Pratik Bilgiler Birleşik cümle örnekleri nelerdir? Birleşik cümleler nasıl oluşturulur?

Birleşik cümle örnekleri nelerdir? Birleşik cümleler nasıl oluşturulur?

Paylaş
Birleşik cümle örnekleri nelerdir? Birleşik cümleler nasıl oluşturulur?

Esas cümle içerisindeki yargıyı anlam ve görev bakımından tamamlayan cümleler birleşik cümle olarak bilinir. Günlük yaşamda çok fazla kullanıldığını söylemek mümkündür. Birleşik cümle örnekleri nelerdir? Birleşik cümleler nasıl oluşturulur? Birleşik cümle örnekleri hakkında merak edilenleri derledik.

Günlük yaşamda çok sık kullanılması ile anlamı daha güçlü hale getiren birleşik cümlelerdir. Bu doğrultuda ana cümlenin içerisindeki yargıyı desteklemek ve görev ile anlam bakımından tamamlamak amaçlı değerlendirilirler.

Haberin Devamı

BİRLEŞİK CÜMLE ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Hem edebi alanda hem de günlük hayatta birleşik cümle çok fazla kullanılır. Bu doğrultuda birleşik cümle kullanması ile beraber iki cümle ortaya çıkar. Ancak bu cümleler birbirini tamamlaması ile birlikte durum daha destekli ve pekiştirilmiş hale gelir. Bu açıdan eli alındığı vakit birçok farklı birleşik cümle olduğunu söylemek mümkündür.

  •  Bugün uslu durursan, dışarı çıkabilirsin.
  •  Hava güzel olursa, bugün dışarı çıkacağız.
  •  Eğer dikkatli bir şekilde dinlersen, bunu anlarsın.
  • Bu gibi farklı cümleler kullanılmak suretiyle bileşik cümle örnekleri ele alınabilir. Genelde bu konuda kullanılan belli başlı ekler bulunmaktadır. Özellikle edebiyat başlı olmak üzere günlük hayatta da durumu pekiştirmek ve detaylı anlatmak için önemli bir yer taşır.

BİRLEŞİK CÜMLELER NASIL OLUŞTURULUR?

Birleşik cümleleri oluşturmak için kullanılacak olan bir takım ekler bulunmaktadır. Bu konuda genelde birleşik cümleler aynı zamanda birden fazla yargı bildirir. Bunu gerçekleştirirken ise bir takım ekler kullanır. Bu ekler içerisinde ‘ve, ki, se ve ile’ gibi ekler ön plana çıkar.

Genel çerçevede bu kelimeleri değerlendirmek suretiyle birleşik cümleler kullanılabilir. Böylece aynı zamanda bileşik cümle nasıl anlaşılır sorusuna da bu şekilde cevap vermek mümkün. Çünkü yukarıda öne çıkan ekler kullanılmış ise o vakit cümle içerisinde birleşik cümle olduğunu anlamak mümkün olur. Özellikle öğrencilerin bilmesi gerektiği durumlar içerisinde yer alır.

Haberin Devamı

 

BİRLEŞİK CÜMLEDE KAÇ YÜKLEM BULUNUR?

Birleşik cümle içerisinde birden fazla yargı bulunur. O yüzden böyle durumlarda birleşik cümle içerisinde birden fazla yüklem olduğu düşünülür. Ancak bu durum yanlıştır. Çünkü her ne kadar birden fazla yargı olsa bile birleşik cümlelerde tek bir yüklem bulunmaktadır. Bu durumda birleşik cümle aynı zamanda yan cümle olarak da ele alınmaktadır. Böylece ana yargıyı oluşturan temel cümle ile beraber yan cümle bir araya gelerek Birleşik cümle oluşturulur.

 

BİRLEŞİK CÜMLE NERELERDE KULLANILIR?

Birleşik cümle genelde cümleyi daha da pekiştirmek ve güçlü hale getirmek için genelde değerlendir. Bu doğru da tek bir yüklem altında cümle içerisinde birden fazla yargı kullanılmış olur. Aynı zamanda belli bir şartı söylemek, belli bir olay üzerinden neden ve sonuç ilişkisi yaratmak adına da yine bileşik cümle değerlendirilmektedir. O yüzden edebiyat ile günlük yaşamın yanı sıra birçok farklı alanda önemli yer taşır.

Haberin Devamı