Pratik Bilgiler Sonu Ğ ile biten kelimeler nelerdir? Sonu Ğ ile biten sözcüklerin özellikleri...

Sonu Ğ ile biten kelimeler nelerdir? Sonu Ğ ile biten sözcüklerin özellikleri...

Paylaş
Sonu Ğ ile biten kelimeler nelerdir? Sonu Ğ ile biten sözcüklerin özellikleri...

Genelde bulmaca tarzında eklerde karşımıza çıkan sonu herhangi bir harfle biten şeklinde sorulardan biri de sonu Ğ ile biten sözcükler olabilir. Dilimizde Ğ ile başlayan hiçbir sözcük bulunmamakla birlikte hiçbir dilde de böyle bir sözcüğe rastlamak mümkün değildir. Ancak sonu Ğ ile biten bazı sözcükler bulunmaktadır. Sonu Ğ ile biten sözcükleri sizler için derledik.

Literatürde, sonu Ğ ile biten sadece 56 sözcük bulunmaktadır. Diğer harfler ile biten sözcükler arasında en az kelimeye sahip olan Ğ ile biten sözcüklerdir. Bunun sebebi ise Ğ harfinin tek başına bir şey ifade etmemesi ve bir sese sahip olmamasıdır. Telaffuz açısından da zor bir harftir. Tek başına söyleneceği zaman yumuşak g olarak ifade edilir.

Haberin Devamı

 

 SONU Ğ İLE BİTEN KELİMELER NELERDİR?

Sonu Ğ ile biten sözcüklerin bir çoğu aslında birbirinden türetilmiştir. Genellikle dağ hecesi ile bitmektedir. Bu sözcüklerin bazılarını şu şekilde aşağıda sıraladık;

Adıkutluğ, Uğurludağ, Altındağ, Samandağ, Tekirdağ, Yanardağ, Tebellüğ, Yakınçağ, Mübelliğ, Akçadağ, Babadağ, Elmadağ, Emirdağ, Sadeyağ, Sıradağ, Karadağ, Aladağ, Başbuğ, Beydağ, Elazığ, Meblağ, Tebliğ, Debbağ, Baliğ, Beliğ, Büluğ, Çirağ, Dimağ, Altağ, İblağ, İfrağ, Yanağ, Tuyuğ, Otağ, Alağ, Bağ, Çağ, Çığ, Çiğ, Dağ, Sağ, Sığ, Yağ, Yeğ, Sağ, Ağ.

 

SONU Ğ İLE BİTEN SÖZCÜKLERİN ÖZELLİKLERİ

Sonu Ğ ile biten sözcüklerin sayısı oldukça sınırlıdır. Bu sözcüklerin en önemli özelliği ise günlük hayatta pek fazla kullanılmamasıdır. Çünkü harfin tek başına bir sesi yoktur. Bu yüzden kelimelerin sonu da boğuk bir sesle çıkarılır. Bu sözcüklerin bir başka önemli özelliği de Ğ harfinden önce mutlaka bir sesli harf içermesidir. Tek başına bir sesi olmayan Ğ harfi, ancak kendinden önce bir sesli harf var ise telaffuz edilebilmektedir.

Haberin Devamı