Pratik Bilgiler Akıl eş anlamlısı nedir? Akıl kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Akıl eş anlamlısı nedir? Akıl kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Paylaş
Akıl eş anlamlısı nedir? Akıl kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Bazı kelimeler arasında eş anlamlılık söz konusu olduğu bilinir. İşte bu tarz kelimeler eş anlamlı sözcükler olarak nitelik bulurlar. Dilimiz içerisinde oldukça çok sayıda eş anlamlı sözcük vardır. Bunlardan birisi olan akıl için us sözcüğü eş anlamlıdır. Akıl eş anlamlısı nedir? Akıl kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir? İşte, tüm detaylar.

Akıl sözcüğü insanların aşina olduğu birçok kelimeden sadece birisidir. Anlam olarak ise gayet açık bir tanımı vardır. Buna göre akıl, kavrama ve düşünme yetisinin kullanılması olarak bilinir. Tabİi bu sözcük her zaman olduğu gibi karşımıza çıkmaz. Çünkü bu sözcük yerine us kelimesi de sıkça tercih edilir. Buradan anlaşılacağı üzere iki kelime arasında eş anlamlı durumu vardır. Ancak akıl kelimesi bazı durumlarda akil kelimesi ile karıştırılabilir. Ancak biri isim, diğeri sıfattır.

Haberin Devamı

AKIL EŞ ANLAMLISI NEDİR?

Eş anlamlı sözcüklerde yazım farklı olsa da anlam aynıdır. Bu anlamın sayesinde iki veya daha çok sözcük arasında eş anlamlı olma durumunu görebiliriz. Eş anlamlı sözcükler olduğu için farklı kelimeleri birbirleri yerine kullanmak mümkündür. Bu da oldukça avantaj sağlayarak dilimize zenginlik katar.

Akıl sözcüğünü duymayan kimse yoktur. Zaten bilinen bir sözcük olması sıkça kullanılmasına neden olur. Bu sözcükle eş anlamlı olan kelime ise us şeklindedir. Akıl veya us hangi cümleye girerlerse girsinler anlamda değişiklik olmaz. Ancak aynı anlama sahip sözcükler konuşma ve yazıda zenginlik katar. Aynı şeyden bahsederken bu durumu farklı şekillerde ifade etmek konuşma ve yazı diline kelime zenginliği katar. 

Haberin Devamı

Akıl sözcüğünün hafıza, beyin ve bellek gibi yakın anlamlıları olsa da asıl eş anlamlısı us şeklinde bilinmektedir. Us ve akıl sözcüğü bir cümlede kendi yerlerine kullanılarak aynı anlamı taşıma özelliğine sahiptirler.

AKIL KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI KELİMELER HANGİLERİDİR?

Eş anlamlı kelimelerde önemli olan nokta anlamdır. Anlamın aynı olması sonucunda eş anlamlı sözcükler ortaya çıkarlar.

Akıl kelimesi ile eş anlamlı olan sözcük şöyledir:

Us

Akıl kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükle alakalı cümleler:

  • Bu adamda akıl olmadığı için bu şekilde davranıyor.
  • Bu adamda us olmadığı için bu şekilde davranıyor.
  • İnsanda biraz akıl olması gerekir.
  • İnsanda biraz us olması gerekir.

Örneklerde görüldüğü üzere cümlelerde yer alan eş anlamlı sözcükler değişse de anlam aynı kalmaktadır.

AKIL İLE AKİL KELİMESİ FARKLARI

Kimi zaman akıl kelimsiyle ile karıştırılabilen akil kelimesi ise "aklını iyi kullanabilen, akıllı" anlamına gelir. Akıl kelimesi isimken, akil kelimesi sıfattır.

Örnek: Akil insan (Akıllı, aklını kullanabilen, muhakemesi güçlü insan)