Pratik Bilgiler İslamcılık Fikir Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? İslamcılık Fikir Akımı Eserleri Nelerdir?

İslamcılık Fikir Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? İslamcılık Fikir Akımı Eserleri Nelerdir?

Paylaş
İslamcılık Fikir Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? İslamcılık Fikir Akımı Eserleri Nelerdir?

İslamcılık fikir akımı politik bir akım olarak bilinmektedir. Modern devlet ve devletçiklerin yargısal, ekonomik ve anayasal olarak İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren bir görüş olma özelliğine sahip bir ideolojidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında önem kazanan bir düşünce akımı olarak dikkat çekmektedir. İşte, İslamcılık fikir akımı hakkında merak edilen tüm detaylar.

İslamcılık fikir akımı, İslami bir bütün olarak hayata hakim kılmak istemektedir. İslam dünyasını ve Müslümanları, Batı dünyasının sömürüsünden kurtarmak için yapılan bir hareket olarak da bilinmektedir.

Haberin Devamı

İslamcılık Fikir Akımı Nedir?

İslamcılık fikir akımına göre İslam ülkelerinin tek bir devlet altında birleşmesi savunulmaktadır. Özellikle bu fikir akımının II. Abdülhamit döneminde çok etkili olduğu bilinmektedir. İslamcılık aynı zamanda İslami köktencilik ve siyasal İslam olarak da bilinmektedir. İslamcı ideolojilerde asıl amaç devlet gücünü kullanarak toplumun dönüştürülmesi olmaktadır.

Osmanlı devletinin bütünlüğünü korumak amacıyla önem kazanan bir ideoloji olma özelliğine sahiptir. İslamcılık akımı ile edebiyatta İslami kıssalardan, hadislerden ve Kuran-ı Kerimden faydalanılmıştır. İslami fikirleri mecazları kullanarak ifade etmeyi tercih etmektedir.

İslamcılık Fikir Akımı Temsilcileri Kimlerdir?

19. yüzyılın özellikle ikinci yarısından sonra önem kazanmaya başlayan bir ideolojidir. 20. yüzyılda ise Reşid Rıza, Humeyni, Hassan el- Benna, Hasan et- Turabi, Abul Ala ve Seyyid Kutub, Manastırlı İsmail Hakkı, Babanzade Ahmed Naim, Mehmet Akif, Ömer Ferit, Şemseddin Günaltay gibi isimlerin İslamcılık fikir akımının temsilcileri arasında yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Edebiyatımızda ise Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Mithat Paşa gibi önemli isimlerin özellikle Tanzimat Dönemi Edebiyatında temsilcileri olduğu bilinmektedir. İslamcılık fikir akımı, istibdat döneminde ise resmi bir fikir akımı olarak benimsenmiştir.

İslamcılık Fikir Akımı Eserleri Nelerdir?

Osmanlı devletinin bütünlüğünü korumak amacıyla önem kazandığı bilinen bir düşünce akımı olarak bilinmektedir. İslamcılık fikir akımına göre yayın hayatına giren Diriliş dergisi, Mavera, Edebiyat dergileri yaygın olarak bilinmektedir. Özellikle Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Erdem Beyazıt ve arkadaşları tarafından yazılan dergilerin içeriğinde İslamcılık fikir akımının etkileri görülmektedir.

İslamcılık Fikir Akımının Etkileri Nelerdir?

İslamcılık fikir akımına göre tüm Müslümanların tek bir devletin çatısı altında birleştirilmesi gerektiği ideoloji savunulmaktadır. İslam dünyasının Batı dünyası karşısında başarısız olması ve bunun sonucunda meydana çıkan sorunlar İslamcılık fikrinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Özellikle Batı dünyasının maddi, siyasi, ilmi ve teknik açıdan çok ilerlemiş olması da ortaya çıkışında etkilidir.

Haberin Devamı

Osmanlı devletinin Osmanlıcılık fikrinin yaşanması sırasında meydana gelen gelişmelere paralel olarak zaman içerisinde önemini yitirmeye başladığı görülmektedir. Ardından ise İslamcılık siyasi hayatta yerini almaya başlamıştır. Siyasi hayatta İslamcılık fikir akımının yer almasıyla birlikte Müslümanlar ön plana çıkarılmış ve gayrimüslimler dışlanmıştır. İslamcılık tüm çabalara rağmen II. Meşrutiyet ilanının ardından bir fikir akımına dönüşmüştür.