Pratik Bilgiler Batman haritası: Batman ilçeleri nelerdir? Batman hangi bölgede yer alır?

Batman haritası: Batman ilçeleri nelerdir? Batman hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Batman haritası: Batman ilçeleri nelerdir? Batman hangi bölgede yer alır?

Batman 12.000 yıllık tarihi ile Güneydoğu Anadolu’nun en popüler şehirlerinden biri. Dicle Nehri etrafında sıralanan kiliseleri, hanları, camileri ve mağaraları ile Türkiye’nin değişmez turizm adresleri arasında yer alan Batman gelişmekte olan şehirlerarasında yer alıyor. Batman haritası: Batman ilçeleri nelerdir? Batman hangi bölgede yer alır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Batman Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Batman şehri sahip olduğu kültürel ve doğal güzellikler ile her sene yerli yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Haberin Devamı

 

 

BATMAN HARİTASI: BATMAN İLÇELERİ NELERDİR?

Batman ilinin yüzölçümü 4.477 kilometrekaredir. Batman Türkiye’de en az ilçesi olan şehirlerden biridir. TUİK 2020 verilerine göre Batman’ın toplamda 6 adet ilçesi bulunmaktadır. İlde 11 belediye aktif olarak hizmet verirken bu belediyelere bağlı 136 mahalle ve 238 köy bulunmaktadır. Batman’ın ilçeleri şehir merkezi etrafında konumlanmaktadır. Batman’ın ilçeleri şunlardır:

Batman (İl merkezi)

 Sason

Kozluk

Beşiri

Gercüş

Hasankeyf

Batman ilçeleri arasında Batman merkezine en yakın ilçeler Hasankeyf ve Beşiri en uzak ilçe ise Sason ilçesidir. Hasankeyf ilçesi sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikler ile Batman’ın en popüler olan turistik ilçesidir.

BATMAN HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Haberin Devamı

Batman Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanmaktadır. Batman doğuda Siirt ve Bitlis, batıda Diyarbakır, kuzeyde Muş ve güneyde Mardin ile komşudur. Batman’ın güneyi engebeli ve dağlık alanlardan oluşurken kuzeyi ise yüksek sarp alanlardan oluşmaktadır.

Batman, Dicle Nehri, Garzan, Sason ve Pisiyar Batman’ın önemli akarsuları içerisinde yer almaktadır. Kırkat-Gercüş Göleti, Kozluk Ceffan Göleti, Batman Baraj Gölü ve Kozluk Ceffan Göleti Batman’ın göletleri arasındadır. Batman’da bulunan dağlar ise Avcı dağı, Sason dağları, Kuşaklı dağı, Meydanok Tepesi, Mereto dağı, Kortepe ve Raman dağıdır.

 

BATMAN İLİNİN NÜFUSU KAÇTIR?

2023 TUİK istatistikleri kapsamında Batman ilinin nüfusu 643.492 kişidir. Batman’ın son yıllarda hızlı bir şekilde gelişmesi ile nüfusu da artmaktadır. Batman ilinin nüfusu 2016 yılında 576.900 kişi iken bu sayı 2018 yılında 599.103 kişiye çıkmıştır. 2019’da 608.659 kişi olan nüfusu 2023 yılında 643. 492 kişi olarak kaydedilmiştir.

Batman’ın nüfusu her geçen gün istikrarlı bir şekilde artan bir grafik çizmektedir. Batman’ın son yıllarda sanayi alanında yaptığı atılımlar sonrası şehirde yüzlerce tekstil atölyesi açılmış durumdadır.

Bu atölyelerde yaklaşık 10.000’e yakın çalışan bulunmaktadır. Aynı şekilde Batman’da bulunan Batman Rafinerisi 500’e yakın kişiye istihdam sağlamaktadır. Batman şehrinde yaşanan bu gelişmeler her geçen gün nüfusunun artmasına neden olmaktadır.

Haberin Devamı