Pratik Bilgiler Amasya haritası: Amasya ilçeleri nelerdir? Amasya hangi bölgede yer alır?

Amasya haritası: Amasya ilçeleri nelerdir? Amasya hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Amasya haritası: Amasya ilçeleri nelerdir? Amasya hangi bölgede yer alır?

Amasya Türkiye’nin hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile adından söz ettiren şehirlerinden biridir. Tarihi 7000 yıl öncesine uzanan Amasya’nın her bir köşesinde binlerce yıllık türbeler, camiler, medreseler bulunmaktadır. Aynı zamanda gölleri, mağaraları ve kuş cenneti gibi doğa harikaları ile de ziyaret edenleri büyülemektedir. İşte, tüm detaylar.

Amasya Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölgesi’nde konumlanmaktadır. Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden biri olan Amasya’nın merkezi Amasya ilçesidir.

Haberin Devamı

 

AMASYA HARİTASI: AMASYA İLÇELERİ NELERDİR?

Amasya Türkiye’nin uzun bir tarihi geçmişe sahip olan eski illerinden biridir. Amasya M.Ö. 4000 yılına uzanan tarihinde Hititler, Kimmerler, İskitler, Frigler, Lidyalılar, Pontus, Hellen, Danişment, Bizans ve Roma İmparatorluğu, Selçuklular, İlhanlılar ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda Osmanlı şehzadelerinin eğitim yeri olması nedeniyle de Amasya’nın tarihte büyük bir rolü vardır.

 2018 yılında TUİK tarafından yayınlanan verilere göre Amasya’da toplam 7 ilçe bulunmaktadır. 107 mahalleden oluşan kentte 372 adet köy bulunmaktadır. Şehirde hizmet veren 8 adet belediye bulunmaktadır. Amasya’nın ilçeleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:

Haberin Devamı

Amasya (il merkezi)

Gümüşhacıköy

Merzifon

Taşova

Göynücek

Hamamözü

Suluova

AMASYA HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

Amasya Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Karadeniz bölgesinin Orta Karadeniz Bölgesi’nde konumlanan Amasya şehri haritada kolaylıkla bulunabilmektedir. Amasya Türkiye haritasında Çorum, Samsun ve Tokat arasında bulunmaktadır.

Amasya güneyinde Yozgat, doğusunda Tokat, kuzeyinde Samsun ve batısında Çorum illeri ile komşudur. Aynı zamanda Yozgat şehri de Amasya’nın komşuları arasındadır.

Yüzölçümü 5628 km2 olan Amasya’nın denizden yüksekliği ise 400 metredir. Amasya Yeşilırmak Nehri’nin Canik Dağları arasında oluşturduğu vadi üzerinde konumlanmaktadır. Tavşan Dağı, Akdağ, Kocacık Tepesi, İnegöl Dağı, Ferhat Dağı ve Kırklar Dağı Amasya’nın önemli dağları arasındadır.

 Amasya hem tarihi açıdan zengin bir kültüre sahip olması hem de konumu itibariyle sahip olduğu doğal güzellikleri nedeniyle her yıl yerli yabancı yüzlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

 

AMASYA’NIN NÜFUSU KAÇTIR?

Amasya kentinin nüfusu 2020 yılı TUİK istatistiklerine göre 423.010 kişiden oluşmaktadır. Amasya yıllar içinde sürekli artan bir nüfusa sahiptir. Nüfusun büyük bir bölümü şehirlerde yaşamaktadır. Amasya ilinin yüzölçümü 5628 km2'dir. Amasya’da km2 başına 60 insan düşmektedir.

Amasya ilçesi Amasya’nın merkezidir. Toplam nüfusun büyük bir bölümü merkez ilçede yaşamaktadır. 2020 yılı verilerine göre Amasya ilçesinin nüfusu 147.270 kişidir. Amasya’nın en az nüfusu olan ilçesi ise 3.803 nüfuslu Hamamözü ilçesidir. Nüfusun geri kalanı ise Amasya’nın diğer ilçelerine dağılmış durumdadır.

Haberin Devamı