Pratik Bilgiler Özgür zıt anlamlısı nedir? Özgür kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Özgür zıt anlamlısı nedir? Özgür kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Özgür zıt anlamlısı nedir? Özgür kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Türkçede bulunan bazı kelimelerin eş anlamlılarının yanı sıra zıt anlamlıları da bulunmaktadır. Bu kelimeler arasında özgür kelimesi de bulunmaktadır. Çok sık kullanılan bu kelimenin anlamıyla birlikte zıt anlamlısı da araştırılmaktadır. Özgür zıt anlamlısı nedir? Özgür kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Türk Dil Kurumu sözlüklerinde özgür kelimesi de değerlendirilmiştir. Türk Dil Kurumundan özgür kelimesinin anlamını ve zıt anlamlı kelimesini öğrenmek mümkündür.

Haberin Devamı

ÖZGÜR ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Özgür bağımsız, hür, tutuklu olmayan olarak ifade edilmektedir. Sözcük olarak işse hürriyet ve bağımsızlık anlamına gelmektedir. Özgür kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde ise anlam bakımından şu şekilde açıklanmaktadır:

- Herhangi bir kısıtlanmaya, zorlamaya, şarta bağlı olmayan, hür.

Zıt anlamlı kelimeler kelimelerin karşıt anlamlarını karşılayan ve birbiri ile zıt anlamı olan, çelişen kelimelerdir. Bazı kelimelerin zıt anlamlısı olmayabilmektedir. Fakat özgür kelimesinin zıt anlamlısını öğrenmek mümkündür. Pek çok kaynakta özgür kelimesinin zıt anlamlı kelimesi tutsak olarak ifade edilmektedir.

ÖZGÜR KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmamış, köle olmayan kişiler özgür olarak ifade edilmektedir. Hem bireysel hem de toplumsal olarak özgür kelimesi önemli olmakla beraber eş anlamlıları ve zıt anlamlıları merak edilmektedir. Kelimenin eş anlamlısı kadar zıt anlamlısı da bulunmaktadır. Özgür kelimesi adına zıt anlamlı sözcükler içerisinde olan kelimeler şunlardır:

Haberin Devamı

 - Bağımlı

- Köle

- Tutsak

Bu kelimeler içerisinde özellikle tutak kelimesi özgür kelimesinin zıt anlamı olarak çok sık kullanılmakta ve bilinmektedir. Günlük hayatta da çok sık kullanılan bu kelime ile ilgili örnek cümleleri şu şekilde verebiliriz:

- Bu kadar zamandır tutsak kaldığını ailesinden hiç kimse bilmiyor.

- Bugün hapisten çıkarak artık özgür birisi olacak.