A. Yavuz Kocaömer Ağzı ile masa tenisi oynayan adam: Hamadtou
HABERİ PAYLAŞ

Ağzı ile masa tenisi oynayan adam: Hamadtou

İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerinden biri de her koşulda hayatta kalmasını ve bir şeyler başarabilmesini sağlayan adaptasyon yeteneğidir. Bunu sağlamasının en önemli araçları hiç kuşkusuz sahip olduğu akıl, zekâ ve bunları kullanabilme gücüdür. Bütün bunlara azim, kararlılık, çalışkanlık, hırs ve inancı da eklerseniz başarılmayacak hiçbir şeyin olmadığına tanıklık edersiniz. İşte bunlardan biri de iki kolu olmadan ağzıyla tuttuğu raketle masa tenisi oynayan Mısırlı paralimpik sporcu İbrahim Hamadtou.

Haberin Devamı

Kendine özgü tarz

Hamadtou, iki kez Paralimpik Oyunlar’a katılmış olan Mısırlı Para masa tenisçi. Kendine özgü oynayış tarzından dolayı küresel bir üne kavuştu. Para masa tenisine arkadaşlarına hiçbir şeyin imkânsız olmadığını kanıtlamak için başladı. İki kolu ampute olan sporcu, masa tenisi raketi için ağzını, servis atmak için sağ ayağını kullanıyor. Hamadtou ne zaman uluslararası turnuvalara çıksa, kalabalıklar toplanıyor ve fotoğraflar çekiliyor. Paralimpik sporcu, yıllarca hep en üst derecelerde yarışsa da bu eşsiz oynayış tarzının kolay oluşmadığını söylüyor. Şimdi, Paris 2024’e, 3. Paralimpik Oyunları’na gitmeyi ve ışıkları yine üzerine çekmeyi amaçlıyor.

Ağzı ile masa tenisi oynayan adam: Hamadtou

Arkadaşlarının alay etmesiyle başladı

Mısırlı sporcu 10 yaşındayken geçirdiği bir tren kazası sonucu kollarını kaybediyor. Para masa tenisine başlama öyküsünü ise, masa tenisi maçını izlerken, arkadaşlarından birinin Hamadtou’ya asla oynayamayacağını söylemesiyle başladığını söylüyor. Sporcu o günleri “İşte bu yüzden kendime meydan okudum ve tüm zamanların bir numarası olmayı başarana kadar oynamaya devam ettim” diyerek anlatıyor. Fakat söylemek yapmaktan daha kolaydı. 1986’da Hamadtou spora başladığında, raketi ağzıyla tutup oynayabilmesi 3 yılını aldı. Her gün masa tenisi masasını bir duvarın önüne koyup kendisiyle pratik yaptı. Hamadtou, sabah erken saatlerde ve gece geç saatlerde olmak üzere günde iki defa antrenman yaptı. Bu saatleri tercih etmesinin nedeni, yaşadığı o küçük köyde, insanların onu bu şekilde antrenman yaparken görüp alay etmesinden çekinmek... O zamanlar sadece 13 yaşındaydı.

Haberin Devamı

Rio 2016’da Paralimpik’e hızlı giriş

Hamadtou Rio 2016’da, ilk kez Paralimpik Oyunlar’da yarıştı ve dünyanın 3. büyük spor yarışının bir parçası olmaktan gurur duydu. Üzerinde siyah takım elbisesi ve kırmızı kravatı ile açılış töreninde, Mısır’ın 45 kişilik kafilesinin bir parçası olarak sporcu geçit töreninde yer aldı. Riocentro’da iki grup kademe maçlarında, erkekler tekli 6 sınıfında tüm dünyadan Paralimpik hayranlarının kalplerini çalarak oynadı. 5 yıl sonra, Tokyo 2020’de Paralimpik sahalara geri döndü, bu kez daha çok sonuçlarına ve en iyi performansını ortaya çıkarmaya odaklandı. Ayrıca, tekli turnuvasını oynarken Hamadtou, erkekler takım 6-7 sınıfı turnuvalarında çeyrek finale yükseldi. Hamadtou sahalarda başarısını kutlarken, Tokyo 2020’de tüm dünyadan gelen, masanın etrafını çevreleyen gazetecilerin ve fotoğrafçıların sayıları daha da artmıştı

Masada benzersiz meydan okumalar

Haberin Devamı

Kendine özgün oynayış tarzı onu zirvelere çıkarsa da, bu tarz oyun oynamak vücuduna bir bedel ödetiyordu. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’ndan önce, sayısız diş tomografileri çektirdi; Mısır Paralimpik Komitesi ve Mısır Gençlik ve Spor Bakanlığı dahil birçok farklı kurumdan destek alarak tedavi oldu. Hamadtou stili hakkında, “Benim oyun tekniğim; sırtım, bacaklarım ve dişlerime çok fazla baskı yaptığından zorlayıcı oluyor. Birçok kez koruyucu dişlik kullanmayı denedim ama bununla raketi doğru bir şekilde kullanamadığımdan onu da bir tarafa bıraktım” diye konuşuyor.

Ağzı ile masa tenisi oynayan adam: Hamadtou

Hiçbir şey imkansız değil

Tokyo 2020’nin üzerinden neredeyse 2 yıl geçmişken, Hamadtou şimdi 2024’teki bir sonraki Paralimpik Oyunlara kota almak için yola koyuldu. Eylül 2023’de Mısır’da yapılacak olan ITTF Afrika Para Şampiyonları’nda elde edeceği sonuçlarla beraber Fransa’nın başkentine bilet ayarlamayı istiyor. 2019’da, içinde masa tenisi ve topu ona otomatik bir şekilde yollayan robotun olduğu bir antrenman odası inşa etti. Hamadtou özellikle ayaklarıyla attığı servis tekniğini geliştirmek için hem uzun, hem kısa servisler üzerine çalışıyor. Hamadtou bu durumu, “Paralimpik Oyunlara katılmak beni çok etkiledi ve tekniğimi ilerletmeye çalışıyorum. Benim tekniğim rakiplerim için her zaman bir engel çünkü benim sonraki atışımı tahmin edemiyorlar. Para masa tenisi oynamak beni, kendini adamış bir insan haline getirdi” şeklinde açıklıyor. Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nı hedefleyen Hamadtou, spor dışında yeni bir alanda kariyer planlıyor; politika. Mısır’da engelli insanları temsil etmek ve onların ihtiyaçlarıyla, haklarını tartışmak istiyor. Hamadtou bir değişim yaratmak istiyor, para sporlardaki deneyiminin birçok insana moral olduğunu görüyor. Hiçbir şeyin imkansız olmadığını kanıtlayarak yoluna devam etmek istiyor.

Kaynak: Uluslararası Paralimpik Komitesi

Sıradaki haber yükleniyor...
holder