Pratik Bilgiler Bitlis haritası: Bitlis ilçeleri nelerdir? Bitlis hangi bölgede yer alır?

Bitlis haritası: Bitlis ilçeleri nelerdir? Bitlis hangi bölgede yer alır?

Paylaş
Bitlis haritası: Bitlis ilçeleri nelerdir? Bitlis hangi bölgede yer alır?

Bitlis İslami eserleri, yüzlerce yıllık tarihi kalesi ve çarşısıyla Doğu Anadolu’nun en görkemli şehirlerinden biridir. Topraklarının yaklaşık %35’i ormanlık alanlardan oluşan Bitlis’in görkemi türkülere daha konu olmuş durumda. Ünlü Nemrut Gölü, Van Gölü ve Süphan Dağına da ev sahipliği yapan şehir aynı zamanda ülkemizin en popüler kamp ve doğa sporu alanları arasında yer alıyor. İşte, tüm detaylar.

Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Bitlis şehrinin tarihi neolitik çağlara kadar uzanmaktadır. Bu bakımdan Bitlis tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan medeniyet şehirlerinden biridir.

Haberin Devamı

BİTLİS HARİTASI: BİTLİS İLÇELERİ NELERDİR?

Bitlis Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Doğu Anadolu’nun Yukarı Murat Van bölümünde konumlanan Bitlis’in yüzölçümü 8.294 km2’dir. Bitlis’te kilometrekare başına düşen kişi sayısı 42’dir. Bitlis şehri ismini Makedonya krallarından Büyük İskender’in komutanlığını yapa Bedlis’ten almıştır. Bedlis aynı zamanda Bitlis kalesini inşa eden kişidir.

2021 yılı şubat ayı TUİK istatistiklerine göre Bitlis’in 7 adet ilçesi bulunmaktadır. Bitlis’te aktif olarak hizmet veren 13 adet belediye vardır. Ek olarak Bitlis’te 123 adet mahalle ile 348 adette köy bulunmaktadır. Bitlis’in ilçeleri şunlardır:

Bitlis (il merkezi)

 

Ahlat

 

Kaymakamlar

 

Tatvan

 

Güroymak

 

Adilcevaz

Haberin Devamı

 

Mutki

 

Hizan

Bitlis’in yüzölçümü ve nüfusu en büyük ilçesi Tatvan’dır. Tatvan’dan sonra nüfus yoğunluğu merkez ilçededir. Yüzölçümü en küçük ilçesi ise 1987 yılında kurulan Güroymak ilçesidir.

BİTLİS HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?

 Bitlis Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Doğu Anadolu’nun Yukarı Murat Van bölümünde konumlanmaktadır. Bitlis 370 54'- 380 58' kuzey enlemleri ile 410 33' – 430 11' doğu boylamları arasında bulunmaktadır.

Bitlis haritanın Doğu Anadolu Bölgesi tarafında Siirt ve Muş’un ortasında yer almaktadır. Aynı zamanda Batman, Ağrı ve Van’da Bitlis’in komşuları arasındadır. Bitlis’in diğer illere olan uzaklığı aşağıdaki şekildedir:

Ankara: 980 km

 

Diyarbakır: 210 km

 

Mersin: 805 km

 

Van: 168 km

 

İstanbul: 1645 km

 

İzmir: 1618 km

 

Bursa: 1537 km

BİTLİS’İN NÜFUSU NE KADAR?

Bitlis nüfus yoğunluğu bakımından seneler içerisinde artan bir grafik çizmektedir. 2015 yılında 340.450 kişi nüfusu olan Bitlis’in, 2020 yılı TUİK verilerine göre nüfusu 70.344 kişidir. Nüfusun büyük bir bölümü şehirlerde yaşamaktadır.

 Bitlis’in nüfus bakımında en yoğun ilçesi Tatvan ve Merkez ilçesidir. Ardından ise Güroymak ve Hizan ilçeleri gelmektedir.

Nüfusu oluşturan yaş gruplarına bakıldığında ise nüfusun dörtte üçünü 0-9 yaş arası çocuklar oluşturmaktadır. 90 yaş ve üzeri kişilerin nüfustaki oranı ise çok düşüktür.

Haberin Devamı