Pratik Bilgiler Münferit nedir? Münferit ne demek TDK? Münferit olay ne demek?

Münferit nedir? Münferit ne demek TDK? Münferit olay ne demek?

Paylaş
Münferit nedir? Münferit ne demek TDK? Münferit olay ne demek?

Özellikle de haberleri izlerken sıkça karşılaşılan kelimeler birisi de “münferit” kelimesi olarak bilinir. Münferit kelimesinin anlamı hakkında pek çok kişi araştırma yaparak da bilgi almak istiyor. Münferit nedir? Münferit ne demek TDK? İşte, merak edilen tüm detayları posta.com.tr okurları için derledik.

TDK sözlüğünde yer alan münferitlik tabirinin ne demek olduğu ve münferit kelimesinin hangi anlama geldiği de sıkça merak ediliyor.

Haberin Devamı

MÜNFERİT NEDİR?

Arapça kökenli bir kelime olan münferit kelimesi, fert kelimesinden türetilmiş olan bir kelimedir. Ayrı, tek ve bireysel anlamına da gelir. Çok yaygın bir şekilde kullanılmayan ama TDK Sözlüğünde bulunan münferit kelimesi, Türkçe Sözlüğünde de kullanımına uygun bir kelime şeklinde kullanılıyor.

MÜNFERİT NE DEMEK TDK?

TDK Sözlüğünde münferidin anlamı ise; "tek, kendi başına olan, ayrı" olarak yer alır. Münferit kelimesi dilimizde çok sık kullanılmayan bir kelime bile, kullanım alanları olan bir kelimedir. Kesinlikle her kelimede geçebilir ve pek çok alanda kullanılabilir. Ancak genellikle bu kelimenin kullanım alanları şunlardır;

  • Sistematik durumları ifade ederken,
  • Resmi açıklamalarda bu kelime sıkça kullanılır.

MÜNFERİT OLAY NE DEMEK?

Pek çok şeyden genelleştirilemeyen ve ayrı tutulması gereken çeşitli olaylara “münferit” adı verilir. Münferit olay ise, herhangi bir çokluğun ya da grubun eylemlerini ve fikirlerini temsil etmez. Bu nedenle de, “istisnai”dir; ayrıktır. Aynı zamanda kural dışıdır. Kısacası, sıra dışı olaylara genellikle münferit olay adı verilir. Bu olayların faillerine de “meczup” denirdi. Meczup kelimesinin anlamı ise, Tanrı aşkıyla aşırı manevi duygulara kapılarak deliren ve kendini kaybeden kişi anlamına gelir.

Haberin Devamı

Örneğin, baltayı kaparak Atatürk büstünü parçalayan adamın ise, parlamentoda bulunan grubu olan bir partinin üyesi olduğu ortaya çıktıysa, basın genellikle adamın meczup olduğunu ilan eder. Parti ise “bu olay münferittir” şeklinde bir açıklamada bulunurdu. Geçmişte daha çok meczuplara yakıştırılan münferit olayların günümüzde her geçen gün büyüyerek geldiğini görüyoruz.

Başına fes giyerek de sabah akşam Atatürk’e hakaret eden meczup önemli değildir. Hatta meczubun yapmış olduğu gösteri de bizi neşelendiriyor. Sosyal medyada bunları paylaşarak çoğu zaman eğleniyoruz. Münferit olaylar mizaha da yansıtılıyor.