Pratik Bilgiler Yokuş zıt anlamlısı nedir? Yokuş kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Yokuş zıt anlamlısı nedir? Yokuş kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Yokuş zıt anlamlısı nedir? Yokuş kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Türkçe dilbilgisi içerisinde eş anlamlı ve zıt anlamlı sözcükler yer almaktadır. Özellikle ilk ve ortaöğretim müfredatında öğrencilerin öğrenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Zıt anlamlı kelimeler birbirinin tam tersi anlamlara sahip olan kelimeler olarak tanımlanmaktadır. Kısa bir ifade ile anlamları bakımından birbirinin tersi ve çelişen sözcükler olarak da ifade edilmektedir. İşte, tüm detaylar.

Türkçede zıt anlamlı oldukça fazla sözcükler bulunmaktadır. Buna göre örneklemek gerekirse aç-tok, açık-kapalı, yaramaz-uslu gibi sözcükler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

YOKUŞ ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Yokuş anlam olarak yukarıya doğru tırmanan yol aşağıdan yukarıya doğru uzanan düzlem olarak ifade edilmektedir. Yokuş kelimesinin zıt anlamlısı iniş olarak Türk dil kurumunda kayıtlara geçmiştir.

 İniş kelime anlamı bakımından yukarıdan aşağıya inen yol olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda yokuş kelimesinin zıt anlamlısı iniş olarak kullanılmaktadır.

Bazı zıt anlamlı kelimeler bileşik sözcüklerden oluşması da görülebilmektedir. Bir şeyi nitelendirmek amacıyla zıt anlamlı kelimeler sıklıkla kullanılmaktadır. Buna göre İniş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü de yokuş olarak ifade edilmektedir.

Bir yazı yazarken veya iletişim sözel olarak sağlanırken cümleye uygun sözcükler seçilmesi önem arz etmektedir. Unutulmaması gereken bir konu var ise doğru cümleler ile kurulan iletişimin her zaman sağlam olacağı konusunda fikir birliğine varılmaktadır.

Haberin Devamı

 

YOKUŞ KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Yokuş kelimesinin karşıt anlamlı kelimesi iniş olarak bilinmektedir. Ancak tam karşıtı bulunmayan yokuş kelimesine Türk Dil Kurumu iniş olarak belirlemiştir. Bu ve bunun gibi birçok sözcük öbeği bulunmaktadır.

Zıt ve karşıt kelimesi birbiri ile eş anlamlı kelimelerdir. İki sözcükte birbirinin tersi anlamında kullanılmaktadır. İnsanlar arası iletişimin sağlam kurulması adına bu tip kelimeleri bilmesi önem taşımaktadır. Buna göre kelime dağarcığı genişletilmesi halinde kolay iletişimin sağlanacağı en önemli kurallar arasında yer almaktadır.