Pratik Bilgiler Eğim Nasıl Bulunur? Eğim Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Eğim Nasıl Bulunur? Eğim Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Paylaş
Eğim Nasıl Bulunur? Eğim Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Eğim, düzlemde bulunan rampanın yaptığı açıya denmektedir. Hayatın pek çok alanında görülebilen eğim, matematikte Geometri ders konusudur. Kolaylıkla hesaplanabilecek olan eğim değerleri için formülün bilinmesi yeterli olmaktadır. Genel ifade ile eğim, topografya yüzeyi ve yatay düzlemde oluşan açı olarak da ifade edilmektedir. Eğim hesaplanması en kolay işlemlerden biridir. Eğim nasıl hesaplanır? Eğim hesaplama formülü ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.

Eğim matematik dersleri geometri bölümünde işlenen konulardan biridir. Eğim hesabı yapabilmek için iki aşamalı formülü bilmek gerekmektedir. Bunlar yükseklik ve yatay uzaklık olarak bilinmektedir. Ardından kolaylıkla eğim hesabı yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

Eğim Nasıl Bulunur?

Eğim, hayatın her alanında görülebilen ifadelerden biridir. En çok matematik konusu olarak işlem görmektedir. Ayrıca coğrafi olarak, topografya ve yatay düzlemde oluşan açı olarak tanımlanabilmektedir. Eğim hesabının yapılabilmesi için formülünün bilinmesi gerekmektedir. Eğim formülü ise;

Eğim yüzdesi= yükseklik x 100/yatay uzaklık şeklinde ifade edilmektedir. Formüle örnek, yüksekliği 100 olarak alındığında, yatay uzaklık ise 50 olsun. 1x100/50= %2 olarak görülmektedir.

Formül, eğim hesabı yapabilmenin en kolay yoludur. Temel teknikleri dikkatlice kullanarak kolaylıkla eğim hesaplanabilmektedir.

Eğim Hesaplama Formülü

En kolay yapılan geometri çözümlerinden biri eğim hesabı yapmaktır. Düzlemde bulunan yükseklik ve yatay uzaklık değerleri biliniyor ise eğim hesabı da kolaylıkla yapılabilmektedir. Oldukça kolay olan eğim formülünü kullanılarak eğim hesabını herkes yapabilmektedir.

Haberin Devamı

Eğim hesaplama, eğitim sürecinde Matematik dersi Geometri alanında yapılan işlemlerdir. Coğrafya konularında yeryüzü şekilleri konusunu kapsamaktadır. İnşaat, endüstri ve hayatın pek çok alanında eğim hesaplama gereksinimi duyulabilmektedir. Eğim hesaplama formülü;

Eğim= Yükseklik x 100/ Yatay Uzaklık şeklinde geliştirilmiş en kolay formül olarak bilinmektedir.

Örnekleri Nelerdir?

Eğim hesaplarında bilinmesi gereken dikey ve yatay değerlerdir. Buradan hareketle eğim formülü kullanılarak kolaylıkla hesaplama yapılabilecektir. İnşaatlarda, arazi ölçümlerinde, matematik derslerinde gidiş yolu aynıdır. En kolay formüllerden biri eğim hesabı formülüdür. örnekler;

Eğim değeri= yükseklik x100/ yatay uzaklık değeri olarak hesaplanmaktadır.

Şöyle bir sorumuz olsun. İki nokta arasında yükseklik 360 metre, yatay uzaklık ise 3600 metredir. Burada eğim değeri nedir?

Eğim formülünde yüksekliği h, yatay uzunluğu ise L olarak kabul edelim.

Eğim hesaplamalarında

Eğim =h/L x 100,

H 360 olduğunda, L 3600 olsun.

Eğim= 360x100/3600= 36000/3600=%10 eğim değeri olduğu görülecektir.

Bir başka sorumuzda, A ve B noktası görülmektedir. A noktası yüksekliği 400 metre, B noktası yüksekliği 1200 metredir. Her iki nokta arasında yatay uzaklık 4 kilometredir. Burada eğim değeri yüzde kaçtır.

Haberin Devamı

Eğim= h/L x 100= 1200-400/4 km x100 olarak görülecektir. Bu formülün çalışması için değerlerin denk olması gerekmektedir. Yani 4 kilometrenin de metre olarak görülmesi gerekmektedir.

Eğim=h/L x 100 = 1200-400/4km x100 yerine,

=800/4000 x100 = 80000/4000= %2 eğim değeri olduğu görülecektir.