Haberin Devamı

Hinterlant çeşitleri ulaşım amacındaki da büyük bir öneme sahiptir. Bir sıkıntı yaşamadan, oldukça kolay ve çok yönlü bir biçimde taşımacılık olanağı sağlar. Türkiye'de Akdeniz ve Karadeniz kıyıları düzenli olacak şekilde taşımacılık imkanı verdiğini söyleyebiliriz. Türkiye'de en geniş hinterlanda sahip yer İzmir limanıdır. Bunun nedeni coğrafi açıdan Ege Bölgesi'nin dağlar üzerinden oldukça geniş bir alan oluşturmasıdır.

Böylelikle iç bölgelerden İthalat ya da ihracat, hinterland üzerinden İzmir Limanı ile beraber çok daha kolay yapılabiliyor. Limanlar hinterland bölgelerinden devamlı olacak şekilde beslenir. Devamlı aktif olmasıyla beraber ekonomik ve ulaşım noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Hinterland Geniş Limanlar Hangileridir?

Karadeniz bölgesinin orta kesimleri yani Samsun hinterlandı geniş limana sahiptir. Akdeniz Bölgesinde ise diğer şehirlere Mersin’in hinterlandı geniştir. Bu alanlarda dağ sıralarının yükseltileri çok yüksek değildir. Böylelikle iç bölge ile ulaşım daha rahattır. Bir Samsun ile Rize karşılaştırıldığı zaman bunu daha net anlayabilirsiniz. Türkiye'de hinterlandı en geniş limanlar sırasıyla Samsun, İstanbul, Mersin ve İzmir şeklindedir.

Haberin Devamı