Pratik Bilgiler Aydın haritası: Aydın ilçeleri nelerdir? Aydın hangi bölgede yer alır?

Aydın haritası: Aydın ilçeleri nelerdir? Aydın hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Aydın haritası: Aydın ilçeleri nelerdir? Aydın hangi bölgede yer alır?

Trafik il numarası 09 olan Aydın ilinin, eski adı Tralleis ve Güzehisar olarak bilinmektedir. Bereketli toprakları sayesinde birçok medeniyet bu bölgede yaşamıştır. Aydın ilçeleri nelerdir? Aydın hangi bölgede yer alır sizler için ayrıntıları ile derledik.

Aydın ili, Türkiye'nin önemli bir şehridir. Tarihi geçmiş, tarım ürünleri ve hizmet sektörü açısından ön plana çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 

 AYDIN HARİTASI: AYDIN İLÇELERİ NELERDİR?

 Aydın merkez ilçesi dahil olmak üzere 17 ilçeye sahiptir. Bozdoğan, Buharkent, Çine, Didim, Germencik, İncirliova, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası ilçeleridir. En fazla nüfusa sahip olan ilçe merkez Efeler, ikinci sırada Nazilli gelmektedir. Kuşadası, Söke ve Didim sahil ilçeleridir. Yıl boyunca buraya çok fazla yerli ve yabancı turist gelmektedir.

 

AYDIN HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

 Aydın Ege bölgesinde yer alan, turizm açısından önemli bir bölgedir. Aydın şehri, Ege bölgesinin en kalabalık 3.cü ilidir. Nüfusu, 1.134.031'dir. Aydın bölgesinde kışları ılık ve yağışlı geçer. Yaz mevsimi ise sıcak ve kuraktır.

Haberin Devamı

Dünya'nın en uzun ikinci tüneli bu şehirde bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk demiryolu bu ilde kurulmuştur. Kuzeyin tarafında İzmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla bulunmaktadır.

AYDIN İLİNİN EKONOMİSİ

 Aydın şehrinde turizm ve tarım geçim kaynağı olarak öne çıkıyor. Ekonomik hayatın temeli ise sanayi ve ticaret sektöründen sağlanmaktadır. Ulaşım kolaylığı, iklimin uygun olması ve tarihi geçmişi ile bu bölge oldukça avantajlıdır. İncir ve kestane üretiminde bu şehir birinci sıradadır. Bunların yanı sıra zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ise ikinci sırada yer almaktadır.

 

AYDIN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Yüzyıllardır önemli uygarlıkların geçtiği bir şehir olan Aydın, doğa güzellikleri ile dikkat çekiyor. Piginda antik kent, Didyma antik kenti, müzeler, Dereağzı köprüsü, Afrodit tapınağı gibi yereler ziyaret edilebilir.

Aydın bölgesinin mutfağı çok zengindir.

 Kuru incir arasına konulan ceviz bu şehrin en meşhur yiyeceğidir. Isırganotu böreği, pelvize tatlısı, sümer pide, keşkek, arapsaçı, zerde, çingene pilavı, ayran böreği, börülce, yuvarlama ve çine köftesi sevilen yemeklerdendir. Aydın şehrinin en meşhur tatlısı ise cevizli kabak tatlısıdır, yani pervize tatlısı.

Bu bölgeye gelen ziyaretçiler anı olarak bazı hediyelik ürünler satın alabilir. Semer, eyer, hasır dokuma ürünleri seçenekler olarak düşünülebilir. Aydın'ın bayanların yaptığı el emeği ürünler de meşhurdur. El yapımı halılar ve kilimler hediyelik için idealdir. Bu bölgeye 2022 yılında 3 milyon 200 bin yerli ve yabancı turist gelmiştir.

Haberin Devamı