Pratik Bilgiler Hayız nedir? Hayız ne demek TDK? Hayız sözlük anlamı...

Hayız nedir? Hayız ne demek TDK? Hayız sözlük anlamı...

Paylaş
Hayız nedir? Hayız ne demek TDK? Hayız sözlük anlamı...

Hayız Türkçe kökenli olmayan, başka dillerden Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Hayız kelimesi birçok kitapta geçmektedir. Okuyucular hayız kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmek için araştırma yaparlar. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Hayız kelimesi, hayz kökünden türemiştir. Hayz, akmak anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

HAYIZ NEDİR?

Hayız, kadınların regl günlerine verilen eski dilde bir kelimedir. Modern Türkçede kullanılan menstrüasyon, aybaşı, regl olmak, adet görmek kelimelerinin karşılığıdır. Hayız, Arapçadan dilimize geçmiş bir kelimedir.

HAYIZ NE DEMEK?

Kadınların, ergenlikten itibaren her ayın belirli günlerinde olan kanamalarına adet kanı denir. Bu kan, sağlıklı her kadında olması gereken bir dönemsel olgudur. Hayız kelimesi de akmak anlamına gelen ‘hayz’ kökünden türemiştir. Kadınların aylık periyodik döngülerine verilen isimdir. Hayız demek kadınlar için aybaşı görmek demektir.

HAYIZ SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Hayız kelimesi, kanın akması, suyun akması fiillerinden türemiştir. Bu sebeple en basit tabirle; hayız sözlük anlamı, kanın akması anlamına gelir. Tüm kutsal kitaplarda da kadının hayız olma hali geçmektedir. Bu dönemlerde kadınların hijyene önem vermesi, belirli yasaklara uymaları uygun görülmüştür.

Haberin Devamı

HAYIZ TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Hayız TDK sözlük anlamı itibariyle kadınların aybaşı olma haline verilen isimdir. Günümüzde kullanılan adet görmek, regl olma gibi tabirlerin eş anlamlısıdır. Bu sebeple hayız kelimesi tüm bu aybaşı periyotlarının isimleri yerine kullanılabilir.

HAYIZ GÜNÜMÜZDE KULLANILIR MI?

Hayız kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Birçok kutsal kitapta işlenen hayız konusu, İslamiyet'te de işlenmiştir. Arapçadan, Türkçeye geçmiş bir kelime olmasına rağmen, hayız kelimesi günümüze kadar gelmiştir.

Birçok tasavvufi kitapta, kadınların adet görme hadisesi hayız olarak isimlendirilmiştir. Bu da okuyucuların kafasında bir soru işareti yaratır. Bu sebeple hayız kelimesinin anlamını öğrendikten sonra istenirse günümüzde de kullanılabilir.

HAYIZ OLMAK NE DEMEKTİR?

Hayız olmak, kadınlar için ergenliğe geçişin başladığını bildirmektedir. Hayız olmak yani adet görmek, kanın akması anlamına gelmektedir. Adet gören kadın, hayız olan kadın ya da hayızlı kadın. Bu cümlelerin hepsi birbiriyle eş anlamdır. Bu sebeple regl olmak, adet görmek, aybaşı olmak eylemlerinin hepsine hayız olmak diyebiliriz.

Haberin Devamı