Pratik Bilgiler Ytong ölçüleri nelerdir? Ytong ölçüleri nasıl hesaplanır?

Ytong ölçüleri nelerdir? Ytong ölçüleri nasıl hesaplanır?

Paylaş
Ytong ölçüleri nelerdir? Ytong ölçüleri nasıl hesaplanır?

Ytong, yapı sektöründe sıklıkla kullanılmakta olan yapı malzemelerinden birisi olarak bilinmektedir. Hafif olması nedeniyle ve ısı yalıtımına katkıda bulunması sayesinde oldukça fazla tercih edilmektedir. Ytong yanmaz özelliğe sahip olması nedeniyle yangın emniyeti sağlayan ve deprem güvenliğine karkı sağlayan bir malzemedir. İşte, ytong ölçüleri hakkında merak edilen tüm detaylar.

Ytong büyük oranda boşluklardan oluşmaktadır. İçerisinde bulunan boşluklar ise ısı yalıtımında kullanılan önemli bir malzeme olmasında önemli bir yere sahiptir. Yanmaz özelliği yangın emniyeti sağlarken, hafif olması nedeniyle de deprem yükünü azaltıcı bir özelliğe sahip olduğu ifade edilebilir.

Haberin Devamı

 

YTONG ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

Ytong blokları sağladıkları avantajlar göz önünde bulundurulduğunda çeşitli birçok sektörde kullanılmaktadır. Kullanılan standart ytong ölçüleri ise (en) x (boy) = 60 cm x 25 cm olarak ifade edilebilir. Ytong bloklarının kalınlıkları ise standart ölçülerde 5 cm, 8,5 cm, 10 cm, 13,5 cm, 15 cm, 20 cm, 25 cm, 30 cm, 40 cm olarak üretilmektedir. Genel olarak malzeme bloklarının en ve boy ölçülerinin standart olması nedeniyle malzeme seçimlerinde kalınlık ölçüsüne önem verilmektedir.

YTONG ÖLÇÜLERİ NASIL HESAPLANIR?

  • 5’lik Ytong tuğla için 5 cm x 60 cm x 25 cm (kalınlık x en x boy)
  • 8,5’luk Ytong tuğla için 8,5 cm x 60 cm x 25 cm
  • 10’luk Ytong tuğla 10 cm x 60 cm x 25 cm
  • 13,5’luk Ytong tuğla 13,5 cm x 60 cm x 25 cm
  • 15’lik Ytong tuğla 15 cm x 60 cm x 25 cm
  • 20’lik Ytong tuğla 20 cm x 60 cm x 25 cm
  • 25’lik Ytong tuğla 25 cm x 60 cm x 25 cm
  • 30’luk Ytong tuğla 30 cm x 60 cm x 25 cm

 

YTONG NERELERDE KULLANILIR?

Ytong blokları oldukça geniş alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle çelik, prefabrik ve betonarme yapıda bulunan binaların iç ve dış duvarlarında kullanılmaktadır. Ytong bloklarının ısı yalıtım özelliğine sahip olması nedeniyle dış duvarlarda da yaygın bir şekilde kullanıldığı ifade edilebilir.

Haberin Devamı

Blokların kalınlığıyla doğru orantılı olarak ısı yalıtım özelliğinin de arttığını söylemek mümkündür. Dış duvarlarda sıklıkla 20'lik ve üzeri ytong tuğlalar tercih edilirken iç duvarlarda ise 8,5’luk, 10’luk, 13,5’luk, 15’lik gibi ytong tuğla kullanılması tercih edilmektedir.

 

YTONG BLOK AVANTAJLARI NELERDİR?

Ytong blok işçiliğinin kolay olması nedeniyle hızlı bir şekilde uygulanabilmektedir. Aynı zamanda işçilik ve maliyet açısından da oldukça avantaj sağladığı söylenebilir. Bina yükünü azaltıcı bir etkiye neden olması ise deprem güvenliğini sağlamaktadır.