Pratik Bilgiler Haspam ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Haspam kime denir?

Haspam ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Haspam kime denir?

Paylaş
Haspam ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Haspam kime denir?

Türkçe de bir çok sözcük kendi anlamlarının yanı sıra mecazi anlamlar da içermektedir. Bu sebeple kendi anlamının dışında da kullanılan sözcüklerin bulunması Türkçe'nin zengin dil ve söz yapısının var olduğunun kanıtıdır. Haspam sözcüğü tam da bu sözcük yapısına uyan kelimeler arasında yer almaktadır. Haspam asıl sözcük anlamı çakıl taşı olmakla beraber mecazi olarak farklı anlamlarda da kullanılmaktadır. Haspam kelimesi hakkında merak edilen ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Haspam sözcük anlamı ile mecazi anlamı farklı olan kelimeler arasında yer almaktadır. Asıl kelime anlamı küçük taş yani çakıl taşı olarak yer alsa da Haspam kadınların kendi aralarında kötü niteleme şakalaşma, aşağılama sözcükleri arasında bulunmaktadır.

Haberin Devamı

HASPAM NE DEMEK?

Haspam kadınların kendi aralarında şakalaşma maksadıyla söylediği ve aslında küçümseme sözcüğü olarak kullanılan kelimedir. Gerçekte haspe olarak bilinen haspam sözcüğü onur kırıcı kelime olarak kabul edilmektedir. Haspam, argo sözcükler arasında bulunmaktadır.

HASPAM TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Haspam Türk Dil Kurumu yani TDK ya göre sözcük anlamı küçük taş, çakıl taşı olarak ifade edilen kelimeler arasında bulunmaktadır. Haspam kelimesinin gerçek anlamından çok toplum içerisinde özellikle kadınların kendi aralarında kullandığı sözcüklerden birisidir.

Haspam, kelime kökeni Haspa şeklindedir. Ancak "m" harfi alarak iyelik eki kullanılır ve haspam şeklinde kullanılmaktadır. Haspam sözcüğü toplum kültürü gereğince sadece kadınlar arasında kullanılan bir argo kelimedir. Erkeklerin bulunduğu ortamda pek telaffuz edilmez. Kelime anlamı bakımından iyi olmayan, kötü ve değersiz olarak tanımlanmakta ve bu yönde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

HASPAM KİME DENİR?

Haspam sözcüğü kendi sözlük anlamında farklı olarak argo kelimeler arasında daha çok kullanılmaktadır. Asıl anlamı çakıl taşı olması çakıl taşının her yerde bulunması taşın değersiz olduğunun bir göstergesidir. Bu tanımdan yola çıkarak kadınların kendi aralarında özellikle bir husumet söz konusu ise bu anlamda haspam kelimesi kullanarak karşısındakini değersiz insan olarak nitelendirmektedir.

Örnek vermek gerekirse: " bu kadında kendisini nimetten sayıyor haspam" gibi örnekler çoğaltılabilmektedir. Toplum içerisinde hakir görmek, küçük düşürmek, değersizleştirmek amacıyla kullanılmakta ve niteleme sıfatı olarak da aynı zamanda işlev görmektedir. Haspam kadını değersizleştirmek amacıyla kullanılan sözcükler arasında yer almaktadır.