Pratik Bilgiler Hacim nasıl bulunur? Hacim formülü nedir, nasıl hesaplanır?

Hacim nasıl bulunur? Hacim formülü nedir, nasıl hesaplanır?

Paylaş
Hacim nasıl bulunur? Hacim formülü nedir, nasıl hesaplanır?

Maddelerin hacimleri konusu okul hayatında karşımıza çıktığı gibi günlük hayatın her kesiminde de karşımıza çıkabilir. Örneğin özellikle sık sık sorulan havuz problemlerinde de hacim hesaplama oldukça önemli bir konudur. Hacim nasıl bulunur? Hacim formülü nedir, nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Her nesnenin büyüklüğü, çevresi ve belirli bir hacmi vardır. Hacmi istenen madde sıvı ve ya katı olabilir. Ancak maddenin katı hali için her zaman metreküp (m³) birimi kullanılırken, sıvı hali için ise Litre (L) kullanılır.

Haberin Devamı

HACİM NEDİR?

Hacim, bir nesnenin ya da maddenin kapladığı alanı temsil eden bir ölçü birimdir. Basit şekillerdeki nesnelerin hacimlerini hesaplamak oldukça kolaydır. Ancak daha karmaşık ya da detaylı şekillere sahip olan cisimlerin kapladığı hacmi hesaplamak için formüllerle hesaplama yapmak daha doğru olacaktır. Hacim birimi için m³ kullanır, ancak sıvı maddelerin hacmi litre (L) birimi ile hesaplanır. Litreyi metreküp birimine çevirmek adına kullanılan formül ise şu şekildedir; m³= 1000 L

HACİM NASIL HESAPLANIR?

Bir cismin ve ya bir maddenin kapladığı alana hacim adı verilmektedir. Hacim hesaplaması yapabilmek için birden fazla yol izlenebilir. Ancak bu hesaplama yöntemleri hacmi istenen maddenin haline göre değişmektedir.

Düzgün ve basit bir cismin hacmi en, boy ve yükseklik ölçülerinin çarpılması sonucu bulunur. Ancak düzgün bir şekle sahip olmayan nesnelerin hacimleri ise 'taşırma kabı' ve ya 'dereceli silindir' ile hesaplanabilir. Daha sonra çıkan sonuçlar m³ birim cinsine çevrilir.

Haberin Devamı

HACİM FORMÜLÜ NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Maddelerin hacmi maddenin şekline ve haline göre farklı formüller ile bulunabilir. Bu formüller nesnenin düzgün olup olmamasına, sıvı ya da katı olmasına bağlıdır. Düzgün olan bir şeklin hacmini bulmak adına uzunluk, en (genişlik) ve yükseklik ölçüleri birbirleri ile çarpılır. Sonuç olarak maddenin hacmi bulunur. Ancak düzgün bir şekli olmayan nesnelerin hacmini bulmak adına öncelikle dereceli silindir kullanılabilir. Bu ölçüm sırasında uygulanan formül şu şekildedir;

Dereceli olan silindire ilk olarak belirli bir miktar su konulur. Bu su içerisine hacmi bulunmak istenilen nesne ve ya madde bırakıldığı zaman suyun çıktığı seviye ölçülür. Bu ölçülerden ilk baştaki konulan boş suyun seviyesi çıkarılır. Böylelikle nesnenin hacmi bulunmuş olur.

GEOMETRİK ŞEKİLLERİN HACİM HESAPLAMA FORMÜLLERİ NEDİR?

Çeşitli geometrik şekillerdeki nesne ve ya maddelerin hacimleri kolaylıkla hesaplanabilir. Dikdörtgen, koli ve küre bu şekillerden bazılarıdır. İlk olarak bilinmesi gereken bu cisimlerin hepsinin ortak bir özelliği vardır.

Bu özellik ise; taban alanı × yükseklik formülünün kullanılmasıdır. Yani söz konusu nesne ister küre olsun ister koli olsun isterse de kare olsun hepsinin taban alanı × yüksekliğinin sonucunda hacim bulunur. Bununla birlikte Dikdörtgen prizma hacim hesaplama işlemi, tüm köşelerinin çarpımı ile bulunabilir. Küre ve koli için ise daire alanı × yükseklik şeklinde formüle edilmiştir.

Haberin Devamı