Seyahat Sultan Ahmet Camii nerede, gezilecek yerleri nelerdir? Sultan Ahmet Camii hangi şehirde, nereye bağlı?

Sultan Ahmet Camii nerede, gezilecek yerleri nelerdir? Sultan Ahmet Camii hangi şehirde, nereye bağlı?

Paylaş
Sultan Ahmet Camii nerede, gezilecek yerleri nelerdir? Sultan Ahmet Camii hangi şehirde, nereye bağlı?

Osmanlı mimarisi gerek kendi döneminde gerekse günümüzde kendisine hayran bırakacak bir mimari çeşitliliğe ve farklı türde birçok esere sahiptir. Bu dönemde yaşayan birçok mimar başarılı eserler inşa etmiştir. Sultan Ahmet Camii nerede, gezilecek yerleri nelerdir, Sultan Ahmet Camii hangi şehirde ve nereye bağlı? Ayrıntıları ile Posta.com.tr okurları için derledik.

Tarihin canlı örnekleri olan bu eserler yapıldıkları dönemlere ait birçok izi içlerinde barındırmaktadırlar.

Haberin Devamı

Eski dönemlerde yaşamını sürdüren bireylerin nasıl bir hayat biçimi vardı, o dönemde yaşanan olaylar nelerdi, yaşanan bu olayların sonucunda neler olmuştu gibi tarihe ışık tutabilecek tarzdaki bilgileri tarihi eserler sayesinde elde edilebilmektedir. Bu sebeple tarihi eserlerin korunmasına oldukça özen gösterilmelidir.

SULTAN AHMET CAMİİ NEREDE?

İstanbul sınırları içerisinde yer alan görenleri kendisine hayran bırakan bu ihtişamlı saray Fatih semtinde bulunmaktadır.

Dikilitaş'ın yanında ve Ayasofya'nın tam karşısındadır. Sultan Ahmet Camisi'ne ulaşmak için ilk olarak Eminönü'ne ulaşmak gerekmektedir. Buradan yürüme mesafesiyle camiye ulaşmak mümkündür. Eğer Anadolu Yakası'ndan yola çıkılacaksa ilk olarak vapur aracılığıyla Eminönü iskelesine varılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

SULTAN AHMET CAMİİ GEZİLECEK YERLERİ NELERDİR?

6 minaresi bulunan tek selatin cami olma özelliğine sahip olan Sultan Ahmet Camii'nin de bulunduğu külliyenin içerisinde medreseler, Hünkar Kasrı, Hamam, Türbe, Dükkan, Çeşme, Sebil, İmarethane, Arasta, Darüşşifa ve Sıbyan Mektebi yer almaktadır.

Büyük bir külliye olarak inşa edilen bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamıştır. Caminin girişinde demir bir kordon bulunmaktadır. Temelinin atıldığı kazma ise günümüzde Topkapı Sarayı'nda yer almaktadır.1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınan Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır.

SULTAN AHMET CAMİİ HANGİ ŞEHİRDE?

İstanbul il sınırları içerisinde bulunan caminin mimari Sedefkar Mehmet Ağa'dır. 1609 ile 1617 yılları arasında 1. Ahmet döneminde bu cami inşa ettirilmiştir. Cami Avrupalılar tarafından mavi cami anlamına gelen '' Blue Mosque '' olarak anılmaktadır.

Bu şekilde anılmasındaki temel sebep caminin içerisinde yer alan İznik çinilerinin mavi yeşil ve beyaz renklerinde olması ve mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslenmelerin kullanılması kaynaklıdır.

SULTAN AHMET CAMİİ NEREYE BAĞLI?

Dünya Mirasları Listesi'ne adını yazdıran Sultan Ahmet Camii İstanbul'a bağlı bir mimari harikadır. Caminin aydınlatılmasının sağlanması amacıyla iki yüzden fazla cam kullanıldığı bilinmektedir. Klasik dönem mimari eserlerin sonuncularından biri olarak görülmektedir. Cami içerisinde yer alan süslemeler bu tarihi eseri diğer camilerden daha özel ve farklı kılmaktadır. Mimari olarak yapılışı da önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı