Yemek Kayseri mantısı tarifi! Mantı nasıl yapılır? Mantı içi için hangi malzemeler gerekli? İşte adım adım Kayseri mantısı yapılışı

Kayseri mantısı tarifi! Mantı nasıl yapılır? Mantı içi için hangi malzemeler gerekli? İşte adım adım Kayseri mantısı yapılışı

Paylaş
Kayseri mantısı tarifi! Mantı nasıl yapılır? Mantı içi için hangi malzemeler gerekli? İşte adım adım Kayseri mantısı yapılışı

Kayseri mantısı hiç şüphesiz Türk mutfağının en bilinen yemeklerinden biri. Adı Kayseri mantısı olsa da hemen her yörede sevilerek tüketilen mantı için özel restoranlar, mantıcılar hizmet vermeye devam ediliyor. Her evde bulunacak malzemelerle yapılan Kayseri mantısının damaklarda bıraktığı lezzet tarifindeki zahmeti geride bırakıyor. İşte evde yapmak isteyenler için malzemeleri, püf noktaları ile adım adım Kayseri mantısı yapılışı

Kayseri mantısı tarifi kişiden kişiye değişse de herkesin üzerinde uzlaştığı belirli noktaları vardır. Mesela mantının hamuru suda dağılmayacak kadar sert olmalı, açıldığında ise hemen kurumayacak kadar kalın olmalı. Mantının içi ise baharatlarla zenginleştirilmeli, malzemeleri robotta değil elde doğramalı. İşte adım Kayseri mantısının yapılışı, malzemeleri ve tarifi…

Haberin Devamı

KAYSERİ MANTISI MALZEMELERİ

Hamuru için

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

İç harcı için:

  • 300 gram yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Haşlama suyu için:

  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

KAYSERİ MANTISI YAPILIŞI

MANTI HAMURUNUN YAPILIŞI

  • İlk olarak unu derin bir kabın içine alın.
  • İçine yumurtayı ve tuzu ekleyin. Azar azar su ekleyerek yoğurmayı başlayın.
  • Çok sert olmayan, orta yumuşaklıkta bir hamur olana kadar yoğurmaya devam edin.
  • Yoğurduğunuz hamurun üzerini ıslak bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

İÇ HARCI YAPILIŞI

  • Kuru soğanı çok minik küpler halinde doğrayın.
  • Sıkarak suyunu süzdürün.
  • Bir kabın içine koyduğunuz kıymanın üzerine soğanları ekleyin.  
  • Tuz ve diğer baharatları da kıymanın üzerine ilave ederek tüm iç harcını karıştırın.

MANTININ YAPILIŞI

  • Dinlendirdiğiniz hamurdan minik parçalar alın ve oklava ile ince bir şekilde açın.
  • Açtığınız hamuru önce boydan boya yaklaşık ikişer santimetrelik aralıklarla kesin.
  • Sonrasında hamurunuzu diğer ucundan şimdi de aynı şekilde ikişer santimetrelik aralıklarla bir yanından diğer yanına doğru kesin.
  • Böylelikle elinizde kare şeklinde hamur parçacıkları olacaktır. (Hamurları keserken 2 cm değil de 1 veya 1 buçuk cm aralık bırakırsanız mantılarınız daha küçük olacaktır.)
  • Her bir kare şeklindeki hamurun içinde 1 çay kaşığı kıymalı içten koyun.
  • Hamur parçasını elinize alın. İlk olarak karenin iki kenarlarını tutarak birleştirin. Sonra da birleşen kenarları tam ortada tekrar birleştirin. Hamurunuz küçük bir bohça gibi görünecektir.
  • Tüm hamurları bu şekilde iç koyarak birleştirin.
  • Hamurlar bittikten sonra uyu tencerede kaynatın ve tuz ekledikten sonra mantıları suda kısa süreli haşlayın.
  • Sıcak sudan çıkardığınız hamurlar daha fazla erimemesi için soğuk suya tutabilirsiniz.
  • Mantı hamurları soğurken, diğer yanda sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın.
  • Soğuyan mantıların üzerine haşlama suyundan biraz ekleyerek servis tabağına alın.
  • Tabaktaki mantıların üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyin.
  • Son olarak tereyağı eritin ve biber salçasını ekleyin. Son olarak baharatları eklediğiniz kızgın yağı da mantının üzerine yeter kadar dökün.
  • İsteğe bağlı olarak tabağınıza kekik, kırmızı biber gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.