Pratik Bilgiler İtidal nedir? İtidal ne demek TDK? İtidal sahibi olmak ne demek?

İtidal nedir? İtidal ne demek TDK? İtidal sahibi olmak ne demek?

Paylaş
İtidal nedir? İtidal ne demek TDK? İtidal sahibi olmak ne demek?

İtidal, iki farklı anlamı olan bir kelimedir. İtidal kelimesinin ilk anlamı aşırıya kaçmamak ya da aşırı olmama anlamını taşır. İtidal kelimesinin diğeri anlamı ise soğukkanlı demektir. İtidal nedir ve itidal sahibi olmak ne demek? Detaylarıyla Posta.com.tr okurları için araştırdık.

İtidal, aşırı olmama ya da soğukkanlı anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Ayrıca itidal kelimesi ölçülü ya da ılımlı olma anlamlarında da kullanılabilir.

Haberin Devamı

İTİDAL NEDİR?

İtidal, iki farklı anlama sahip olan bir sözcüktür. İslam'da ayrı bir anlamı olduğu da bilinir. İtidal kelimesinin anlamları soğukkanlı ya da aşırıya kaçmamak olarak bilinir. Kişilerin bir konu ya da olay karşısında ölçülü olması durumunda itidal kelimesinin kullanımı doğru olur. İtidal kelimesi günümüzde çok sık karşılaşılan bir kelime olmasa da bazı kaynaklarda görmek mümkündür. Bu nedenle itidal kelimesinin anlamını bilmekte fayda vardır.

İTİDAL NE DEMEK TDK?

İtidal kelimesinin hem soğukkanlı hem de aşırıya kaçmamak, aşırı olmamak anlamları mevcuttur. Her anlamda da uygun olması halinde cümle içinde kullanılması bu nedenle doğru kabul edilir.

İtidal, kişilerin ölçülü olması ya da aşırı bir tepki vermemesi anlamlarında kullanılmaktadır. İslam dininde ise itidal kelimesi uyumlu olma ya da düzgün bir yapıda yaratılmış olma anlamına gelir. Türk Dil Kurumuna göre ise itidal kelimesinin anlamı ılımlılık, aşırı olmama, ölçülülük ya da soğukkanlılık anlamlarındadır. İtidal kelimesi itidalli olma ya da itidal sahibi olma şeklinde de cümle içinde kullanılabilir.

Haberin Devamı

İTİDAL SAHİBİ OLMAK NE DEMEK?

İtidal kelimesini itidal sahibi olmak şeklinde de kullanmak mümkündür. İtidal sahibi olmak, kişinin bir konu ya da bir olay karşısında ölçülü olması ve aşırı durum sergilememesi demektir. Günümüzde her ne kadar itidal kelimesi çok sık kullanılmasa da bir yerlerde denk gelmek mümkündür.

İtidal kelimesinin bir diğer anlamı da soğukkanlı olduğundan itidal sahibi olmayı soğukkanlı olmak anlamında da kullanmak mümkündür. Aşırıya kaçmama ya da ölçülü davranma da soğukkanlılık anlamına geldiğinden anlamları birbirlerine yakındır. İtidal sahibi olan kişiler genellikle nerede nasıl davranması gerektiğini bilen ve her ortamda ölçülü tepkiler veren kimselerdir.