Pratik Bilgiler Halife nedir? Halife ne demek TDK? Halife sözlük anlamı...

Halife nedir? Halife ne demek TDK? Halife sözlük anlamı...

Paylaş
Halife nedir? Halife ne demek TDK? Halife sözlük anlamı...

Halife kelimesi din, tasavvuf ve tarihte birçok farklı anlamda kullanılan Arapça kökenli bir sözcüktür. Kelimenin isim hali "hilafet" şeklinde yazılır. Hilafet, birinin vefatından sonra görevi devralmak demektir. Hz. Muhammed'in vefatından sonra "Dört Halife Dönemi" başlamıştır. Halife ne demek? Kime halife denir Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

İslam tarihinde ilk halife Hz. Ebu Bekir'dir. Hz. Ebu Bekir'in halifeliği yalnızca 2 yıl sürmüş, vefatının ardından yerine Hz. Ömer geçmiştir. Hz. Ömer'den sonra sırasıyla Hz. Osman ve Hz. Ali halifelik yapmıştır. Hz. Ali'nin öldürülmesinden sonra halifelik Emevilere geçmiştir. 

Haberin Devamı

 HALİFE NEDİR?

Halife birisinin yerine geçen ve görevi devralan kişi anlamına gelir. Kişinin halife olması için kendisinden önce bir başkasının aynı görevi sürdürmesi gerekir.

Yunus, Fatır ve Bakara surelerinde halife kelimesi geçer. Bu ayetlerde insanın yeryüzüne Allah'ın halifesi olarak gönderildiği anlatılır. İnsanın Allah'ın halifesi olmasının en büyük nedeni akıl ve irade sahibi olmasıdır. Melekler akıl sahibi olsa da iradesizdir. Bu nedenle insan meleklerden üstündür ve Allah'ın halifesi seçilmiştir.

HALİFE NE DEMEK TDK?

Halife kelimesinin ilk anlamı vekildir. Osmanlı ve Selçuklu tarihi boyunca bu sözcük birçok farklı anlamda kullanılmıştır. Örneğin medreselerde öğretmenlere müderris denirdir. Müderrislerin yardımcıları içinse halife kelimesi kullanılırdı. Yine aynı şekilde saraylarda ve resmi dairelerde memur olan kişilere de halife denirdi.

Haberin Devamı

1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Enderun Mektebinde harem ağalarının eğitiminden sorumlu olan kişilere de halife denir. 17. yüzyıldan sonra, Sekban adı verilen fırınlarda ekmekçi başından sonra en yetkili olan kişiler için de "halife" unvanı kullanılırdı.

HALİFE SÖZLÜK ANLAMI

Halife, birinin atadığı ya da birinden sonra göreve getirilen kişi demektir. Bu sözcük vekil ve murahhas kelimeleriyle eş anlamlıdır.

İslam tarihinde toplam 113 halife göreve gelmiştir. Emevilerde ilk halife Muaviye'dir. Muaviye toplam 19 yıl boyunca halifelik yapmıştır. İlk Abbasi halifesi ise 4 yıl boyunca bu görevi sürdüren Seffah'tır. Abbasi Devleti'nin yıkılmasının ardından halifelik sırasıyla Fatımi ve Memluk Devletine geçmiştir.

Yavuz Sultan elim'in Mısır'ı fethetmesinin ardından halifelik Osmanlı Devleti'ne geçmiştir. İslam tarihinde son halife Abdülmecit Efendi'dir.