Pratik Bilgiler Aktif zıt anlamlısı nedir? Aktif kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Aktif zıt anlamlısı nedir? Aktif kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Aktif zıt anlamlısı nedir? Aktif kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Dilimizde birçok kelimenin tersini anlatan bir zıt anlamlısı olduğu gibi aktif kelimesinin de zıt anlamlısı bulunur. Dilimize Fransızcadan geçen aktif kelimesinin zıt anlamlısı pasif olarak karşımıza çıkar. Aktif durumunun tersini anlatmak için cümle içerisinde pasif kelimesinin kullanımı doğru olur. Aktif zıt anlamlısı nedir ve aktif kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir sizler için tüm detayları ile derledik.

Aktif sözcüğünün karşıt anlamlı kelimesini pasiftir. Aktif kelimesinin zıt anlamını ifade etmek için pasif sözcüğünün kullanılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

AKTİF ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Dilimizde neredeyse her kelimenin zıt anlamlısı bulunduğundan aktif kelimesinin zıt anlamlısı da merak edilir. Aktif, canlı, hareketli ya da çalışkan anlamlarına gelen bir kelimedir. Bu durumun tersini anlatan sözcük ise pasif sözcüğüdür. Pasif kelimesi de tepki göstermeyen, hiçbir şey yapmayan, yavaş, durağan, hareketsiz anlamlarına geldiği için aktif kelimesinin zıt anlamlısı olarak kullanılır. 

AKTİF VE PASİF KELİMELERİNİN FARKI KULLANIM ALANLARI

Aktif; etkin, etkendir. Pasif, edilgin, edilgen anlamlarına gelen bir sözcüktür.

Aktif ve pasif kelimelerinin canlı ya da cansız herhangi bir şey için kullanılması doğru kabul edilir. Eğer aktif olmayan bir şey için cümle kurulacaksa hareket etmeyen, etken olmayan ya da durağan anlamlarına gelen pasif kelimesi kullanılabilir.

Haberin Devamı

Aktif aynı zamanda cihazlar için "açık, çalışır durumda, çalışmaya hazır, etkin" anlamına da gelir. Açık durumdaki bir cihaz, etkin, yani aktif hale gelir. Pasif kelimesi ise cihazın çalışır olmadığını gösterir. 

Aktif ve pasif kelimeleri sadece insanlar veya cansız nesneler için değil, parasal gelir gibi kavramlar için de kullanılabilir. Aktif gelir, pasif gelir gibi ekonomi tanımları bunlardan biridir.

Örneğin aktif gelir için zaman ve emek gerekir. Pasif gelir ise doğrudan katılımınız olmayan, zaman ve emek gerektirmeyen gelirleri tanımlamak için kullanılır.

  • Br iş yerinde her ay ayın belli günlerinde çalışarak elde ettiğiniz gelir (para) aktif bir gelirdir. Çalışmaya devam etmezseniz, bu gelir sonlanır.
  • Pasif gelirde ise geliri elde etmek için zaman ve emek harcamanıza gerek yoktur. Mevduat hesabınızda faiz getirisi olan paranız, pasif gelirdir. Dövizde bekleyen paranız veya yatırım için aldığınız hisse senetlerinin getirileri pasif gelirdir. Kira geliriniz, pasif gelirdir. Pasif gelir, var olan paranın yine sizin için çalışmasıdır.

AKTİF KELİMESİNİN KÖKENİ

Aktif kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir. Aktif kelimesinin Fransızca orijinali actif kelimesidir. İngilizcedeki active kelimesi ile aynı anlamdadır ve eylemli, etkin sözcükleriyle tarif edilir. Fransızcadan gelen actif kelimesinin kökeni ise Latincedir ve Latincede actif kelimesinin karşılığı activus sözcüğüdür. Bu kelime Latincede "act", yani yapmak, eylemek fiilinden türer. İngilizcede oyuncu anlamına gelen actor sözcüğü de aynı kelimeden türeyen bir sözcüktür. 

AKTİF KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Kelimelerin karşıt anlamlı ya da zıt anlamlıları o kelimenin tersi anlamında olan sözcüklerdir. Anlam olarak zıt ya da ters olan kelimeler birbirlerinin zıt anlamlıları olurlar. Bazı kelimelerin zıt anlamlıları olmasa da Türkçede genel olarak birçok kelimenin karşıt yani zıt anlamlısı bulunur.

Haberin Devamı

Aktif kelimesi de anlamı itibari ile çok fazla kullanılan bir sözcük olduğundan karşıt anlamlıları merak edilerek internet üzerinden araştırılmaktadır. Aktif kelimesinin karşıt durumunu ifade etmek isteyen kimselerin cümle içinde durumu anlatmak için pasif kelimesini kullanmaları gerekir. Aktif ve pasif karşıt anlamlı iki sözcüktür ve zıt anlamlı kelimeler olarak da kabul edilirler.