Pratik Bilgiler Dilekçe nedir, nasıl yazılır? Resmi dilekçe örnekleri...

Dilekçe nedir, nasıl yazılır? Resmi dilekçe örnekleri...

Paylaş
Dilekçe nedir, nasıl yazılır? Resmi dilekçe örnekleri...

Dilekçe bir istek ya da şikayeti belirtmek için resmi kuruluşlara yazılan yazıdır. Herhangi bir konuya değinmek ya da konu hakkında bilgi verme amacı ile de yazılabilir. Özel ve resmi kurumların tamamında dilekçe yazılmaktadır. Türk vatandaşı olan herkes tüm mercilere dilekçe yazabilir. Dilekçede belli başlı kurallar ve uyulması gerekilen hususlar vardır. Dilekçe anayasa teminatı olarak da bilinmektedir. Dilekçe nedir, nasıl yazılır? Resmi dilekçe örnekleri nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Resmi dilekçeler bir kuruluşa hitap edilerek yazılmaya başlanmaktadır. Herhangi bir konu hakkında bilgi verme amacı ile de yazılır. İş hayatında her vatandaş dilekçe yazma hakkına sahiptir. Aynı zamanda günümüzde istek ve şikayetleri belirli bir kuruma iletme amacı ile de dilekçe yazılmaktadır. Hukuki alanlarda da sıkça dilekçe örneklerine rastlanmaktadır. Her alanda dilekçe yazılabilmektedir. Yazılan dilekçelerde duyulan kurallar da dilekçe geçerliliğini etkilemektedir.

Haberin Devamı

Dilekçe Nedir?

Dilekçe temel anlamı ile şikayet, istek ya da bir durumu resmi kuruluşlara belirtme amacı ile yazılan yazıdır. Bu yazılarda bilgi vermek en önemli hususlardan biridir. Verilen bilginin anlam hatası bulunmadan yazılması ve resmi kuruluşlara iletilmesi gerekmektedir. Anayasa içerisinde teminat olarak da dilekçe gösterilmektedir. Her Türk vatandaşının dilekçe yazma hakkı bulunmaktadır. Şikayetleri iletmede aracı olan dilekçe örnekleri kurum adı yazılarak başlanmaktadır. Gerçek ve tüzel kişilerin tamamına dilekçe yazılır.

Dilekçe Nasıl Yazılır?

Dilekçe yazımı oldukça önemli konulardan biridir. Doğru yazılmadığı takdirde dilekçenin geçerliliği bulunmamaktadır. Dilekçe örnekleri incelenerek de en doğru dilekçe yazımına ulaşmak mümkündür. Dilekçe çizgisiz düz beyaz kağıda yazılmaktadır.

Haberin Devamı

Yarım ya da katlanmış kağıt kullanımından kaçınılmalıdır. Kağıdın temiz, lekesiz ve kat izi olmadan teslim edilmesi gerekmektedir. Arka yüzüne yazılan yazı geçmemelidir. Böyle bir durumda dilekçe geçerliliğini kaybetmektedir. El, daktilo ya da bilgisayar üzerinden dilekçe yazılıp teslim edilebilir.

Mavi ya da siyah mürekkepli kalem kullanımı ile elde dilekçe yazılmaktadır. Başka herhangi bir renk kullanılması kesinlikle yasaktır. Dilekçe yazılan kurum başta geçirilerek istek ya da şikayet belirtilmektedir. Yer ve tarih dilekçe üzerinde mutlaka bulunması gereken yazılardan biridir.

Yazılarda noktalama işaretlerine ve imla hatalarına üst düzey dikkat edilmelidir. Anlam bozukluğu oluşmasına karşı cümleler önceden düşünülerek yazılmalıdır. Resmi, ciddi, saygılı bir hitap dili kullanılmalıdır. Yasalara uygun bir şekilde istek ve şikayetler dilekçede yer verilmektedir.

Resmi Dilekçe Örnekleri Nelerdir?

Resmi dilekçe örneklerinde ilk olarak beyaz kağıdın üst kısmına gönderilen kurum adı yazılmaktadır. Dilekçe üzerinde mutlaka tarih ve yer belirtilmelidir. Dilekçeyi gönderen kişi dilekçenin sağ alt kısmına imzalı bir şekilde adını soyadını yazmaktadır.

Dilekçede istek ve şikayetler belirtildikten sonda “Gereğini saygılarımla arz ederim.” ifadesine yer verilmektedir. Bunun yanında "İzninizi saygılarımla arz ederim” gibi ifadeler de dilekçe üzerinde yer alan tabirlerden biridir.

Haberin Devamı