Pratik Bilgiler Merdiven ölçüleri nelerdir? Merdivenler arası boşluk kaç cm'dir?

Merdiven ölçüleri nelerdir? Merdivenler arası boşluk kaç cm'dir?

Paylaş
Merdiven ölçüleri nelerdir? Merdivenler arası boşluk kaç cm'dir?

Günlük hayatta birçok alanda kişilerin karşısına çıkan merdivenler yatay ve dikey şekilde konumlanmış birbirine bağlanan düzlemlerden oluşmaktadır. Merdivenlerin üretiminde birçok yapı malzemesi kullanılmakla birlikte en yaygın olarak beton, ahşap, tuğla, taş ve çelik gibi malzemeler tercih edilmektedir. Bugünkü yazının konusu olan merdiven ölçüleri nelerdir ve merdivenler arası boşluk kaç cm olduğu hakkında merak edilenleri derledik.

Merdivenler kullanım amaçlarına göre ikiye ayrılmakla birlikte apartman gibi yaşam alanı binalarının iç kısmına yapılan iç merdivenler ve dış çevreye açılan dış merdivenler olmak üzere iki şekildedir. Ayrıca iç kısımdaki merdivenler de binaların içindeki katlara ulaşmayı sağlayan normal merdivenler ve dairelerin içerisindeki iç merdivenler olmak üzere işlevleri değişiklik göstermektedir.

Haberin Devamı

Merdiven Ölçüleri Nelerdir?

Standardize edilmiş merdiven ölçüleri bulunmaktadır. Bu ölçü sistemine göre bir merdivenin yüksekliği 0.17 metreyi aşmamaktadır. Adım atılan basamakların genişliği ise 0.27 metreden daha az olmamasına özellikle dikkat edilmektedir. Ek olarak merdivenlerin genişliği incelenecek olursa en az 70 cm olmalı ve buradan insanlar inip çıktığı için bu ölçüme 50 cm daha eklenmelidir.

Evlerde eşya taşıma ya da taşınma işlemlerinin rahat bir biçimde gerçekleşebilmesi adına genişliğin en az 90 cm olması da dikkat edilecek ölçümlerden biri olmalıdır. Rıht yani bir diğer adıyla merdiven yükseklikleri incelendiğinde ise merdivenin yapılacağı alana göre değişiklik göstereceği bilinmektedir.

Örneğin Bahçe kapılarındaki ve apartmanların dış girişlerinde 14 ile 16 cm arası, okul gibi ortak yaşam alanlarında 16 ile 17 cm arasında, evler ve diğer binalarda 17 ile 18 cm arasında ve çatı araları ya da bodrumlarda ise 20 ile 25 cm arasında bir merdiven yüksekliği bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Merdivenler Arası Boşluk Kaç Cm'dir?

Bir merdiven yapılırken en az 3 basamağının olmasına dikkat edilmektedir. Döner merdivenlerde ise basamak sayısı 16'yı bulmaktadır. Merdivenler arası boşluklar incelendiğinde ayağın konumlanacağı basamak ile basamağın dayandığı sabit konum (duvar vb.) arasında en az 18 cm boşluk olması gerekmektedir.

Ayrıca dik bir biçimde konumlanmış olan merdivenlerin yer ile olan açısı 90 dereceden az ancak 60 dereceden ise eğik olmamasına özenle dikkat edilmelidir. Merdivenlerin kendi arasındaki mesafeler her basamak için eşit ölçüde olmalı ve bu ölçüm değeri 30 cm'yi geçmemesine önem verilmelidir.

Basamakları zarar görmüş ya da aşınmış olan merdivenlerin tamir edilmediği ya da onarılmadığı takdirde kişiler tarafından kullanılmaması noktasında çevrede bu basamakları kullanan bireylere gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.