Arzu Çekirge Paksoy Paylaşma zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Paylaşma zamanı

Bugün 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü. Birleşmiş Milletler, gönüllülüğü, herhangi bir finansal karşılık veya çıkar beklemeden kamu yararı sağlamak amacıyla sivil toplum kuruluşları, toplumsal girişimler ya da gönüllü katılıma olanak sağlayan kurumlarda emek ve zaman ayırarak destek olmak, iyiliği paylaşmak olarak tanımlıyor. Her yıl hayata anlam katmak isteyen 1 milyardan fazla insan dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için bireysel katkı veriyor, gönüllü oluyor. Gelişmiş ülkelerde sivil girişimlere toplumsal katılım oranları yüzde 25-56 arasında değişiyor. Ülkemizde ise bu oran ne yazık ki çok daha düşük. 114 ülkeye ilişkin değerlendirmelerin bulunduğu Dünya Bağışçılık Endeksi 2021 verilerine göre Türkiye’nin genel bağışçılık skoru yüzde 31 ve sıralaması 78 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Endeks sonuçlarına göre Türkiye tanımadığı bir kimseye yardım etmede yüzde 59 oranla 48’inci, sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağışlarda yüzde 25 ile 75’inci ve gönüllülük için harcanan zamanda yüzde 10 ile 99’uncu sırada yer alıyor. Yani yardımseverlik kültürümüzde var. Elimizden geldiğince ihtiyacı olanlara destek oluyoruz ama gönüllülük yapmıyoruz. Ancak genç kuşak bu konuda çok duyarlı. Toplumsal sorunlara çözüm üretmek için daha aktif rol oynamak, sürdürülebilir projelerde yer almak istiyorlar. Dünya Değerler Araştırması’na göre Türkiye’de herhangi bir gönüllü faaliyete katılanların oranı sadece yüzde 1.7. Bu oran 18-35 yaş arası gençlerde yüzde 7.7’ye çıkıyor. Gençler toplumsal sorunlara çözüm üretmek için daha aktif rol oynamak, sürdürülebilir projelerde yer almak istiyorlar.

Paylaşma zamanı

ŞEHRİN İYİ HALİ

Akbank’ın bu sene 8’incisini gerçekleştirdiği Şehrin İyi Hali projesi kapsamında 2 bin genç, 13 sivil toplum kuruluşu iş birliğiyle gönüllülük yaptı, STK’lar arasından istediklerini seçip gönüllülük etkinliklerinde yer alma fırsatını buldu. İklim krizi ve sürdürülebilirlik alanında; TURMEPA, Doğal Yaşam Okulu ve Buğday Vakfı’yla, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın alanında; Yanındayız Derneği, KEDV ve Dijital Dönüşüm Derneği’yle, farkındalık alanında; Türkiye Down Sendrom Derneği, Anlatan Eller ve Çorbada Tuzun Olsun’la, eğitim alanında; Hayal Gücü Merkezi ve Etki Çemberleri Vakfı’yla, hayvan hakları alanında; HAYTAP’la çalışırken, online olarak ise Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın sosyal sorumluluk projelerinde görev aldı.

Haberin Devamı

Paylaşma zamanı

4 YILDA 4 OKULA DESTEK

Kibar Holding’in 4 yıl önce başlattığı kurumsal gönüllülük programı ‘Kibar Gönüllüleri’ etki alanını genişletmeye devam ediyor. 500’ü aşkın gönüllünün katılımı ile gerçekleştirilen 100’e yakın proje ‘eğitim ve çocuk’ konularına odaklanıyor. Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, “Eğitim, toplumun gelişiminde en kritik etken, çocuklar ise geleceğimizin teminatı. Çalışanlarımızın bireysel çabalarını kurumun olanakları ile entegre etmeyi başardık. Amacımız eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunarak dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarımızın gelişimine destek olmak ve onların hayatına dokunmaktır” diyor. 4 okula destek veren gönüllüler, İzmit’te bulunan Alikahya İlkokulu’nda fiziksel çalışmalar, iyileştirmeler gerçekleştirirken, Tuzla Mimar Sinan İlkokulu’nda 60 gönüllüyle birlikte 12 ayrı etkinlik hayata geçirdi. Balıkesir Susurluk’taki Şehit Nusret Kula İlkokulu’na satranç ve zeka oyunları atölyesi, İskenderun’daki Kılıç Ali Paşa İlkokulu’na ise anasınıfı kuruldu. Kibar Gönüllüleri eğitim sürecinde de çocukların yanında olacak.

Haberin Devamı

Paylaşma zamanı

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ 20 YAŞINDA

2002 yılında kurulan Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), ‘Gençlerin öncülüğünde, yetişkinlerin rehberliğinde’ prensibiyle gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor. Gençlerin toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üretecek potansiyelleri ve enerjileri olduğuna inanan TOG, 20 yılda 10 binden fazla gence burs desteği verdi, 600 bini aşkın gencin gönüllülük yapmasına olanak tanıdı. Toplum Gönüllüleri Vakfı 20’inci yılını çok özel bir konserle kutladı. Aralarında Nükhet Duru, Birce Akalay, Kaan Sekban gibi pek çok sanatçının yer aldığı isimler Türkiye’nin ilk kadın şarkı sözü yazarı Fikret Şeneş’in unutulmaz şarkılarını seslendirdi. Gecenin geliri Toplum Gönüllüsü gençlerin 81 ilde hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerine kaynak olarak aktarıldı.

İYİLİK HAREKETİ

Kurumların, çalışanlarının gönüllülük deneyimlerini daha etkin yönetmelerini sağlayan bir sosyal girişim olan AbilityPool 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü için iyilik hareketi başlattı. 5 farklı tema, 5 farklı lokasyon ve 5 farklı proje ile sosyal etki yaratmayı hedeflenen İyilik hareketi kapsamında 14 kurum sahada ve online’da gönüllülük yapacak.

Paylaşma zamanı

PAYLAŞMA GÜNÜ KUTLANDI

Bireylerin, ailelerin, STK’ların, özel sektörün ve öğrencilerin bir amaç için bir araya geldiği, bağışçılık ve gönüllülüğün desteklendiği Paylaşma Günü 29 Kasım’da kutlandı. 60’tan fazla ülkede uygulanan kampanyanın Türkiye uygulaması olan ve ülke liderliğini Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) yürüttüğü #PaylaşmaGünü bağış ve gönüllülük yoluyla etkili değişimler yaratılmasını hedefliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder