Pratik Bilgiler Asli kusur nedir? Trafik kazalarında asli kusurlar nelerdir?

Asli kusur nedir? Trafik kazalarında asli kusurlar nelerdir?

Paylaş
Asli kusur nedir? Trafik kazalarında asli kusurlar nelerdir?

Genel olarak trafikte yaşanan kazalar ile beraber suçlu görünen taraf için Asli kusur ifadesi kullanılır. Yani trafikte bu kazanın meydana gelmesinin nedeni olan kişi ya da kişilerdir. Asli kusur nedir? Trafik kazalarında asli kusurlar nelerdir? Asli kusur hakkında merak edilen tüm detaylar.

Örneğin bir aracı arkadan çarpmak gibi asli kusur olarak ifade edilir. Çünkü Arkadan gelen kişi genelde durumun farkında olan ve kontrolü elinde olan kişi olarak anlatılır. Bu bağlamda arkadan gelip araca çarpan kişi ise asli kusurlu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hukuk kurallar gereğince asli kusur tartışmaya tamamen kapalıdır.

Haberin Devamı

ASLİ KUSUR NEDİR?

Asli kusur trafikte meydana gelen kaza ile birlikte bu kazanın sebebi olan kişi ya da kişilerdir. Bunlar trafik kanunları ve kurallar kapsamında belirlenmiştir. Bu unsurları gerçekleştirdikten sonra kazaya sebep olan kişiler için hiçbir koşul olmadan asli kusur devreye girer.

Tabii yine de bu konuda belirli araştırmalar ele alınmak suretiyle durumun Asli kusur ya da tali kusur olup olmadığına dair sonuç elde edilir. Çünkü alkollü araç kullanmak ve dur işaretine uymamak gibi durumlar tarihi kusur olarak öne çıkar.

TRAFİK KAZALARINDA ASLİ KUSURLAR NELERDİR?

Trafik kanunları ve kuralları çerçevesinde yaşanan trafik kazaları ile beraber asli kusurlar belirlenmiştir. Buna bağlı olarak verilebilecek olan birçok değişik örnek ön plana çıkar.

Haberin Devamı
  • Arkadan bir araca çarpmak ile beraber doğrudan asli kusur devreye girer. Bu bağlamda arkadan çarpan kişi asli kusurlu olarak değerlendirilir.
  • Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliği olan araçlara izin vermemek bu durumun içinde yer alır.
  • Zorunlu haller dışında park edilmemesi gereken yerlere park etmek yine asli kusurdur.
  • Kırmızı ışıkta ya da trafik memuruna uymadan geçiş yapmak asliye kusur olarak öne çıkar.

Genel çerçevede yukarıdaki maddeler üzerinden ve benzeri unsurlar eşliğinde ortaya çıkan kazalar asli kusur olarak değerlendirilmektedir. Yani kazanın ana sebebi olarak belirlenmiş kişi ya da kişiler asli kusurlu olarak ifade edilmektedir. Böylece kişi kazaya bağlı olarak ve duruma göre değişik cezalar alabilir.

TRAFİK KAZALARINDA ASLİ KUSUR ÖRNEKLERİ

Trafik kazaları kapsamında asli kusur üzerinden verilebilecek olan birçok değişik örnek bulunmaktadır. Bu örnekler ile beraber suçlu olan taraf hiçbir koşul gözetmeksizin asli kusur olarak değerlendirilir.

  •  Kırmızı ışıkta geçmek.
  •  Aracı arkadan çarpmak.
  •  Yetkili memurun dur işaretine uymamak.
  •  Girilmez karayolu ya da ters yola girmek.
  •  Karşı şeride geçmek.
  •  Geçme yasağı olan yerlerde geçmeye çalışmak.
  •  Şeride tecavüz etmek.
  •  Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış şekilde gerçekleştirmek.

Yukarıda verilen unsurlar söz konusu olduğunda ve bu unsurlar üzerinden kaza yaşandığında asli kusur ele alınır. Yani bu sebeplerden dolayı meydana gelen kaza için kişilik doğrudan suçlu olur. Bu durumun herhangi bir tartışması gerçekleşmeden cezai işlem uygulanır.