Pratik Bilgiler Batın nedir? Batın TDK sözlük anlamı, mecazi anlamı ve tıpta batın kelimesi kullanımı

Batın nedir? Batın TDK sözlük anlamı, mecazi anlamı ve tıpta batın kelimesi kullanımı

Paylaş
Batın nedir? Batın TDK sözlük anlamı, mecazi anlamı ve tıpta batın kelimesi kullanımı

Batın sözcüğü dilimizde sık sık kullanılan ve köken bakımında da Arapça olan bir sözcüktür. TDK'ye göre batın kelimesinin anlamı iç, görünmeyen, gizli ya da karın demektir. Tıpta karın bölgesi için de batın denir. "Batın nedir ve batın sözlükte ne anlama gelir, Posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Batın, gizli, görünmeyen ya da iç demektir. Alt ve üst karın bölgeleri için de tıp alanında "batın" ifadesi kullanılır. Dilimize Arapçadan geçen bu sözcük Divan şiirinde "sevgilinin karnı" olarak kullanılırken, tıpta halen "batın bölgesi" ifadesi ile günlük hayatta sıkça kullanılan kelimelerden biridir. Batın kelimesi aynı zamanda göbek demektir. Göbek kelimesinin mecazi anlamı "soy"dur. Batın kelimesi de bu nedenle daha az sıklıkla da olsa aynı zamanda "soy, nesep" mecaz anlamı halen günlük konuşma dilinde kullanılır. Posta.com.tr okuyucuları için "batın" ilk ve ikinci anlamları ve tıp terminolojisinde batın kelimesinin kullanımını derledik.

Haberin Devamı

BATIN NEDİR?

Batın sözcüğü eski dönem divan şairlerinin kaleme aldığı gazel şiirlerinde "sevgilinin karnı" anlamında sık sık kullanılmıştır. Bir yerleşim yerinin iç bölgesi yani iç kesimi için de batın kelimesi kullanılır.

Mecazi olarak batın kelimesini kullanmak isterseniz bu da nesep ya da soy anlamında olur. Batın kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiş ve sıklıkla kullanılmıştır. Batın, ilk olarak karın ya da göbek anlamına gelir. Batın sözcüğünün ikinci anlamı bir şehrin, ülkenin merkezi ya da orta, üçüncü anlamı yani mecaz anlamı ise bir kimsenin soğu ya da kuşağı demektir. Batın kelimesi tüm anlamlarıyla cümle içinde kullanmak mümkündür.

BATIN NE DEMEK TDK?

Batın kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre üç tane farklı anlamı vardır. Batın kelimesi ilk olarak göbek ya da karın demektir ve bu bölgeyi tarif etmek için kullanılır. Batın, ikinci anlamına bakıldığında ise bir şehrin orta ya da ülkenin merkez bölgesi demektir. Batın kelimesinin son anlamı da mecaz anlam olarak soy ya da kuşak anlamındadır. Bir kimse için "üçüncü batından akrabayız" derseniz "üçüncü göbekten/kuşaktan akrabayız" demiş olursunuz ve bu da mecazi bir kullanım olur. Akrabalık ya da soy anlamında batın kelimesi göbek anlamının mecazı olarak kullanılır.

Haberin Devamı

BATIN SÖZLÜK ANLAMI

Kelimelerin sözlükteki anlamlarına internetten ulaşmak günümüzde mümkündür. Batın sözcüğünün sözlükte birden fazla anlamı vardır ve tüm anlamlar birbirinden farklıdır. Batın, birinci anlamı göbek veya karın olan bir sözcüktür. İlk anlamıyla batın kelimesi daha çok tıp alanında ve doktorlar tarafından kullanılır. Batın sözcüğü bir ülkenin ya da bir şehrin merkezi anlamında da kullanılır. Batın, kuşak ya da soy anlamında göbek kelimesinin mecazı olarak da kullanılmaktadır.

TIP TERMİNOLOJİSİNDE BATIN KELİMESİ ANLAMI

Batın, tıpta alt karın ve üst karın bölgesini temsil eder. Alt karın bölgesi ve üst karın bölgesi "batın bölgesi" olarak tanımlanır. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, böbrekler ve böbrek üstü bezleri, dalak, pankreas, abdominal aort, VCI gibi ana damarlar, özofagus üst batın bölgesinde yer alırken; mesane, erkekte prostat; kadında uterus (rahim), overler (yumurtalıklar), tubalar, Douglas boşluğu alt batın bölgesinde bulunur.

Haberin Devamı