Pratik Bilgiler Hakim eş anlamlısı nedir? Hâkim kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Hakim eş anlamlısı nedir? Hâkim kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Paylaş
Hakim eş anlamlısı nedir? Hâkim kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Mahkemelerde davaları karara bağlayan kişi hâkim olarak bilinmektedir. Aynı zamanda herhangi bir durum veya olaya hükmetmek olarak da kullanılır. Bu bağlamda egemen kelimesi eş anlamlı olarak değerlendirilir. Hâkim eş anlamlısı nedir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Hem bir kişi olarak hem de bir yapı kapsamında hakim kelimesi kullanılır. Özellikle mahkemeler için davaları yürüten ve karara bağlayan kişidir. Bununla beraber hükmetmek olarak da öne çıkar. Böylece hakim kelimesi Türk Dil Kurumu dahilinde eş anlamlı sözcüğü ile birlikte bu anlamı üzerinden yaygın olarak değerlendirilir.

Haberin Devamı

HAKİM EŞ ANLAMLISI NEDİR?

Hakim kelimesi için kullanılabilecek olan eş anlamlı sözcük Egemen kelimesidir. Direkt olarak aynı anlama sahip bir şekilde yazılışları ve okunuşları farklı olarak öne çıkar. Mahkemelerdeki hakimler için kullanılır hem de bir duruma hükmetmek olarak günlük yaşamda değerlendirilir. Her iki kelime de aynı anlam doğrultusunda günlük hayatta kullanılabilir.

HAKİM KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI KELİMELER HANGİLERİDİR?

Yazılışları ve okunuşları farklı şekilde ele alınan hakim ile Egemen kelimeleri, eş anlamlı olarak kullanılır. Türkçede aynı anlamları ile direkt olarak değerlendirilen sözcüklerdir. Davaya bakan hakim olması ile beraber aynı zamanda bir duruma hükmetmek şeklinde çok fazla kullanılır. Özellikle hem bireye hem de bir devlet veya farklı durumlara hükmetmek olarak ifade edilir.

Haberin Devamı

HAKİM KELİMESİNİN EŞ ANLAMLI SÖZCÜK İLE CÜMLELER

Bazı durumlarda bir cümle yazdıktan sonra diğer cümle için, eş anlamlı kelimeler gerekebilir. Böyle durumlarda anlamın bozulmaması için Türkçedeki farklı kelimelerin eş anlamlı karşılıkları kullanılır. Bu bağlamda hakim kelimesine karşılık cümle içerisinde ya da tek başına egemen kelimesini değerlendirmek mümkün.

  •  ‘’Egemen bugün dava için kararını verecek.’’
  •  ‘’Ülkemize egemen olduğumuz sürece her zaman bağımsız oluruz.’’
  •  ‘’Egemen bir millet her zaman yükselir.’’
  •  ‘’Bu benim egemen olduğum bir alandır.’’

Bu şekilde hakim kelimesine karşılık olarak Egemen sözcüğünü farklı cümleler içerisinde kullanmak mümkün. Özellikle günlük hayatta daha çok bir duruma hükmetmek şeklinde daha fazla öne çıktığını ifade etmek gerekir. Tabi diğer anlamı ile de kullanılabilir.