Dünyanın en iyi 20 çorbası ve tarifleri! Fransız mutfağından Türkiye'ye, her mutfaktan var!
ABD merkezli CNN Travel için Jen Rose Smith'in hazırladığı "en iyi 20 çorba adayı listesi"nde Nijerya'dan Portekiz'e; Fransa'dan Türkiye'ye kadar pek çok ülkenin imzasını taşıyan dünyanın en iyi 20 çorbası listelendi. Türk mutfağının da ülkemizde de çok popüler olan bir çorba tarifi ile girdiği listede hem lezzetli hem de çok faydalı çorbalar yer alıyor. İşte CNN Travel'a göre dünyanın en iyi 20 çorbası adayları ve bu çorbalara daha fazla lezzet veren malzemelerin listesi ve çorbaya özel tatlar katan uygulamalar. | Hazırlayan: Selen Serdaroğlu, Posta.com.tr Özel
Çorba dünya toplumları için ilk çağlardan bu tarafa vazgeçilmez bir gıda. Hem ekonomik hem besleyici hem de lezzetli olan çorbalar, sadece Türkiye'de değil dünyanın diğer ülkelerininde de en popüler besinler arasında yer alıyor.
Çin'den Fransa'ya her ülkenin mutfağında çorba tarifleri büyük yer tutuyor. İşte bundan hareketle, CNN Travel da dünyanın en iyi 20 çorbasını seçmek için kolları sıvadı ve Japonya'dan Ukrayna'dan Peru'ya, Batı Afrika'dan Gürcistan'a kadar dünyanın en iyi 20 çorbasını seçti. Üstelik bu listede Türkiye'den de bir çorba yer alıyor.
BAŞLARKEN...
Listede yer alan çorbaların büyük bir kısmı protein deposu. Bu çorbaların büyük bir kısmı kültürel alışkanlıklardan dolayı ana yemek olarak tüketildiği için içlerinde tavuk eti, kırmızı et veya balık/deniz ürünleri kullanılıyor. Özellikle Uzakdoğu kültüründeki çorbalarda et yoksa bile hiç olmadı haşlanmış yumurta ekleniyor.
Listedeki çorbaların bazılarında ise en önemli lezzet faktörleri kemik suyu ve çorbaya özel kullanılan yöresel baharatlar.
Ancak aralarında tabii ki vejetaryenlerin de rahatlıkla tüketebileceği veya çorbada et sevmeyenlerin de tercih edebileceği tarifler var.
Bu nedenle biz de sizin için bazı çorbaların et, tavuk eti veya deniz ürünü kullanılmadan yapılabilecek versiyonlarını yazdık. Veya damak tadınıza göre hangi etlerle yapabileceğinizi veya bizde de rahatlıkla bulabileceğiniz baharatları not düştük.
Ancak bazı çorbalar var ki, onları karidessiz veya kemik suyu olmaksızın yapmak pek mümkün değil, çünkü çorbaya tadını veren ana malzeme bunlar.
İşte CNN Travel'dan Jen Rose Smith'in hazırladığı listeye göre dünyanın en iyi 20 çorbası...
Lanzhou sığır etli şehriye çorbası | Çin
Lanzhou sığır etli şehriye çorbası; sığır eti, turp dilimleri, el yapımı erişte, biber ve taze otlar içeren birinci sınıf bir çorba.
Banga | Nijerya
Taze yayın balığı, sığır eti ve kurutulmuş deniz ürünleri içeren bu çorba ülkede o kadar popüler ki marketlerde çorbaya özel baharatlar paketler halinde satılıyor. Baharat doğrudan banga baharatı adı ile geçiyor.
Gazpacho | İspanya
Bizde Gazpaço adı ile de geçen bu soğuk İspanyol çorbası halkın serinlemek için içtiği çorbalardan biri. Günümüz için en klasik versiyonu bir avuç bayat ekmek kırıntısı eklenmiş domates, salatalık, sarımsak ve zeytinyağı içeriyor.
Ancak bu çorbanın kökeni Arap topraklarına dayanıyor. Araplar bu çorbayı havanda dövülmüş ve sirke ile tatlandırılmış ekmek, sarımsak ve zeytinyağı ile yapıyorlardı. Seçim sizin...
Eğer siz de çorba yapmayı çok seviyorsanız, lezzetli çorba yapmanın sırları ve çorba yaparken sıkça olan sorunlara çözümler için hazırladığımız özel haberimize göz atın: Lezzetli çorba yapmanın püf noktaları
Sığır etli pho (Beef pho) | Vietnam
Vietnam'a özel bu çorbada et suyu, sığıt eti, şehriye, tarçın, yıldız anason ve diğer sıcak baharatlar kullanılıyor.
Pancar çorbası | Ukrayna
Ülkemizde de yapılan ve Borş çorbası olarak bilinen bu çorba Ukrayna'nın favori lezzetlerinden biri. Çorbanın alamet-i farikası pancarın yanı sıra zengin bir ekşi krema dolgusu ve et suyu.
Tarifinde kerevizden pancara, kimyondan üzüm sirkesine yok yok. Çorba nasıl yapılır öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya veya BURAYA tıklayabilirsiniz.
Bouillabaisse | Fransa
Fransa'nın da bir çorba ile katıldığı listede Fransızların ünlü çorbası soğan çorbası yerine Bouillabaisse'in katılması ilginç ancak bunun iyi bir nedeni var.
Fransızların sözleşmeli çorbası Bouillabaisse safran, zeytinyağı, rezene, sarımsak ve domates denizden gelen taze balıklarla harmanlanıyor.
"Çorba için sözleşme mi olur" demeyin. Bu çorbanın kalitesini korumak için yerel şefler kendi aralarında 1980 Bouillabaisse Sözleşmesi'ni imzalamış.
Özgün tarife göre çorbanın mutlaka maymunbalığı ve yengeç içermesi gerekiyor. Toplamda en az 4 çeşit deniz ürününden yapılması da bir başka ana kuralı.
Caldo verde | Portekiz
Portekiz'in Minho bölgesinden gelen bu ev yapımı çorbada ince dilimlenmiş yeşillikler patates ve soğanla birleşiyor.
Caldo verde, lüks kafelerden kırsal mutfaklara kadar tüm mekanların yıldızı.
Ülkede yapılan Caldo verde'nin pek çok versiyonunda ayrıca Chouriço sosisi kullanılıyor ve bu sosisin tütsülenmiş tadı çorbaya farklı lezzetini katıyor.
İspanyolcada Chorizo, Portekizce de Chouriço adı ile geçen bu sosis, sert ve baharatlı bir domuz sosisi çeşidi. Bizde sucuk olarak da geçiyor.
Chorba frik | Cezayir, Libya ve Tunus
Bizde Frik çorbası diyebileceğimiz bu çorbada yeşilken hasat edilen ve freekeh denilen bir durum buğdayı (makarnalık buğday) kullanılıyor. Bu doyurucu çorba özellikle Ramazan aylarında Kuzey Afrika ülkeleri tarafından tüketiliyor.
İçinde domates suyu, aromatik baharatlar, haşlanmış tavuk, nohut, sığır eti, koyun veya kuzu eti olan çorba limon ile lezzetlendiriliyor ve ardından özel kesra ekmeği ile servis ediliyor.
Camarones | Peru
Karides sevenler, chupe de camarones olarak bilinen Peru çorbasını denemek isteyeceklerdir.
Bu kremalı karides çorbası, Peru'da Arequipa'nın spesyalleri arasında. Soğuk gecelerde doyurucu bir besin olan Camarones'te yumuşak karides, patates ve mısır parçaları yer alıyor. Aynı zamanda özel bir acı biber ve çorbaya özel baharatlar ekleniyor.
Etli yerfıstığı çorbası | Batı Afrika
Batı Afrika'da Groundnut soup olarak geçen bu çorbanın ana malzemesi adından da anlaşılacağı gibi yerfıstığı ve et. Çorba kırmızı et, tavuk veya balık ile yapılabiliyor.
Bu bölgenin çorbalarının alamet-i farikası kremsi, yoğun ve tuzlu olmaları... ve tabii ki aynı zamanda acı! Çünkü içine İskoç kaporta biberleri eklenir.
Bamya çorbası (Gumbo) | ABD
Listeye ABD'den katılan bamya çorbası, Amerika'da Gumbo adı ile geçiyor.
Batı Afrika, Yerli Choctaw ve Fransız mutfaklarından etkilenen Louisiana mutfağının yıldızı olan doyurucu bu çorbada kültürler ve lezzetler birleşiyor.
- Deniz ürünleri, tavuk ve sosisle yapılan versiyonlar günümüzde en popüler olanlar arasında.
- Çorba için Kuzey Amerika'ya özel öğütülmüş, kurutulmuş sassafras yaprakları (filé) Choctaw halkı tarafından uzun süre hasat ediliyor ve bamya tarifine farklı bir lezzet katıyor.
- Bazı aşçılar çorbalarını roux adı verilen pişmiş un ezmesi ile koyulaştırırken, diğerleri sotelenmiş bamya dilimleri kullanıyor.
Harira | Fas
Fas'ta özellikle Ramazan aylarında oruç açarken iftar sofrasında içilen bu çorbada tarçın, zencefil, zerdeçal ve biber, tuzlu domates suyu içindeki haşlanmış nohutlarla buluşuyor.
Her ne kadar vejetaryen hali çok beğenilse de en klasik versiyonunda kuzu eti veya benzeri kırmızı etler kullanılıyor.
Bu çorbayı aynı zamanda Kuzey Afrika bölgesindeki Yahudiler de Yom Kippur bayramı için tutulan Yom Kippur orucunu bozmak için de hazırlıyor.
Kharcho | Gürcistan
Gürcüler et sever bir millet. Bu nedenle en sevilen çorbaları da kırmızı etle yapılan, neredeyse bir ana yemek duyuruculuğunda olan Kharcho.
Gürcistan'ın en sevilen yemeklerinden biri olan bu geleneksel çorbaya tkemali adı verilen tart erik sosu ekleniyor.
Ekşi notası, çorbaya pişirilen yağlı dana eti ve öğütülmüş cevizlerin zenginliğini dengeleyen olgunlaşmamış eriklerle yapılıyor.
Bununla birlikte aromatik vuruş, kişniş, tuzlu çemen, karabiber, kadife çiçeği ve daha fazlasının bir karışımı olan baharat karışımından geliyor ve Gürcüler buna khmeli suneli adı veriyor.
Mohinga | Myanmar (Burma)
Sokak satıcılarından kafelere, Burma'da mutlaka bir mohinga dumanı tüten devasa bir kazan kaynıyor. Burmalılar kahvaltıda bile çorba içiyor.
Şehriyeli bu burma çorbasının tadı şifalı otlarla kaynatılan ve kızarmış pirinç tozuyla kalınlaştırılan et suyundan geliyor.
Balık, zenginlik katarken, ince pirinç erişteleri çorbayı bulamaç haline getiriyor.
Mohinga'nın bu versiyonunda yayın balığı, pirinç eriştesi, yumurta ve misket limonu bulunuyor.
Menudo | Meksika
Meksika işkembesi adını da verebileceğimiz bu çorbanın özellikle akşamdan kalmalar için iyileştirici etkileri var. Düğünlerde ve davetlerde de favori olarak sunulan bu çorbada çiğ soğan, şili biberi ve kişniş kullanılıyor ve bunların çorbanın tadına ciddi oranda etkisi var.
Çorbanın hominy adı verilen kısmı ayrıca hazırlanyor. Bu, çorbaya yoğunluk katıyor. Hominy'ye aynı zamanda bir çoğaltma tekniği diyebiliriz.
İçerisine bir miktar kireç tozu eklenmiş su kaynatılır ve sonra bir kenara alınarak bekletilir. Kireç tozu sudan ayrılır. Buna limon suyu eklenir. Ardından kurutulmuş mısırlar bu suya eklenerek kaynatılır. 3 katına çıkan mısırlar süzülür, yıkanır. İşte karşınızda hominy.
Moqueca de camarao | Brezilya
İşte karşınızda bir karides çorbası daha! Dünya karidesi seviyor...
Brezilya'nın Bahia bölgesinden gelen bu çorbayı yerel halk en sıcak günlerde bile tüketiyor. Çorbada palmiye yağı ve domates hindistan cevizi ile buluşuyor. Ama çorbanın asıl malzemesi et suyunda yüzen tatlı, yumuşak karides.
Bu çorba geleneksel olara siyah kil ve mangrov ağaçlarının özsuyundan yapılmış el yapımı bir tencerede pişiriliyor ve daha sonra aynı otantik kapta masaya getiriliyor.
Soto ayam | Endonezya
Endonezya'dan gelen bu çorbada aslında çok iyi bildiğimiz malzemeler var. Şehriye ve tavuk. Ancak bu iştah açıcı Endonezya yemeğinde (evet, yemek kadar doyurucu) ek olarak zerdeçal, yıldız anason, tarçın, limon otu ve ıhlamur yaprakları gibi baharatlar kullanılıyor. Bu sayede çorbada derin bir katmanlı lezzet oluşuyor.
Çorbaya ekstra zenginlik için ayrıca kayısı kıvamında haşlanmış yumurta ekleniyor.
Çorbaya son aşamada kızarmış arpacık soğanı, taze limon ve dilimlenmiş kırmızı biberler eşlik ediyor.
Tom yum goong | Tayland
Taylandlıların favorileri arasında bulunan bu çorbada yumuşak tatlı karidesler tatlı, ekşi, baharatlı ve tuzlu bir suda yüzüyor.
Çorbanın aromatik bileşenleri arasında havlıcan, limon otu ve ıhlamur yaprakları bulunuyor. Aynı zamanda Tayland'da bolca kulanılan ve oldukça acı olan kuş gözü acı biberi ile çorba daha acı hale geliyor. Bu çorbadan yapmak isterseniz acı kırmızı şili biberi de kullanabilirsiniz.
Tom yum goong, Tayland'daki birçok tom yum çorbası çeşitlerinden biri. Yağlı karidesterle zenginleştirilen bu versiyon birçok lokantanın favorileri arasında.
Tonkotsu ramen | Japonya
Bu çorbada kemik suyunun etkisi büyük. Bizdeki kemik suyundan farklı olarak domuz kemiği kullanılıyor. Fukuoka bölgesine ait olan çorba, hem tüm ülkede hem de dünyada tanınıyor.
Her ne kadar et suyu muhteşem bir lezzet katsa da bu çorbada ayrıca dilimlenmiş domuz eti de kullanılıyor. Tabii ki Uzakdoğu mutfaklarının vazgeçilmezi olan erişte de kullanılıyor ve çorba bir ana öğün haline geliyor. Çorbayı iyice karıştırarak yemeniz tavsiye ediliyor.
Yayla çorbası | Türkiye
ve işte sadece 20 adet farklı tarife yer verilen bu özel listenin Türkiye'den gelen misafiri; Yayla çorbası!
Jen Rose Smith, CNN Travel için hazırladığı listede yayla çorbasını şu şekilde tarif ediyor:
Haşlanmış pirinç veya arpa, bu kremalı yoğurt çorbasına taneli tatlılık katıyor. Kış aylarında soğuk algınlığından koruduğuna inanılıyor. Hatta bazı Türk hastaneleri iyileşen hastalara yoğurt çorbası bile veriyor. Bir parça kuru nane yoğurdun hafif aromasını dengelemeye yardımcı olur. Çorbayı yastıklı bir yuvarlak taze pide ekmeği ile servis edin.
Çorbanın hastanede servis edildiğine dair bilgi bize biraz hatalı geldi. Acaba o çorba, bilimsel olarak da etkinliği kanıtlanmış olan tavuk suyu çorbası olmasın? Eğer siz de öyle düşünüyorsanız, sosyal medyada paylaşırken bizi etiketleyin, birlikte tartışalım...
Ha bu arada, bu kadar gelmişken Yayla çorbasının tarifini nasıl vermeden gideriz. Buyrun, buradan buyrun:
Türkiye'den dünyaya yayılan lezzet: Yayla çorbası en iyi 20 çorba arasında! İşte tarifi...
Herkese afiyet olsun!