Pratik Bilgiler Ütopya örnekleri nelerdir? Ütopya yazısı nasıl yazılır?

Ütopya örnekleri nelerdir? Ütopya yazısı nasıl yazılır?

Paylaş
Ütopya örnekleri nelerdir? Ütopya yazısı nasıl yazılır?

Gerçekte olmayan, tasarlanmış ve ideal toplum Ütopya olarak bilinir. Aynı zamanda bugün gerçekleşmesi mümkün olmayan imkansız toplumlar olarak da ele alınır. Ütopya örnekleri nelerdir? Ütopya yazısı nasıl yazılır? İşte, tüm detaylar.

Kökeni Yunancadan gelen Ütopya kelimesi mükemmel olan ile beraber yok ve olmayan Yunanca sözcükler üzerinden ifade edilmektedir. Yani mükemmel bir toplum yaratma isteği ile beraber bunun asla gerçek olmayacağı yönünde ifadesi bulunur.

Haberin Devamı

 

ÜTOPYA ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Genel çerçevede bugün gerçekleşmesi imkansız, ideal ve arzu edilen toplum Ütopya olarak ifade edilmektedir. Ütopya aynı zamanda birçok farklı dizi ve film ile beraber kitaplara konu olmuştur. Aynı zamanda bu konuda birçok farklı örnek ele almak mümkün. Bu durum genel çerçevede bazı toplum örnekleri doğrultusunda Ütopya ele alınır.

  •  Her insanın mutlu olacağı ve her şeyin güzel olacağı bir toplum
  • Ülkelerde herhangi bir sınırlamanın olmadığı Thomas More Ütopya kitabı
  •  Sınıf ayrımı ve insanların adaletsiz biçimde yaşadığı olumsuz ütopya ülkeleri
  •  Plüton'un ütopyası

Bu şekilde öne çıkan farklı örnekler ile beraber Ütopya üzerinden durumu ele almak mümkün. Bunlar imkansız toplumlardır ve genelde gerçekleşmesi mümkün olmayacak kadar eşitlik ve güzelliği ya da kötülüğü ele alır. Zaten bu sebepten dolayı Ütopya ülkeleri denir.

 

ÜTOPYA YAZISI NASIL YAZILIR?

Belli başlı kuralları ele almak suretiyle Ütopya kaleme almak mümkün. Özellikle bunun temelinde gerçekleşmesi mümkün olmayan ülkeler öne çıkar.

Haberin Devamı
  •  Öncelikle dünya düzeni yazacak kişi için bireysel olarak belirlenir.
  •  Bir devletin olup olmadığı, yönetim biçimi ve toplumdaki değer yargıları gibi durumlar ele alınır.
  •  Toplumsal ilişkiler ve ekonomik durum belirlenir.
  •  Genel çerçevede yazarın kendisine göre en iyi olan toplum düzeni öne çıkmalıdır.
  •   Bu durum hem olumlu hem de olumsuz Ütopya üzerinden ele alınabilir.
  •  Genel çerçevede kişinin hayalinde olan ama gerçekte mümkün olmayan bir hikaye tasarımı ele alınmalıdır.

 Bu şekilde genel çerçevede kurallar ele alınmak suretiyle bir Ütopya yazmak mümkün. Aynı zamanda Ütopya insanların hayalindeki gerçek olması imkansız ülkeler ya da topluluklar olarak da ön plana çıkar. Geçmişten günümüze bu konuda pek çok farklı kitap ve film ile beraber dizi gibi durumlar ele alınmıştır.

 

ÜTOPYA YAZMAK NE ANLAMA GELİYOR?

Siyasi olarak ifade edilen ve hayali kurulan, ideal toplum olarak Ütopya öne çıkmaktadır. Pek çok kişinin hayalini kurduğu eşit toplum ya da kişinin arzu ettiği yönetim biçimi üzerinden Ütopya yazmak anlam taşır. Bireysel olarak toplum için yararlı ya da yararsız uç noktalarda bulunan durumu anlatmaktadır.

Yani hem olumlu hem de olumsuz şekilde her ikisinin de gerçekte mümkün olmayacağı bir durum olarak öne çıkar. O yüzden hayali bir toplum olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda ütopik dünya olarak da zaten bu durum ele alınır.