Pratik Bilgiler Erkek tavlası nasıl oynanır? Erkek tavlası oyun kuralları nelerdir?

Erkek tavlası nasıl oynanır? Erkek tavlası oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Erkek tavlası nasıl oynanır? Erkek tavlası oyun kuralları nelerdir?

En çok sevilen tahta oyunları içerisinde tavla gelir. Kökeni çok uzun yıllara dayanan tavla, aynı zamanda erkek tavlası olarak da ifade edilir. Erkek tavlası nasıl oynanır? Erkek tavlası oyun kuralları nelerdir? Erkek tavlası oyunu hakkında merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Kurallarını öğrendikten sonra erkek tavlası keyifli şekilde oynanan oyunlar içerisinde gelir. Ancak aynı zamanda belirli stratejiye dayalı olduğunu söylemek mümkündür. Bu kapsamda erkek tavlası sadece erkekler değil aynı zamanda kadınlar tarafından da çok sık oynanır.

Haberin Devamı

ERKEK TAVLASI NASIL OYNANIR?

Erkek tablası bir tablo üzerinde taşlarla beraber oynanır. Yuvarlak taşlar tablo üzerindeki üçgen çizgilerin üzerine yerleştirilir. Bu konuda yan yana dizilen taşlar farklı biçimlerde ele alınabilir. Buradaki temel amaç taşları belirli bir yön doğrultusunda karşı tarafın kısmına getirmektir.

Daha sonra yine zar atarak bu taşlar toplanır ve ilk taşları toplayan kişi oyunu kazanmış olur. Bu şekilde temel kuralları olması ile beraber aynı zamanda birçok farklı strateji üzerinden oynanan bir oyun olduğunu söylemek gerekir.

ERKEK TAVLASI OYUN KURALLARI NELERDİR?

Belirli bir basit kuralları ile beraber erkek tavlası en çok sevilen oyuncu çeşitleri içerisinde yer alır. Bu kapsamda iki zar ile oynanan oyun, iki değişik renk üzerinden yuvarlak taşlar eşliğinde değerlendirilmektedir. Taşlar tablo üzerine dizilmek suretiyle oyun başlar. En yüksek zar atışı yapan kişi oyuna başlayarak saatin tersi yönünde taşları hareket ettirir.

Haberin Devamı

Bu şekilde taşları rakip tarafa ulaştırmaya çalışır. Eğer tabla üzerinde taşlardan biri tek kalırsa, rakip onu kırabilir. Bu durumda kişinin taşı tekrar en başa döner ve oradan başlar. Tablanın sonuna gelindiğinde yine zar atılarak oyuncu taşlarını dışarı alır. Taşlar tabla üzerinde bittiği andan itibaren oyun kazanılmış olur.

ERKEK TAVLA OYUN DİZİLİMİ NASIL YAPILIR?

Tablo üzerinde bulunan pul veya yuvarlak taşlar 3'lü, 5’li ve 2’li sistem dahilinde yerleştirilir. Daha sonra zar atışı kapsamında saatin tersi yönünde pullar hareket ettirilmeye başlanır. Her iki oyuncu da aynı şekilde ve karşılıklı simetri doğrultusunda taşların dizinimi bu şekilde gerçekleştirir. Özellikle oyun içerisinde kapı yapmak büyük öneme sahiptir.

Bunun anlamı ise en az iki taşın üst üste gelmesidir. Böylece rakip takım pulları kıramaz ve diğer boşluk kısımlar üzerinden yürümeye çalışır. O yüzden mutlaka doğru dizilim kapsamında taşlara ulaştırana kadar kapı yapmak suretiyle devam etmek büyük öneme sahiptir. Türkiye'de hem kadın hem de erkeklerin oynadığı en sevilen oyunlar içerisinde yer alır.

Haberin Devamı