Pratik Bilgiler Vizyon ne demek? Vizyonsuz kime denir, özellikleri nelerdir?

Vizyon ne demek? Vizyonsuz kime denir, özellikleri nelerdir?

Paylaş
Vizyon ne demek? Vizyonsuz kime denir, özellikleri nelerdir?

Vizyon, Türkçeye İngilizce dilinden geçmiş bir kelimedir. Türk dil kurumuna göre anlamı ise gelecekteki hedefe ulaşmak için izlenen yol anlamındadır. Yani geleceği düşünen ve geleceği tahmin edebilen kişilere vizyon sahibi denir. Vizyon nedir sorusu ile beraber kimlere vizyonsuz denir ve vizyonsuz kişilerin özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Olayları ve kişileri değerlendiremeyen, öngörüsü olmayan kişilere vizyonsuz denir. Vizyon kelimesi son dönemde sıklıkla kullanılan bir kelime haline gelmiştir.

Haberin Devamı

VİZYON NE DEMEK?

Vizyon, ilk anlamına bakıldığında görünüm anlamına gelen bir kelimedir. Fakat vizyon kelimesi dilimizde genelde daha mecazi bir kullanıma sahiptir. İleri görüş ya da sağgörü anlamına gelen vizyon, ileri görüşlü yani geleceği tahmin edebilen anlamındadır.

Eğer bir kişi için vizyonlu denirse o kişi mecazi olarak aslında ileri görüşlü anlamındadır. Dilimizde vizyonlu ve vizyonsuz kelimelerini sık sık duymak mümkün olduğundan anlamlarını bilmek ve mecazi olarak ne anlama geldikleri hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.

VİZYONSUZ KİME DENİR?

Vizyon kelimesi kadar vizyonsuz kelimesini de sıklıkla duymak mümkündür. Vizyonsuz kelimesini duyduğunuz zaman bu kişinin ileri görüşü olmadığını yani ileriyi görmek adına herhangi bir çabada bulunmadığını anlayabilirsiniz. Vizyonsuz olan kişiler genelde anı yaşarlar ve gelecekleri hakkında herhangi bir şey hem düşünmez hem de onun adına herhangi bir çalışmada bulunmazlar.

Haberin Devamı

İleri görüşü olmayan kişilere vizyonsuz demek kelimenin doğru şekilde kullanıldığını gösterir. Vizyon son dönemlerde, özellikle de 90'lardan sonra dilimizde sıklıkla kullanılan bir sözcük haline gelmiştir. Bu nedenle de vizyonsuz kelimesini daha çok yeni nesilden duymak mümkündür. Olayları ve insanları değerlendirme kabiliyeti olmayan, öngörü sahibi olmayan ve gelecekte olacakları tahmin edemeyen insanlara vizyonsuz denir.

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Mecazi anlamı ile daha çok kullanılan vizyon ve vizyonsuz kelimelere kişilerin öngörü sahibi oldukları ya da olmadıkları anlamı üzerinden değerlendirilir. Herhangi bir görüşü olmayan, gelecek adına bir çalışmada bulunamayan ya da insanlar, olayları değerlendirme yeteneği olmayan kişilere vizyonsuz denir. Vizyon kelimesi genelde öngörü ya da sağgörü olarak kullanılır. Eğer bir kişiye vizyonsuz deniyorsa o kişinin geleceğe dair herhangi bir amacı ya da hedefi yok demektir.