Pratik Bilgiler İkaz eş anlamlısı nedir? İkaz kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

İkaz eş anlamlısı nedir? İkaz kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Paylaş
İkaz eş anlamlısı nedir? İkaz kelimesinin eş anlamlısı kelimeler hangileridir?

Türkçeye farklı dillerden giren veya zamanla değişime uğrayan kelimeler anlam ve köken bakımından araştırılmaktadır. Bu araştırmalar arasında eş anlamlı kelimelerin anlamı ve kökenine ilişkin sorgulamalar da bulunmaktadır. Bu kelimelerden olan ikaz kelimesi dilimize çok sık kullanılan kelimedir. Eş anlamlı kelimesini bilmek de büyük önem taşımaktadır. İkaz eş anlamlısı nedir? İkaz kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler hangileridir? İşte, merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

İkaz kelimesi Türkçede sık kullanılan kelimedir. Fakat amaca bağlı olarak bu kelimenin eş anlamlısı olan sözcük de yoğunlukla tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

İKAZ EŞİ ANLAMLISI NEDİR?

Türk Dil Kurumuna bakıldığında ikaz kelimesinin anlamını bulmak ve eş anlamlı kelimesini bulmak oldukça önemlidir. Arapça kökenli bir kelime olan ikaz kelimesinin anlamı uyarma, uyarı, dikkat çekme, ihtar ve tembih olarak açıklanmaktadır. Bununla beraber uyandırma anlamı ile de açıklanmaktadır.

İkaz kelimesinin eş anlamlı kelimesi ise uyarı kelimesidir. Uyarı sözcüğü ile ikaz sözcüğü karşılaştırıldığında aynı anlama geldiği görülmektedir. Bu nedenle cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Kullanıldığında anlamında herhangi bir değişiklik yaşanmamaktadır.

İKAZ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI OLAN KELİMELER NELERDİR?

İkaz kelimesinin anlamını bilmek eş anlamlısını bilmek kadar önemlidir. Kelimenin anlamı ve eş anlamlı kelimeleri TDK sözlüklerinde yer almaktadır. İkaz kelimesinin eş anlamlı olan kelimesi uyarı olarak açıklanmaktadır. Bununla beraber diğer eş anlamlı kelimeleri de şunlar olmaktadır:

Haberin Devamı
  • Uyarma
  • Uyarı
  • Dikkat çekme
  • İhtar
  • Tembih
  • Haberdarlık

Eş anlamlı kelimelerden genellikle bir veya birden fazlası yabancı kökenli olabilmektedir. Yabancı kökenli kelimenin Türkçe karşılığı da o kelimenin eş anlamlısı olmaktadır. İkaz kelimesi bunlardan birisidir. İkaz Arapça kökenli bir kelimedir. Eş anlamlısı ise uyarı kelimesidir. Uyarı kelimesi de Türkçe kökenli bir kelimedir.

Uyarı dışında ikaz kelimesi ile aynı anlam taşıyan eş anlamlı kelimeler de bulunmaktadır. Dikkat çekme, ihtar, tembih, haberdarlık kelimeleri de ikaz kelimesi ile eş anlamlı olmaktadır. Bu sebeple ikaz kelimesi ile anlam bakımından aynı olan kelimelerdir. Bu nedenle cümle içerisinde ikaz kelimesi yerine kullanılabilmektedir.